Analyse
De voorbije beursweek 4 jaar geleden - vrijdag 21 februari 2014

De Bel 20 overschreed de 3000 punten-grens, een niveau dat sinds de crisis van september 2008 niet meer was bereikt maar toch nog 36 % onder de hoogtepunten van 2007 ligt.

De Europese markten werden de hele week afgeremd door het IMF, dat wees op de volatiliteit van de groeilanden en de risico's van de zwakke Europese inflatie.
We houden rekening met deze risico's bij het opstellen van onze adviezen. Vrijdagmiddag sloot de Stoxx Europe 50 af met een winst van 0,8 % t.o.v. een week voorheen. De S&P 500 bleef deze week globaal gezien stabiel en de Bel 20 klokte af op +1 %, gedragen door positieve bedrijfsresultaten.

 

De markten waren deze week nogal volatiel, als gevolg van de bekendmaking van macro-cijfers met betrekking tot het Duitse ondernemersvertrouwen en de Chinese productiesector.
Rusland kampt van zijn kant met de daling van de roebel en de aftakeling van zijn economie.

 

– Aegon (advies wordt herzien) kelderde na de bekendmaking van een lager dan verwacht resultaat en dividend.
– Axa (kopen) staat voor op zijn plan Horizon 2015.
– Facebook (verkopen) versterkt zijn leiderschap in de sociale netwerken en koopt WhatsApp (waarvan de winstgevendheid in vraag wordt gesteld…).
– Coca-Cola (houden) maakte een ontgoochelend kwartaalresultaat bekend en neemt relancemaatregelen (maar onvoldoende opdat wij ons advies zouden wijzigen).
– TF1 (verkopen), dat begin 2013 een moeilijke start kende, bleek uiteindelijk nog in staat om over het hele jaar de schade te beperken. Niettemin zijn nog niet alle problemen van de baan (de reclamemarkt zou nog verder kunnen achteruitgaan).
– Eli Lilly (houden) profiteert van de positieve resultaten van een nieuwe behandeling tegen longkanker.
– EVS (kopen) kondigde zoals voorzien solide kwartaalresultaten aan, geboost door de nakende sportevenementen van 2014. Toch blijft de groep voorzichtig voor het huidige boekjaar. Gezien de investeringen die ze van plan is, zullen dit jaar nog niet de recordwinsten van 2008 worden bereikt. Wel blijven de vooruitzichten op lange termijn solide en is het dividend nog altijd aantrekkelijk.
– Deceuninck (kopen) sloot 2013 met winst af en keert 1 jaar vroeger dan voorzien opnieuw een dividend uit (teken van vertrouwen). We blijven voorzichtig voor 2014. Maar zodra de verkopen opnieuw met groei zullen aanknopen, zal de winst volgen.
– Delta Lloyd (kopen voor het dividend) publiceerde beter dan verwachte resultaten voor 2013 en legde eveneens een aangenaam verrassende solvabiliteitsratio voor.
– Ageas (houden): De verzekeringen boekten in 2013 puike resultaten, maar de Fortis-overblijfselen blijven nog steeds voor erg wispelturige resultaten zorgen. Niettemin zit de bankverzekeraar op een berg liquiditeiten en trekt hij zijn dividend op met 16,7 %, tot 1,05 EUR netto.
– Kinepolis (verkopen) maakte een winststijging voor 2013 bekend (ondanks het dalend aantal bezoekers) en trekt zijn dividend op. Op het vlak van expansie kijkt de groep nog steeds uit naar (kleinere complementaire) overnames of nieuwe projecten in en rond de landen waar ze nu aanwezig is. We trekken onze ramingen op maar het aandeel blijft duur.
– Exmar (kopen) heeft nog 2 schepen verkocht en verlaagt zo de gemiddelde leeftijd van zijn vloot. De transactie bevestigt dat de prijzen voor tweedehandsschepen hoog blijven en levert de groep een meerwaarde van ±0,13 EUR per aandeel op.
– Thrombogenics (verkopen) veerde op, als gevolg van speculaties over een mogelijke overname. Novartis (partner voor Jetrea in Europa) zou misschien interesse hebben maar volgens ons is de transactie zeker niet voor morgen (eerst moet worden nagegaan hoe de verkopen evolueren).

 

Op de agenda

– Maandag 24: resultaten van HSBC, Van de Velde; zakenklimaat in de VS
– Dinsdag 25: resultaten van BASF, Philips, Vivendi,; Amerikaans consumentenvertrouwen voor februari, bbp in België
– Woensdag 26: resultaten van AB InBev, Solvay, UCB, Tessenderlo, Repsol, Picanol
– Donderdag 27: resultaten van Allianz, Ahold, D’Ieteren, Mobistar, Reed Elsevier, CFE; inflatie in België
– Vrijdag 28: resultaten van Bayer, Belgacom, Bekaert, Ackermans & van Haaren, Sioen, Elia; werkloosheid in de eurozone

 

Deel dit artikel