Analyse
Voorbije beursweek 2 jaar geleden - vrijdag 15 april 2016

Mooie weekwinst op de meeste beursvloeren.

Vrijdagmiddag klokte de Stoxx Europe 50 exact 4 % hoger af dan een week eerder, de S&P 500 stond 1,7 % hoger, en onze Bel 20 deed er 2,8 % bij.

 

Er zijn drie verklaringen voor die terreinwinst:

– de Chinese exportcijfers voor maart lijken erop te wijzen dat de ondersteuningsmaatregelen voor 's lands economie vruchten afwerpen en dat het toch niet zo slecht gesteld is met de wereldwijde vraag (de internationale grondstoffensector en de Europese staalsector veerden respectievelijk 9 en 9,5 % op);
– de olieprijs zet zijn opmars voort en bereikte zijn hoogste niveau sinds november vorig jaar, met dank aan een akkoord tussen Saoedi-Arabië en Rusland om het aanbod te stabiliseren
(de oliesector klom 5 % hoger; Exxon, Chevron, Repsol en Encana mag u kopen);
– de Europese banken sponnen garen bij een akkoord dat bereikt werd in Italië om een fonds op te richten dat de minst solide onder hen moet helpen (de sector spurtte 7 % hoger; UBS, Barclays en BCP zijn koopwaardig).

 

