Analyse
Voorbije beursweek 2 jaar geleden - vrijdag 15 januari 2016

Diverse factoren hebben de volatiliteit in de hand gewerkt.

Vrijdagmiddag klokten de S&P 500 en de Stoxx Europe 50 af op een verlies van ongeveer 1 % ten opzichte van een week voorheen. De Bel 20 van zijn kant viel deze week met 2,6 % terug.
Volgens beleggers is inzetten op aandelen momenteel niet zo interessant. We gaan hiermee niet akkoord. Wij menen immers dat er aantrekkelijke koopjes vallen te doen.

 

De zenuwachtigheid op de markten wordt gevoed door 3 factoren:

– de daling van de olie- en grondstofprijzen, wat onder andere te wijten is aan de Chinese vertraging en de overproductie
– het feit dat de kwartaalresultaten weldra zullen worden aangekondigd
– de aftakeling van de Europese autosector (zie hieronder)

 

Sectoren

– De Europese autosector zal mogelijks nog een tijdje kampen met een sterke volatiliteit.
Tegen Renault (houden) werd een onderzoek geopend. De autoconstructeur zou mogelijks eveneens met de uitstoot van zijn voertuigen hebben gesjoemeld. Het VW-schandaal dreigt dus repercussies te hebben op andere sectorspelers. Hiervoor hadden we gevreesd.
Fiat (verkopen) wordt ervan verdacht te liegen over zijn verkopen in de VS.

– De Europese distributiesector doet het dan weer vrij goed.
Morrison, Metro en Sainsbury kondigden voor de eindejaarsfeesten fraaie verkoopsresultaten aan (zie hieronder).

 

– De farmasector blijft inspanningen doen. Zo trachten de grote labo's hun productenportefeuille uit te breiden (op het vlak van kankerbehandelingen en van de immunotherapie in het bijzonder).
Novartis (houden) sloot een licentieakkoord met het Amerikaanse Surface Oncology.
Sanofi (houden) sloot eveneens een licentieakkoord maar dan met het Franse Innate Pharma.
Merck (houden) nam het Britse IOmet over.
De producten waar het bij deze 3 transacties om gaat, bevinden zich echter in een vroeg ontwikkelingsstadium.

 

