Analyse
Is beleggen in Indonesische aandelenfondsen nog interessant? 3 jaar geleden - vrijdag 6 februari 2015

Het 4e kwartaal 2014 was voor de Indonesische economie immers geen hoogvlieger…

Jazeker. Het land beschikt immers over de nodige troeven om één van de toekomstige kampioenen van de wereldeconomie te worden.
Profiteer ervan en beleg erin via het fonds
Fidelity Funds - Indonesia Fund A USD en/of de tracker Lyxor UCITS ETF MSCI Indonesia - C-EUR.

 

In het 4e kwartaal boerde de Indonesische bbp met 2,06 % achteruit t.o.v. het vorige kwartaal. Vergeleken met het laatste kwartaal 2013 is de groei echter stabiel gebleven op 5,01 % (net als in het 3e kwartaal 2014 vergeleken met het 3e kwartaal 2013). Dit is het laagste niveau sinds 2009. Over heel 2014 klom het Indonesische bbp met 5,02 % ten opzichte van 5,58 % een jaar voorheen.

 

Deze vertraging is te wijten aan een reeks factoren.

 

Indonesië lijdt onder de daling van de grondstofprijzen (Indonesië is een grote grondstofexporteur) en de stijging van de rentevoeten, die werden opgetrokken om de inflatie de kop in te drukken. Dit had echter een averechts effect op de economische activiteit. Bovendien schortten een aantal buitenlandse investeerders hun projecten op als gevolg van de onzekerheid in de aanloop naar presidentiële verkiezingen. Ook verlaagde de overheid de subsidies op brandstoffen, hetgeen op de gezinsuitgaven woog.

 

In de volgende kwartalen zou de groei onder de 5 % kunnen terugvallen. Op langere termijn zou de Indonesische economie echter opnieuw wat meer kleur moeten krijgen. Door de subsidiebeperking op brandstofprijzen kwamen echter middelen vrij om nieuwe infrastructuren te ontwikkelen. Een factor die nieuwe buitenlandse investeerders zou kunnen aantrekken, waardoor het potentieel van Indonesië zou kunnen worden geëxploiteerd.

 

Deel dit artikel