– Aegon (houden) concretiseerde de verkoop van een deel van zijn levensverzekeringsactiviteiten in het Verenigd Koninkrijk (met een minderwaarde van 37 miljoen euro die geboekt zal worden in het 2de kwartaal), en boekt zo toch vooruitgang met zijn geleidelijke terugtrekking uit dit segment (weinig potentieel).
– ArcelorMittal (houden) timmert verder aan zijn schuldafbouw (obligatieterugkoop voor 1,5 miljard euro), wat goed nieuws is, maar de financiële situatie blijft zorgwekkend.
– Bank of America (houden) verhoogde zijn voorzieningen voor eventuele verliezen gerelateerd aan de oliesector, maar de winstgevendheid van de activiteiten oogt goed en de kosten zijn onder controle.
– Bekaert (houden), Nyrstar (houden) en Umicore (kopen) profiteerden van de opleving op de grondstoffenmarkten en behoren tot de best presterende aandelen deze week.
– BlackRock (houden) maakte een kwartaalresultaat bekend dat onder onze verwachtingen bleef door de hoge volatiliteit op de beurzen, maar als we geen rekening houden met niet-recurrente elementen ging de rentabiliteit erop vooruit. De goede vooruitzichten zitten al deels in de koers verrekend.
– Carrefour (houden) zag zijn omzet met 4,3 % dalen, maar heeft toch een sterk 1ste kwartaal achter de rug. De daling is immers geheel te wijten aan de verzwakking van de Braziliaanse real, de benzineverkopen in Frankrijk (lagere brandstofprijzen) en aan kalendereffecten (minder handelsdagen). Zonder deze elementen zag de Franse distributeur zijn omzetgroei versnellen naar 3,2 %, tegenover 2,4 % in het 4de kwartaal van 2015.
– Corning (kopen) zet zijn opmars verder: de koers steeg al met 26 % sinds ons aankoopadvies in september. Met dank aan een positieve advieswijziging bij zakenbank Goldman Sachs (die van oordeel is dat in het 1ste kwartaal de bodem werd bereikt voor de componenten voor lcd-schermen). Corning deed ook een belangrijke overname in de glasvezelactiviteiten (15 % van de winst). Het is een van onze favoriete Amerikaanse aandelen en het houdt nog altijd een mooi potentieel achter de hand.
– Fagron (verkopen) publiceerde voor het 1ste kwartaal een omzetdaling van 14 % (-8,9 % exclusief wisselkoerseffecten). Als we geen rekening houden met de Amerikaanse activiteiten van Bellevue (stopgezet), bedraagt de daling nog 6 % (en 0,1 % zonder wisselkoerseffecten). Dat strookt met onze verwachtingen. Het is nog wachten tot 4 mei wanneer een buitengewone algemene vergadering zich zal uitspreken over de voorwaarden van de kapitaalverhoging die nodig is om de groep weer op de rails te krijgen (private aandelenplaatsing bij o.a. Marc Coucke, bestaande aandeelhouders uitgesloten, prijs per aandeel moet lager zijn dan 5,50 EUR en wordt bepaald op basis van gemiddeld koersniveau tijdens de laatste 30 dagen vóór de algemene vergadering, anders moet er opnieuw onderhandeld worden). Op dit moment ligt de koers boven die limiet.
– Home Invest Belgium (houden): de in residentieel vastgoed gespecialiseerde openbare gereglementeerde vastgoedvennootschap (gvv) kocht een appartementsgebouw aan in Oudenaarde. Het zal de komende jaren gerenoveerd worden en vormt een diversificatie in de portefeuille, die vooral focust op het Brusselse.
– ING (houden): de Nederlandse financiële groep verkocht haar resterend belang van 14,1 % in de Europese verzekeraar NN Group. Daarmee heeft ING nu, zoals Europa in ruil voor de verkregen staatssteun eiste, al haar verzekeringsactiviteiten afgestoten en gaat het voortaan als een zuivere bankgroep door het leven. De transactie heeft een lichtjes negatieve impact (0,03 EUR per aandeel) op de winst van 2016.
– LVMH (verkopen) maakte een weinig geruststellend omzetcijfer bekend. De twee traditionele groeimotoren (Azië en lederwaren) blijven sputteren. We handhaven onze ramingen, die al erg voorzichtig waren. De koers blijft te hoog.
– Nestlé (houden) en Unilever (verkopen) kwamen allebei met kwartaalomzetcijfers zonder negatieve verrassingen. In het licht van de prijsdruk op de ontwikkelde markten, versterken ze zich in de segmenten die voor hen van prioritair belang zijn: koffie voor Nestlé (+6,3 %), en personal care voor Unilever (+5,8 %). Nestlé groeit iets minder sterk dan Unilever (+3,9 % t.o.v. +4,7 %) maar behoudt onze voorkeur omdat het beter weerstand biedt in de ontwikkelde industrielanden en minder blootgesteld is aan de volatiliteit van diverse groeilandmunten.
– Sipef (speculanten mogen houden) veerde mooi op. De groep geeft op donderdag 21 april toelichting bij haar activiteit in het 1ste kwartaal. Gezien de stevige stijging van de palmolieprijs de voorbije maanden, zal de groep wellicht positiever aankijken tegen 2016 dan twee maanden geleden het geval was.
– Tigenix (verkopen) was verlieslatend in 2015. Aangezien de kaspositie in maart versterkt werd door een kapitaalverhoging, zou de groep het moeten redden tot aan het 2de kwartaal van 2017, wanneer het geneesmiddel Cx601 (tegen perianale fistels) misschien gecommercialiseerd zal kunnen worden. Aangezien alles afhangt van dit ene product, vinden we het aandeel veel te riskant.

 

Op de agenda

– Maandag 18 april: activiteitsupdate Rio Tinto, kwartaalresultaat IBM, omzetcijfer L’Oréal
– Dinsdag 19 april: kwartaalresultaten Roche en Intel, omzetcijfer Danone; index beleggersvertrouwen in Duitsland
– Woensdag 20 april: kwartaalresultaat Heineken, activiteitsupdate Barco en RELX; werkloosheids- en inflatiecijfers Brazilië
– Donderdag 21 april: kwartaalresultaten Ericsson, Novartis, Verizon en Wereldhave Belgium, activiteitsupdate Sipef, omzetcijfer Schneider; bijeenkomst ECB en Zweedse centrale bank (rentebeslissingen).
– Vrijdag 22 april: kwartaalresultaten Daimler, General Electric, Melexis, en Mobistar, activiteitsupdate Atenor; indicator activiteitsgraad in de eurozone

 

Deel dit artikel