Analyse
Voorbije beursweek 2 jaar geleden - vrijdag 17 juni 2016

Als gevolg van het risico op een Brexit sloegen de beurzen in paniek.

Vrijdagmiddag verloor de Stoxx Europe 50 ongeveer 1,5 % vergeleken met een week voorheen. De S&P 500 viel op weekbasis met 1 % terug en de Bel 20 met 2,8 % (de grootste verliezers in Brussel waren deze week de financiële en biotechnologische aandelen).

 

De onzekerheid betreffende het resultaat van het Britse referendum zorgt voor paniek op de markten

De volatiliteit op de markten nam deze week nog toe en zal hoogstwaarschijnlijk niet meer afnemen voor de stemming van volgende week donderdag.
In Duitsland dook de rente op 10 jaar in het rood.
Het pond boerde achteruit ten opzichte van de euro en de dollar.
De Europese banken verloren terrein. Vooral Britse banken (Barclays, RBS, Lloyds Banking) kregen deze week rake klappen.
Ook de olieprijs ging deze week wat lager (ondanks het feit dat het evenwicht tussen vraag en aanbod stilaan lijkt te herstellen). De oliesector verloor 1 % op weekbasis, de grondstoffensector ging 1,5 % lager.
De goudprijs veerde echter op tot 1 285 USD.

 

Aandelen

– Mogelijks zal er voor Aedifica (verkopen) en Care Property Invest (houden) weldra goed nieuws zijn: zo gaat Minister van Financiën Van Overtveldt de regering voorstellen om vanaf 1 januari 2017 de dividenden van de openbare gereglementeerde vastgoedvennootschappen die minstens 60 % van hun portefeuille investeren in zorgvastgoed, opnieuw te onderwerpen aan een verlaagde roerende voorheffing van 15 % (tegenover de normale voorheffing van 27 % nu).
– Atenor (kopen) werd begin mei in eerste aanleg vrijgesproken in één van de 3 rechtszaken rond de zogenaamde kasgeldvennootschappen. Nu ook bekend werd dat de Belgische Staat en het Parket niet in beroep zullen gaan, werd deze vrijspraak definitief. Ook voor de 2 nog lopende dossiers vertrouwen we op een goede afloop.
– Bank of America (houden) overweegt 8000 banen te schrappen in de detailbank. Op die manier wil de bank zich aanpassen aan de manier waarop de consument vandaag gebruik maakt van haar bankdiensten (internet) en zet ze tevens haar kostenbesparingen verder.
– Danone (verkopen) verhoogt lichtjes zijn doelstelling wat de bedrijfsmarge voor 2016 betreft. Er is echter geen reden tot enthousiasme daar de omzet (zonder afstotingen, overnames en wisselkoerseffecten) waarschijnlijk niet veel sneller zal groeien dan in 2015 (+4,4 %). Ook zal de groep mogelijks nieuwe herstructureringslasten moeten torsen.
– Ericsson (kopen) evolueert in een netelige context en zou wel eens zijn kostenbesparingen moeten opdrijven. Ook zal de groep volgens de geruchtenmolen nieuwe herstructureringen doorvoeren in de volgende maanden.
– Fagron (niet kopen), dat in het kader van het reddingsplan recent al een kapitaalverhoging voor institutionele beleggers (private plaatsing) lanceerde, voert nu zoals gepland een kapitaalverhoging met voorkeurrecht door voor de bestaande aandeelhouders. Tot en met 1 juli kan met 16 voorkeurrechten (coupon nr. 9) worden ingetekend op 5 nieuwe aandelen tegen 5,16 EUR per stuk. Ondanks de fraaie korting zouden we niet intekenen. Voor de volgende jaren blijft de financiële situatie immers erg kwetsbaar. De vermindering van de schulden is prioritair. Dividenden vallen dus zeker vooralsnog niet te verwachten. Verkoop uw rechten op de beurs als de kosten niet te hoog uitvallen. Anders wacht u beter de eventuele uitkering af van de opbrengst van de verkoop van de niet-uitgeoefende rechten (scrips).
– Gimv (kopen) toonde zich afgelopen week weer erg ijverig. Zo investeerde het in het Brusselse technologiebedrijf Real Impact Analytics dat zich toelegt op de analyse van “big data”. Anderzijds verkocht Gimv haar 16,5 %-belang in de Belgische energieleverancier Lampiris met een mooie meerwaarde (positieve impact op de intrinsieke waarde op 31/03/2016: +0,14 EUR per aandeel Gimv). Sinds de instap medio 2013 leverde deze investering een rendement op dat het langetermijngemiddelde van Gimv overtreft.
– Microsoft (niet kopen) deed een bod op het professioneel sociaal netwerk LinkedIn om zich te ontwikkelen op het vlak van mobiele activiteiten (na de gefaalde overname van de mobiele divisie van Nokia). De sector voor sociale netwerken is erg enthousiast en meent dat Twitter (niet kopen) het volgende overnamedoelwit is.
– Montea (verkopen) blijft volop investeren. Zo kondigde het de ontwikkeling aan van een site voor Carglass in het Limburgse Bilzen evenals (samen met een Nederlandse partner) voor NSK European Distribution Centre in het Nederlandse Tilburg.
– Retail Estates (houden) tankte 25 miljoen euro vers geld bij door de plaatsing van een obligatielening bij institutionele beleggers.

 

Op de agenda

– Dinsdag 21 juni: resultaat van Colruyt, dividenduitkering van Carrefour (0,70 EUR bruto)
– Woensdag 22 juni: dividenduitkering van Deutsche Telekom (0,55 EUR bruto); UCB en Novartis ontmoeten hun beleggers
– Donderdag 23 juni: dividenduitkering van Total (0,61 EUR bruto), Volkswagen VZ (0,11 EUR bruto), BlackRock (2,29 USD bruto); referendum in het VK
– Vrijdag 24 juni: dividenduitkering van Aegon (0,13 EUR bruto); Moody’s kondigt ratings aan voor België en Duitsland

 

Deel dit artikel