Analyse
Voorbije beursweek 2 jaar geleden - vrijdag 18 december 2015

De markten hebben de aankondiging van de renteverhoging door de Amerikaanse centrale bank goed onthaald.

De Fed trok deze week haar leidende rentevoet op en bevestigt zo haar vertrouwen in de Amerikaanse economie. Het feit dat de centrale bank haar monetaire politiek erg geleidelijk normaliseert, kan de markten geruststellen en drijft zelfs de beleggersappetijt hoger.
Vrijdagmiddag klokte de S&P 500 af op een winst van 1,5 % op weekbasis terwijl de Stoxx Europe 50 met 2 % klom en de Bel 20 met 3,1 %.
Vrijwel alle sectoren presteerden deze week erg goed. Zo boerde de telecomsector mooi vooruit (AT&T en Verizon: kopen), net als de nutssector (Exelon houden). Ook in de banksector (+4 %) en de verzekeringssector (+2 %) gingen de aandelen flink hoger.

 

– AstraZeneca (verkopen) tracht de experimentele behandeling Acalabrutinib (leukemie) van Acerta Pharma voor 4 miljard dollar binnen te rijven. Wel zal de behandeling niet voor 2019 worden gelanceerd.
– Barclays (kopen) overweegt zijn activa in Afrika af te stoten (geheel of deels) om zich te hercentreren op zijn meest dynamische activa en zijn structuur te vereenvoudigen. Het valt echter nog te bezien onder welke voorwaarden de groep haar activa zal kunnen verkopen.
– Colruyt (houden) kon met puike halfjaarcijfers (einde boekjaar op 31/03/2016) en een hoger marktaandeel uitpakken. De distributeur, die financieel stevig in zijn schoenen staat, bevestigde zijn jaarvooruitzichten (minstens evenaring van de winst zonder rekening te houden met de boete van de mededingingsautoriteiten in 2014-15) en is goed op weg om ze in te lossen of zelfs te overtreffen.
– Delta Lloyd (houden) leed zwaar onder een verlaging van zijn kredietwaardigheidsscore door het ratingagentschap Standard & Poor’s, maar kon daarna weer fors opveren na overnamegeruchten die opdoken als gevolg van de fors gedaalde koers.
– Fagron (verkopen), dat maandag 29,9 % verloor (na de aankondiging dat de gesprekken met de kandidaat-overnemers waren afgesprongen en het vertrek van de CEO), veerde over de rest van de week op met bijna 90 %. Er zijn immers geruchten dat twee investeerders interesse hebben in de groep. Toch blijft de koers nog 80 % onder haar recordhoogtes van deze zomer. Schrikt een hoger risico u niet af en heeft u in tegenstelling tot wat we u aanraadden, de obligatie van Fagron tegen 83,6 % niet gekocht (4,75 %, vervaldag 02/07/2017), weet dan dat de koers ondertussen is geklommen tot 88%. Gezien het rendement nog altijd 11,2 % netto bedraagt rekening houdend met de aankoopkosten van 1 %, mag u echter nog steeds de obligatie speculatief kopen.
– General Electric (kopen) slaagt erin om zich te hercentreren op zijn industriële tak en tipt dan ook op puike resultaten voor 2016, ondanks het feit dat de energiemarkt in een crisis verkeert. De groep genereert overvloedig veel liquiditeiten, verhoogt haar dividend en koopt eigen aandelen in.
– IBA (verkopen) verkocht voor een goede prijs de overige 40 % van IBA Molecular. De doelstellingen van de groep na de eerste negen maanden van het jaar lijken ons erg voorzichtig. Maar de koers houdt hier rekening mee.
– Metro (houden) loste in het op 30 september afgelopen boekjaar zijn omzet- en winstverwachtingen in. De winst per aandeel kwam uit op 2,06 EUR (iets onder onze raming van 2,17 EUR). Het brutodividend wordt opgetrokken tot 1,00 EUR. Voor 2015-16 mikt Metro, zonder wisselkoerseffecten, op een lichte stijging van de omzet en de bedrijfswinst.
Picanol (verkopen) en Tessenderlo (verkopen) willen hun industriële activiteiten bundelen in één grote industriële groep. Picanol wordt omgedoopt tot de monoholding Picanobel en zal 57 % van de nieuwe fusiegroep Picanol Tessenderlo Group, het voormalige Tessenderlo aanhouden. We zien echter maar weinig mogelijke synergieën. Picanobel en Picanol Tessenderlo Group hebben wel de intentie om dividenden uit te keren.
– Resilux (houden) kreeg klappen nadat zijn partner in de joint venture Airolux meldde dat er gesprekken aan de gang zijn om Resilux in de joint-venture uit te kopen. Indien zo’n verkoop zou plaatsvinden, verliest Resilux een belangrijke groeipool. Resilux liet echter meteen weten dat een verkoop van zijn participatie op dit ogenblik niet aan de orde is.
– Sanofi (houden) onderhandelt met Boehringer Ingelheim om zijn filiaal in de dierengezondheid in te ruilen tegen de medicijnen zonder voorschrift van de Duitse groep. De operatie zou niet op de resultaten van Sanofi mogen wegen. Ook zal het Franse labo zo de mogelijkheid krijgen zich te ontwikkelen op het vlak van menselijke gezondheid, o.a. in de oncologie.
– Schneider (houden) wordt geconfronteerd met een groeivertraging waardoor het opnieuw moet focussen op zijn kernactiviteiten (uitrusting voor gebouwen...); De groep zal dus haar transporttak afstoten (tol enz., 0,5 % van de inkomsten in 2014). Dit is goed nieuws. Toch handhaven we ons advies.
– Solvay (houden) heeft zijn kapitaalverhoging van 1,5 miljard euro succesvol afgerond. Indien u, zoals wij aanraadden, niet heeft ingetekend op de kapitaalverhoging en uw voorkeurrechten niet op de beurs heeft verkocht dan krijgt u op 21 december 4,9175 EUR (netto) per voorkeurrecht (coupon nr. 97) uitbetaald.
– Veolia Environnement (kopen) verleidde de markten met de aankondiging van zijn kostenbesparingsplan en de verhoging van zijn dividend met 10 % per jaar tussen 2016 en 2018.

 

Ten slotte kondigden drie openbare gereglementeerde vastgoedvennootschappen een overname aan.
– Aedifica (verkopen) verwierf tegen de uitgifte van eigen aandelen een woonzorgcentrum in het Limburgse Koersel (Beringen).
– Cofinimmo (houden) kocht een revalidatiekliniek in Bonn in Duitsland.
– Leasinvest Real Estate (houden) verwierf een historisch gebouw, namelijk het Koninklijk Pakhuis op de site Tour & Taxis in Brussel (met kantoren, archieven en commerciële ruimten).
Voor Cofinimmo en Leasinvest Real Estate verhogen we lichtjes onze winstramingen voor 2016.

 

Op de agenda

– Maandag 21 december: laatste dag uitkoopbod op en notering van CMB
– Dinsdag 22 december: herziening Amerikaans bbp
– Woensdag 23 december: dividenduitkering van BlackRock (2,18 USD bruto); beurs van Tokio gesloten; herziening van het bbp van het VK
– Donderdag 24 december: dividenduitkering van Bank of America (0,05 USD bruto), de meeste grote Europese beurzen zijn in de namiddag gesloten
– Vrijdag 25 december: beurzen in Europa en in de VS gesloten

 

Deel dit artikel