Analyse
Voorbije beursweek 1 jaar geleden - vrijdag 12 augustus 2016

De beleggers die tevreden waren met de bekendgemaakte resultaten (over het algemeen beter dan verwacht), en ervan overtuigd dat de centrale banken (en de Fed in het bijzonder) hun rentevoeten niet zullen verhogen, stortten zich massaal op aandelen.

In de VS bereikte de S&P 500 een record.
In Europa zijn de markten nog ver van hun hoogtepunten verwijderd maar konden ze wel een mooie vooruitgang optekenen.
De Duitse DAX staat op zijn hoogste peil van dit jaar (+3,6 % op weekbasis dankzij de publicatie van degelijke cijfers van Deutsche Telekom, BMW, Munich Re…).
In Frankrijk won de CAC 40 zo’n 2,1 % en nadert zijn piek van april.
Bij ons won de Bel 20 ruim 2 % en leunt nu weer aan tegen zijn hoogtepunt van juni.

 

Tot de belangrijkste winnaars van de week behoren de energiesector die zich verheugt in de opstoot van de olieprijs (+5 % op weekbasis, als gevolg van de uitlatingen van de Saoedische olieminister omtrent een mogelijke actie van zijn land om de markt weer in evenwicht te brengen) en de verzekeringssector (dankzij goede resultaten van Prudential, Ageas en Zurich Insurance).
Een aantal aandelen in de farmasector hadden daarentegen last van winstnemingen (AstraZeneca en Eli Lilly kenden een tegenslag in de ontwikkeling van een geneesmiddel).

 

– Ablynx (houden) heeft positieve testresultaten aangekondigd voor haar reumamiddel Vobarilizumab (fase II van de klinische studie). De koers ging toen 10 % hoger om dezelfde dag terug te vallen met 15 %. Ook de volgende dag bleef de daling aanhouden vanwege de onzekerheid rond AbbVie, dat eind 2016 zal beslissen of het een licentie neemt op het product en of er een fase III-onderzoek (het laatste voor een eventuele commercialisering) zal worden gestart. Een licentie zal Ablynx enkele miljoenen kunnen opleveren.
– Adecco (houden) heeft sterke kwartaalresultaten voorgelegd. De omzet (zonder afstotingen, overnames en wisselkoerseffecten) klom met 4 % en het bedrijfsresultaat met 10 %. Alle regio’s droegen positief bij aan de resultaten, met uitzondering van Noord-Amerika (omzet: -1 %).
– Aegon (houden) maakte een ontgoochelend kwartaalresultaat bekend (negatieve impact van hogere schadevergoedingen in de VS en de lage rentevoeten) en gaat mogelijk bepaalde Amerikaanse activiteiten (meer dan 50 % van de inkomsten) afstoten wat eerder gunstig is rekening houdend met de recente moeilijkheden in de VS.
– Ageas (houden) heeft zijn halfjaarresultaat in het rood zien belanden (gevolg van de schikking rond Fortis-erfenis) maar kende echter zijn beste halfjaar sinds 2009. De groep staat financieel stevig in haar schoenen en blijft ook in de toekomst eigen aandelen inkopen.
– BMW (kopen) zette zijn opgang verder dankzij goede verkoopcijfers in juli, die de commerciële dynamiek van de groep bevestigen. Vooral de SUV’s en elektrische modellen verkochten erg goed.
– bpost (houden) heeft in het 2de kwartaal goed gepresteerd. Er werden 18,3 % meer pakjes afgeleverd. De afname van het briefvolume bleef beperkt tot 3,8 %. De omzet is afgenomen met 1 % onder invloed van de lagere vergoeding voor de verdeling van kranten en tijdschriften. De bedrijfswinst nam licht af met 1,1 %. Het bedrijf bevestigt zijn doelstellingen voor 2016 en verwacht over 2016 een minstens even hoog dividend als dat van vorig jaar.
– Cofinimmo (houden) breidt zijn portefeuille verder uit met de aankoop van 4 kantoorgebouwen in Brussel en van een eerstelijnszorgcentrum in Nederland.
– Deutsche Telekom (verkopen) maakte een kwartaalresultaat conform onze verwachtingen bekend. De winst werd gedreven door de sterke prestatie van de Amerikaanse dochter T-Mobile US (goed voor 38 % van de winst), die haar bedrijfswinst met 31 % zag toenemen (kon nieuwe klanten aantrekken, hogere winstgevendheid). Net zoals de groep bevestigen we onze verwachtingen voor 2016. Niettemin bestaan er betere opportuniteiten in de sector.
– Dexia (verkopen) boekte een nettoverlies van 200 miljoen euro in het 1ste halfjaar (turbulentie op de financiële markten). Voor de gewone kleine belegger zal er sowieso niets overblijven.
– Intervest Offices & Warehouses (verkopen) koopt een bijkomend volledig verhuurd pand in een bedrijvenpark in Mechelen.
– KBC (houden) pakte ondanks de lage rentevoeten die op de winstmarges wegen uit met gevoelig beter dan verwachte kwartaalresultaten. De bankverzekeraar bevestigt minstens 50 % van zijn winst als dividend uit te keren en betaalt vanaf dit jaar in november jaarlijks een tussentijds brutodividend van 1 EUR (0,73 EUR netto).
– Nyrstar (houden) heeft geen denderende halfjaarresultaten gepubliceerd (omzet: -9 %; bedrijfsresultaat: -50 % door lage grondstoffenprijzen). Maar de vooruitzichten zijn hoopvol. De groep is erin geslaagd om de El Toquimijn van de hand te doen. En de eerste activiteiten van Port Pirie zijn opgestart (recyclage van metalen).
– Randstad (houden) neemt Monster Worldwide, wereldleider in online rekrutering, over en biedt daarvoor bijna 30 % meer dan de slotkoers van Monster voor de overname. De fusie zal volgens Randstad een onmiddellijke positieve impact hebben op de winst per aandeel.
– Wal-Mart Stores (houden) telt een recordbedrag van 3 miljard dollar neer voor Jet.com, een webwinkel die twee jaar geleden werd opgericht en pas sinds juli vorig jaar operationeel maar nog niet winstgevend is. De distributeur wil daarmee Amazon het vuur aan de schenen leggen.
– Walt Disney (houden) heeft beter dan voorziene kwartaalresultaten gepubliceerd (omzet: +9 %; winst: +4,6 %), dankzij het succes van de film ‘The Jungle Book’. Het nam ook een belang van 33 % in BAMTech (streamen van video’s).
– Zurich Insurance (houden) zag zijn kwartaalwinst minder sterk terugvallen dan verwacht. Maar de groep slaagt er nog steeds niet in om te groeien. Hoewel het aandeel een aantrekkelijk dividendrendement van 6,7 % bruto biedt, is het niet koopwaardig.

 

Op de agenda

– Woensdag 17 augustus: resultaten Cisco Systems, Delta Lloyd
– Donderdag 18 augustus: resultaten Applied Materials, Montea, Nestlé, Sipef en Wal-Mart Stores
– Vrijdag 19 augustus: resultaten Qrf

Deel dit artikel