Analyse
Voorbije beursweek 2 jaar geleden - vrijdag 9 oktober 2015

De centrale banken handhaven hun monetair beleid, waardoor de beurzen de week konden afsluiten op een positieve noot.

Vrijdagmiddag sloten de Europese beurzen de week af met een winst van 4,5 % ten opzichte van een week voorheen. De Amerikaanse beurzen gingen over de voorbije week 3,2 % hoger. De Bel 20 klom dan weer met 3,4 %.

 

Markten en sectoren

– In Europa staat het behoud van de lage rentevoeten nog steeds buiten kijf.
In de VS lijkt de Fed van plan de renteverhoging nog even uit te stellen rekening houdend met de laatste macro-indicatoren.
– Beleggers hadden deze week opnieuw meer oog voor de cyclische aandelen, die over de laatste weken wat pluimen verloren: Europese autosector : +9 %; grondstoffensector: +10,5 %; staalsector: +8,8 %; oliesector: +9,5 % (de olieprijs kreeg deze week een duw in de rug: de OPEC verhoogt de vooruitzichten wat de wereldwijde vraag betreft; ook mikken sommigen op een sneller dan verwachte vertraging van de Amerikaanse productie).
– De banksector ging deze week 5 % hoger ondanks de waarschuwing van Deutsche Bank en de nakende kapitaalverhoging van Crédit Suisse. Het aandeel van UBS is opnieuw koopwaardig.
–  Met een verrassende uitspraak van het Europees Hof van Justitie geeft Europa haar fiat voor een lokale taks op zendmasten. Een tegenvaller voor de Belgische mobilofonie-operatoren Mobistar (verkopen), Proximus (houden) en Base in hun strijd tegen de Waalse en Brusselse pyloontaks. Voorts zal de Europese Commissie de overname van Base door Telenet (verkopen) aan een diepgaand concurrentie-onderzoek onderwerpen (resultaten ten laatste op 18 februari). Waarschijnlijk zal de deal niet zomaar worden goedgekeurd, maar zullen er voorwaarden worden opgelegd of zal de transactie worden afgeblokt.

 

Aandelen

– Ook het nieuwe bod van AB InBev (houden) werd door SABMiller geweigerd wegens te laag. We twijfelen eraan of de fusie ooit zal plaatsvinden.
– Accenture (kopen) bevestigt zijn doelstellingen voor het huidige boekjaar (afsluiting: 31/08) en sloot een samenwerkingsakkoord met Amazon op het vlak van het fors groeiende cloud computing. We handhaven onze ramingen.
– Deutsche Bank (verkopen) schept orde in zijn rekeningen. Hierdoor duikt het kwartaalresultaat in het rood (hogere afwaarderingen dan we hadden voorspeld, andere lasten met betrekking tot diverse geschillen). Mogelijks zal de bankgroep voor 2015 geen dividend uitkeren of volgt een fikse dividendknip. Of de herstelbeweging op een succes zal uitdraaien, is allerminst zeker.
– Fagron (vermijden) ging deze week op en neer. Beleggers waren eerst niet opgezet met de winstwaarschuwing van vorige week en werden vervolgens verleid toen de groep suggereerde benaderd te zijn geweest door kandidaat-overnemers. Niets is echter zeker. We raden u dan ook aan om niet te speculeren.
– General Electric (kopen): een Amerikaans speculatief fonds kocht een belang van 1 % in de groep. Het fonds is opgetogen over de inspanningen van de groep om te hercentreren en lijkt haar te vragen kostenbesparingen door te voeren en nog meer financiële activa af te stoten.
– Nyrstar (kopen als u niet voor risico's terugdeinst) ondervond een positieve impact van de beslissing van Glencore om zijn zinkproductie met een 1/3 te verlagen om het hoofd te bieden aan de aanhoudend lage zinkprijs. Hierdoor zal het aanbod wereldwijd met ±4 % afnemen en zal de zinkprijs met 7 % opveren.

 

Op de agenda

– Maandag 12 oktober: omzet van LVMH, beurzen gesloten in Japan
– Dinsdag 13 oktober: kwartaalresultaat van Intel; moreel Duitse beleggers
– Woensdag 14 oktober: kwartaalresultaat van BlackRock, Google, Bank of America; detailverkopen in de VS
– Donderdag 15 oktober: kwartaalresultaat van Unilever, Repsol ontmoet zijn beleggers, uitkering dividend van GDF Suez (0,50 EUR bruto), omzet van Syngenta
– Vrijdag 16 oktober: kwartaalresultaat van General Electric, omzet van Nestlé en Carrefour, trading update van Rio Tinto

Deel dit artikel