– Aegon (houden) veerde op nadat de groep haar dividend voor 2015 optrok en maatregelen aankondigde om haar groei te boosten. Toch is het aandeel niet koopwaardig.
– BP (houden) kondigde een tweede golf van ontslagen aan (tegen 2017 zullen 4000 banen sneuvelen) en tracht zo kosten uit te sparen gezien de resultaten waarschijnlijk lager zullen uitkomen dan verwacht. Daar de vraag wellicht niet zal opveren en het aanbod hoog blijft (rekening houdend met de vertraging van China), verwachten we geen beterschap op korte termijn. Ondanks de koersdaling is het aandeel niet koopwaardig.
– Carrefour (niet meer verkopen; houden) kon in 2015 toch een solide omzetgroei van 2,7 % boeken, al werd de omzet in het 4e kwartaal fors negatief beïnvloed door lagere brandstofprijzen, wisselkoers- en kalendereffecten (minder verkoopdagen). De distributeur bevestigt overigens dat de bedrijfswinst 2015 (zonder eenmalige elementen) in lijn zal liggen met de verwachtingen. We denken dat het tij eindelijk gekeerd is.
– Delta Lloyd (houden): Een Amerikaans hefboomfonds (Fir Tree), waarvan de beheerder bekend staat als een activistische aandeelhouder, heeft een participatie van 3,35 % in Delta Lloyd opgebouwd. Dit activisme had in het verleden al vaak succes. Misschien kan het de Nederlandse verzekeraar ook vooruit helpen. De koers ging alvast gezwind hogerop.
– Euronav (kopen) kende begin deze week een dip (doordat JP Morgan zijn advies neerwaarts bijstelde, uit vrees voor een toekomstig overaanbod aan schepen) en veerde erna opnieuw op na een geruststellende mededeling. De transporttarieven blijven hoog en het feit dat de olieprijs maar blijft zakken, is niet te wijten aan een afname van de vraag, dan wel aan overaanbod van olie. Bovendien zorgt de lagere oliekoers ervoor dat de reders minder moeten spenderen aan brandstof.
– Exmar (kopen) dreigt te lijden onder de tegenwoordig minder gunstige financiële situatie van Pacific Rubiales, een klant aan wie de groep haar eerste drijvend lng-platform voor het vloeibaar maken van gas moet leveren en die de interestlasten op één van zijn obligaties niet meer betaalt en onderhandelt met zijn schuldeisers. Maar al loopt het contract tussen Exmar en Pacific Rubiales op de klippen, toch zou het aandeel goedkoop moeten blijven en zou de groep in staat moeten zijn om vrij snel een nieuwe klant te vinden.
– Kinepolis (verkopen) neemt de uitbating van een bioscoop met 14 zalen in een commercieel complex in het Franse Rouen over. De overname past in de expansiestrategie en is de eerste Kinepolis-vestiging in Normandië en de tiende in Frankrijk.
– Lufthansa (houden) bevestigde zijn vooruitzichten voor 2015 ondanks een bewogen jaar op sociaal vlak. Voor 2016 rekent de luchtvaartmaatschappij op een nieuwe winststijging dankzij de zwakke olieprijs. Hierdoor zal het sociaal akkoord echter mogelijks worden verhinderd (boekt de groep betere resultaten, dan zullen de vakbonden minder toegevingen willen doen). Ook zal als gevolg van de lagere olieprijs de concurrentie van de lowcostmaatschappijen toenemen (vooral van Ryanair).
– Metro (houden) heeft er goede eindejaarsverkopen op zitten. De omzet in de bestaande winkels steeg in Duitsland in december met 2,1 %. Voor het eerste kwartaal van het boekjaar 2015-16 (afsluiting op 30/9) lag de groepsomzet in de bestaande winkels echter slechts 0,1 % hoger. En door wisselkoerseffecten (Russische roebel) daalde de totale kwartaalomzet zelfs met 1,5 %. Hoewel de winst in het eerste kwartaal weliswaar een stuk hoger zal uitkomen door de afronding van de verkoop van haar cash&carry-winkels in Vietnam, handhaaft Metro zijn vooruitzichten (lichtjes hogere omzet en bedrijfswinst bij gelijkblijvende groepsstructuur en wisselkoersen) voor het lopende boekjaar.
– Sainsbury (kopen) boekte in het derde kwartaal van het boekjaar 2015-16 (afsluiting in maart 2016) een omzetdaling van 0,7 % als gevolg van de lage olieprijzen. Zonder brandstofverkopen dikte de omzet immers 0,8 % aan. De opbrengsten werden positief beïnvloed door hogere verkopen van niet-voedingsproducten (o.a. kleding) en nieuwe winkelopeningen. In de bestaande winkels boerde de omzet (zonder brandstofverkopen) nog wel 0,4 % achteruit, maar dat was lichtjes beter dan verwacht (en dan in het voorgaande kwartaal -1,1 %).
– SAP (verkopen) maakte beter dan verwachte resultaten bekend dankzij o.a. de daling van de euro ten opzichte van de dollar. De vooruitzichten voor 2016 zijn conform de verwachtingen.
– Warehouses De Pauw (verkopen) neemt het distributiecentrum met aanpalende grond van koerierdienst DHL in Eindhoven (Nederland) over, die het gebouw meteen voor 15 jaar terug huurt. De openbare gereglementeerde vastgoedvennootschap gespecialiseerd in logistiek vastgoed beheert daardoor nu al 7 DHL-sites (6 in Nederland en 1 in België). Het gaat om een vrij kleine transactie, met een huurrendement (voor een relatief oud gebouw) dat aan de lage kant ligt.

 

Op de agenda

– Maandag 18 januari: markten gesloten in de VS
– Dinsdag 19 januari: resultaat van Unilever, IBM, Bank of America; bbp van China
– Woensdag 20 januari: dividenduitkering van Cisco (0,21 USD bruto)
– Donderdag 21 januari: dividenduitkering van Solvay (0,99 EUR netto), kwartaalresultaat van Verizon, tussentijdse verklaring van Ahold
– Vrijdag 22 januari: resultaat van General Electric, ResMed, omzet van Delhaize

 

Deel dit artikel