Analyse
Voorbije beursweek 2 jaar geleden - vrijdag 20 november 2015

De markten reageerden positief op de berichtgeving van de Fed, dat er naar alle waarschijnlijkheid (en eindelijk...) in december een stijging van de leidende rente zit aan te komen in de VS.

Op de beurzen

Vrijdagmiddag klokten de Stoxx Europe 50 en de S&P 500 allebei af op een weekwinst van zowat 2,5%. Onze Bel 20 bleef niet achter en klom 2,7% hoger op weekbasis.
De markten reageerden positief op het discours van de Fed, die liet uitschijnen dat een renteverhoging in december meer dan waarschijnlijk is. De onzekerheid over de timing en het (geleidelijke) ritme van de monetaire verstrakking in de VS woog al geruime tijd op de markten. In Europa putten de beleggers moed uit de hoop op nieuwe maatregelen vanwege de ECB om de economie te stimuleren. De Belgische langetermijnrente (10 jaar) zakte tot onder de 0,8%, en ook elders in Europa doken de rentevoeten omlaag.

 

Sectoren

Na de vreselijke aanslagen in Parijs klom de defensiesector 5,5% hoger de voorbije week. De Europese luchtvaart- en de hotelsector gaven dan weer zowat 1% prijs.

 

Aandelen

– De resultaten van Ackermans & van Haaren (houden) en van CFE (houden) leverden geen verrassingen op. De inkomsten van CFE (voor 60,4% in handen van AvH) waren stabiel in het derde kwartaal en conform de verwachtingen. AvH zag de activa onder beheer bij Delen wel wat terugvallen, maar dat is het gevolg van de situatie op financiële markten.
– Apple (houden) veerde op nadat de bank Goldman Sachs een koopadvies uitbracht voor het aandeel. We zijn het ermee eens dat de vooruitzichten goed ogen, maar de koers houdt daar al deels rekening mee.
–  De openbare gereglementeerde vastgoedvennootschap Befimmo (kopen) betaalt op 18 december (ex-coupon 26/11) een voorschotdividend uit van 1,9425 EUR netto. Van 30 november t.e.m. 11 december hebben aandeelhouders de keuze om te opteren voor een dividend in baar geld of in nieuwe aandelen. Achtentwintig dividendcoupons nr. 29 geven recht op 1 nieuw aandeel (de aankoopprijs komt dus uit op 54,39 EUR). Kies voor het dividend in aandelen.
– De projecten in ontwikkeling bij Atenor (kopen) zitten op schema. De groep verwacht nog altijd een resultaat 2015 dat minstens dat van 2014 zal evenaren. Er lopen vergevorderde besprekingen over de verkoop van drie van de zes gebouwen van het Hongaarse project van de groep (20% van de portefeuille!). 2016 belooft echt wel een grand cru-jaar te worden voor Atenor, met ruimte voor een (verwachte) dividendverhoging.
– De grootste Belgische vastgoedvennootschap Cofinimmo (houden) deed een uitstekende zaak met de verkoop van Livingstone II, een recent gerenoveerd Brussels kantoorgebouw. De deal gebeurde tegen een zeer aantrekkelijke prijs, boven de waarde die de expert er eind vorig jaar op kleefde.
– Danone (verkopen) mikt op een interne groei van zijn activiteit van minstens 5% op jaarbasis tussen 2015 en 2020 en wil tegelijk de operationele rentabiliteit van zijn verse zuivelproducten verhogen. Dat lijkt ons behoorlijk ambitieus: om dit te realiseren, zal een sterke groei nodig zijn (grootteorde van 8 à 9%) van de andere activiteitstakken (water, babyvoeding en medische voeding), vooral onder impuls van de groeilanden. Die laatste kampen evenwel met een vertraging, en ook de omvang van de groep (slechts gemiddeld op wereldschaal) is niet meteen een voordeel. We lopen niet over van enthousiasme...
– D’Ieteren (verkopen) had te lijden onder een nieuwe episode in het VW-schandaal. Een particulier spande immers een proces aan tegen de invoerder, omdat hij van oordeel is dat het wel degelijk D'Ieteren is die de bewuste wagens in ons land heeft verkocht. Een nieuwe wending, want tot dusver waren alle juridische acties rechtstreeks tegen Volkswagen gericht.
– Exmar (kopen) voert vergevorderde onderhandelingen over de ondertekening van een groot contract (vermoedelijk 1ste halfjaar van 2016) als partner voor de bouw van een lng-terminal in een Indiase havenstad. De groep zou in eerste instantie één, en later wellicht een tweede, drijvend opslag- en hervergassingsplatform leveren. De innoverende projecten blijven binnenstromen voor Exmar en intussen blijven de transporttarieven voor lpg op een degelijk peil.
