Analyse
Voorbije beursweek 2 jaar geleden - vrijdag 15 juli 2016

Beleggers rekenen erop dat de grote centrale banken hun rente laag zullen houden om de groei te ondersteunen.

Onder meer gesteund door het goede werkgelegenheidsrapport van vrijdag 8 juli, won de Dow Jones 2 % tegenover een week geleden. De S&P 500 ging er 1,6 % op vooruit. De Nasdaq van zijn kant dikte met 1,6 % aan en is sinds het jaarbegin opnieuw in positief territorium beland. De Stoxx Europe 50 sprong ongeveer 2 % hoger. De Bel 20 liet een opmars van 2,7 % optekenen dankzij de cyclische (Bekaert, Umicore, Nyrstar, D’Ieteren, Solvay…) en financiële waarden (KBC...).

 

De cyclische sectoren gaven de indices een duwtje in de rug: de autosector (+6,5 %), grondstoffen (+4 %) en banken (+6 %) veerden fors op. De Italiaanse banken herstelden (+10 %), dankzij de hoop op maatregelen om het gewicht van hun dubieuze kredieten te verminderen.

 

In het VK won de FTSE 100 ongeveer 1 %. Het vertrek van Cameron en de aanstelling van Theresa May aan het hoofd van de regering doen de onzekerheid afnemen. De Bank of England laat haar leidende rentevoet trouwens onveranderd.

 

Aandelen uit de toeristische sector kregen klappen deze vrijdag na de aanslag in Nice.

 

– Ahold (houden), nog steeds bezig met de uitvoering van de fusie met Delhaize, voert op 18 juli een omgekeerde aandelensplit gekoppeld aan een kapitaalterugbetaling door. Voor 17 bestaande aandelen krijgt u 16 nieuwe aandelen + 20,64 EUR in cash.
Overigens willen beide supermarktgroepen nog steeds hun fusie voor eind juli afronden, maar wachten daarvoor nog altijd op de goedkeuring van de Amerikaanse concurrentieautoriteiten. Om die te bekomen bereikten ze intussen al wel een overeenkomst met kopers voor de afstoting van 86 winkels, goed voor 4,1 % van het totaal aantal winkels en 3,2 % van de omzet van de fusiegroep in de VS.

– Applied Materials (houden) zwol reeds bijna 40 % aan sinds begin 2016 en laat voor dit jaar de tweede beste prestatie van de Nasdaq 100 optekenen. Sinds we dit aandeel volgen, kende het al een hausse van 65 %. Na een dergelijke sprong, is het haussepotentieel natuurlijk kleiner geworden maar nog niet uitgeput. Het moment is nog niet gekomen om winst te nemen (de halfgeleidermarkt zal nog een stevige groei kennen).

– Atenor (kopen), dat nu over de nodige financiële spankracht beschikt na de oplevering van twee projecten, heeft aangekondigd dat het zich gaat lanceren in een nieuw project in de Europese wijk: een toren van 114 m met 42 000 m² kantoren. Volgens onze schattingen zou dit een hoger dan gemiddelde rendabiliteit met zich mee kunnen brengen dan de groep beoogt. De winstbijdrage zal gespreid worden van 2017 tot 2020.
– BlackRock (houden) publiceerde kwartaalcijfers conform onze verwachtingen (daling van de omzet en winst per aandeel tot 4,79 USD). Het groeiritme van het kapitaal onder beheer ligt lager dan de laatste kwartalen. Maar de ETF's hebben de wind in de rug.
– Daimler (houden) zal op 21 juli zijn resultaten wereldkundig maken; in afwachting publiceerde het, om de geruchten over een nakende winstwaarschuwing de kop in te drukken, een operationele winst (voor niet-recurrente lasten) die 6 % hoger lag dan in dezelfde periode een jaar eerder. En de groep heeft bevestigd dat ze een hogere winst verwacht voor heel 2016, ondanks haar blootstelling aan de Britse markt. We raden echter niet aan om het aandeel te kopen gezien de onzekerheid rond Brexit en ondanks zijn recente daling.
– Royal Dutch Shell (houden) heeft door zijn overname van British Gas een ratingverlaging van Standard and Poor’s te verwerken gekregen. Niets problematisch op voorwaarde dat de groep, zoals kan worden verwacht, haar doelstellingen op het vlak van kostenbesparingen en de verkoop van activa haalt (dit laatste kan wel vertraging oplopen door Brexit).
– Teva (kopen) voorziet voor het tweede kwartaal beter dan verwachte resultaten (publicatie op 4 augustus). Daarenboven wacht het nog steeds op een Amerikaans groen licht (is voor binnenkort) om de producent van generieken Actavis over te nemen.

 

Op de agenda

– Maandag 18 juli: resultaten van Bank of America en IBM, reverse split van Ahold ; Japanse markten gesloten
– Dinsdag 19 juli: resultaten van Ericsson en Novartis ; publicatie economische vooruitzichten voor de wereld door het IMF
– Woensdag 20 juli: resultaten Intel, Iberdrola, Barco, Befimmo, Orange Belgium en Wereldhave Belgium; tussentijdse verklaring Gimv ; werkloosheidscijfers Verenigd Koninkrijk
– Donderdag 21 juli: resultaten Daimler, Unilever en Roche ; ECB-vergadering
– Vrijdag 22 juli: resultaten van General Electric

Deel dit artikel