Analyse
Chinese beurzen kelderen. Wat met de fondsen? 2 jaar geleden - woensdag 24 februari 2016

China staat in het middelpunt van de negatieve belangstelling. Chinese aandelen zakten in elkaar. Kregen de fondsen die erin beleggen even grote klappen?

Verschillende factoren zorgden ervoor dat beleggers het eventjes hadden gehad met Chinese aandelen.

– Zo groeit het de economie aan het traagste tempo in een kwarteeuw. Officieel bedroeg de jaargroei 6,8 % in het vierde kwartaal. Niet slecht als u de groei van andere landen bekijkt, maar de cijfers lagen onder de verwachting en worden al langer dan gisteren in twijfel getrokken. Wij gaan uit van een groei van 5,5 % voor 2016 en geloven in een zachte landing van de Chinese economie.

– De onduidelijke communicatie rond de devaluatie van de yuan in augustus ligt nog altijd op de lever. En recentelijk verzwakte China nog maar eens zijn munt. De yuan ging ook in januari 1 % lager tegenover de euro.

–  De ‘circuit breaker’ zorgde voor flink wat paniek. Zo’n breker zorgt ervoor dat zodra de index van de belangrijkste 300 Chinese aandelen met 5 % beweegt (naar boven of naar beneden), de handel een kwartier wordt opgeschort. Bij een verandering van 7 % is het die dag zelfs gedaan met handelen. In januari werd de breker tweemaal geactiveerd en dat leidde tot extra verkooppaniek.

 

Uiteenlopende fondsenprestaties

Er bestaat niet één Chinese beurs, maar verschillende. De financiële pers focuste vooral op de wanprestatie van de vastelandsbeurzen waarop de circuit breakers van toepassing waren. Dat zijn niet alleen de meest schommelende beurzen, ze zijn eigenlijk ook het minst relevant voor u als belegger.

 

Dat komt omdat de vastelandsbeurzen voornamelijk een onderonsje zijn tussen de lokale Chinese beleggers. De fondsen in Chinese aandelen die u in ons land kunt kopen, mikken in eerste instantie op de Chinese aandelen die noteren op Hongkong en op Hongkongse aandelen zelf. En die combinatie heeft minder slecht gedaan. Zo verloren de Chinese aandelenfondsen gemiddeld 13 % in januari. Een ferme klap, maar een pak beter dan de val van meer dan 20 % op de lokale beurzen.

 

Zo ging Generali IS Greater China Equities 8 % lager en verloor Schroder ISF Greater China 10 %. Beide beleggen in Groot-China, d.w.z. met inbegrip van het minder slecht presterende Taiwan (-4 %).
Onze favoriet Fidelity China Focus A EUR belegt op dit moment ook heel weinig in de verguisde A-aandelen op het vasteland en verloor mede daardoor 13 %.
Een fonds als Horizon Access China gaat daarentegen vooral shoppen op de beurs van Shanghai. De reden ook dat zo’n type fonds 22 % lager ging.

 

Prestatie Chinese beurzen
in euro in
januari
beurs(segment)
rendement
Shenzhen (A+B)
-27 %
Shanghai (A+B)
-23 %
China (B) + Hongkong
-11 %
Hongkong
-10 %
Groot China
-10 %
Wereldwijd
-6 %

 

 

Deel dit artikel