– Dankzij een hogere waardering van haar participaties (door een belangrijke groei van hun resultaten) en het gunstige exitklimaat (verkocht 8 participaties met een mooie meerwaarde) zette Gimv (kopen) een puik 1ste halfjaar neer. De licht gestegen kaspositie staat garant voor de verdere uitbouw van de portefeuille en (minstens) het behoud van het gulle dividend.
– Op zijn aandeelhoudersdag maakte Intel (kopen) beter dan verwachte resultaatsdoelstellingen voor 2016 bekend. De groep is ook van plan om haar dividend met 8% op te trekken. Ondanks de recente koersklim heeft dit kwaliteitsaandeel uit de technologiesector o.i. nog veel stijgingspotentieel.
– Ondanks een winstdaling boekte KBC (houden) over het 3de kwartaal sterke resultaten. Positief is dat KBC winst boekte in alle landen waar het actief is, dus ook in de voormalige probleemlanden Ierland en Hongarije. De winst in het 4de kwartaal zal alvast een opkikker krijgen door de ontmanteling van KBC Financial Holding in de VS.
– Dankzij de expansie via overnames en de organische groei in Spanje zag bioscoopuitbater Kinepolis (verkopen) zijn bezoekersaantallen met 4,1% toenemen in het derde kwartaal. Hogere opbrengsten per bezoeker zorgden ervoor dat de omzet sterker steeg. Gezien het goede filmaanbod kondigt het 4de kwartaal zich ook alvast goed aan. Recentelijk werd ook de overname van 9 bioscopen van de groep Utopolis in Frankrijk, Luxemburg en Nederland afgerond. Voor de 4 Belgische complexen is het nog wachten op het verdict van de Belgische mededingingsautoriteiten.
– De aandeelhouders van Solvay (houden) gaven groen licht aan de kapitaalverhoging die de overname van het Amerikaanse Cytec alvast gedeeltelijk moet financieren. De precieze voorwaarden en de kalender zijn nog niet gekend.
– De overname van Base door Telenet (verkopen) zorgde voor opschudding in de mobiele telefoniewereld. Medialaan, dat voor 50% in handen is van Roularta (verkopen), is op zoek naar meer rechtstreeks contact met zijn klanten om de distributiekanalen voor zijn content uit te breiden, en gaat de activiteiten van de "virtuele" mobiele operator JIM mobile (al ontwikkeld door Medialaan maar beheer van de klantcontacten uitbesteed aan BASE) volledig overnemen, evenals die van Mobile Vikings. In totaal gaat het over 440.000 klanten waarvoor Medialaan het netwerk van Base zal blijven gebruiken. De boekhoudkundige impact op de winstcijfers van de groep is op dit moment nog niet duidelijk.
– UBS (kopen) gaat de Italiaanse private bankingactiviteiten van Santander overnemen (±0,1% van de activa onder beheer bij UBS). De operatie strookt met de hercentrering op private banking maar is te klein om een onmiddellijke impact te hebben op het resultaat.
– De Waalse telecomregulator gaf eindelijk groen licht voor de openstelling van de kabel en de tarieven voor het gebruik ervan. Nu rest er nog het ultieme fiat van de Europese Commissie. Verwacht wordt nu dat Mobistar (verkopen) zijn televisie- en breed-bandinternetaanbod begin volgend jaar zal lanceren.
– Wal-Mart Stores (houden) zag door de sterke dollar zijn omzet in het derde kwartaal met 1,3 % dalen, en zijn winst zelfs met 11%. Toch deed ’s werelds grootste distributeur daarmee beter dan verwacht. De inspanningen om de kosten te drukken en zich beter te wapenen tegen de oprukkende internetverkopen hebben alles bij mekaar vruchten opgeleverd. Walmart stelde ook zijn winstprognoses voor het hele jaar iets scherper en mikt nu op een winst per aandeel van 4,50 tot 4,65 USD (tegenover 4,40 tot 4,70 USD voorheen).
– De beursintroductie van Xior Student Housing, een nieuwe openbare gereglementeerde vastgoedvennootschap gespecialiseerd in studentenkoten, wordt zeer binnenkort op gang getrokken. De inschrijvingsperiode start waarschijnlijk in de week van 23 tot 27 november. We komen hier op terug zodra er een prospectus beschikbaar is.

 

Op de agenda

– Maandag 23 november: dividenduitkering Schnitzer Steel (0,187 USD); beurzen in Japan gesloten.
– Dinsdag 24 november: beleggersdag bij Allianz; ondernemersklimaat in Duitsland; bbp-cijfers voor Zuid-Afrika en voor de Verenigde Staten.
– Woensdag 25 november: beslissing over het rentepeil in Brazilië; laatste dag van het openbaar bod op CMB.
– Donderdag 26 november: –
– Vrijdag 27 november: ondernemersklimaat in Europa; halfjaarresultaten Retail Estates; bbp-cijfer in het Verenigd Koninkrijk; inflatie en werkloosheid in Japan, ...

 

Deel dit artikel