Analyse
De voorbije beursweek 4 jaar geleden - vrijdag 10 januari 2014

Werkloosheidcijfers in de VS en in Duitsland, succesvolle obligatie-emissies van Ierland en Portugal en ongewijzigde rentevoeten in het Verenigd Koninkrijk en in de eurozone: talrijke factoren om het moreel van de belegger op te krikken.

Het zijn vooral de markten in het zuiden die deze week van het betere economische klimaat hebben kunnen genieten. In Italië, Portugal en Spanje boerden de rentevoeten op 10 jaar achteruit. Vrijdagmiddag sloten de beurzen van Rome, Madrid en Lissabon af met een winst van ongeveer 2 %, 4,5 % en 4,6 % op weekbasis.
Voor de rest kozen de beleggers ervoor om eerder de kat uit de boom te kijken. Over een paar dagen zullen immers de eerste kwartaalresultaten worden bekendgemaakt.
De Stoxx Europe 50 klom deze week met 0,5 %, de S&P 500 met 0,4 % en de Bel20 met 1,2 %.

 

– Dankzij het optimisme van de zuiderse markten kon de Europese bankenindex deze week ±4 % hoger schieten (koop Barclays).
– De Europese distributiesector daarentegen moest 1,3 % inboeten; Sainsbury (kopen) boerde fors achteruit nadat het zijn omzetraming naar beneden bijstelde. Koop Delhaize.
– BASF (houden) en SAP (verkopen) genoten van een positieve advieswijziging van UBS. Wij delen dit optimisme echter niet.
– Deutsche Lufthansa (houden) nam een hoge vlucht nadat het zijn doelstelling voor 2015 bevestigde (nog steeds te optimistisch...).
– Ladbrokes (verkopen) zou kunnen lijden onder een verstrenging van de regelgeving.
– Van de Velde (houden voor het fraaie dividend) maakte zoals verwacht een stabiele omzet bekend. De vergelijkbare omzet daalde met ±2 %.
– KBC (houden) kon vroeger dan voorzien een nieuwe schijf overheidssteun terugbetalen. Gezien de doorlichting van de ECB nadert, voorzien we geen terugbetaling vóór het 2e halfjaar. Maar wellicht zal dit pas in 2015 opnieuw het geval zijn (resterende 2 miljard, zonder boetes?) .
– Solvay (verkopen): JPMorgan verlaagde de koersdoelstelling van de groep, wat een nefast effect had. Ook zijn de Europese en Argentijnse concurrentie-autoriteiten nogal terughoudend ten opzichte van het plan van de groep om zich terug te trekken uit de weinig winstgevende pvc-sector.
– Deceuninck (kopen; +16 % over deze week) ziet het risico op een consolidatiegolf van de leveranciers in de pvc-sector wegebben (wat een prijsstijging met zich zou hebben meegebracht).
– Euronav (houden) kocht voor een goede prijs 15 supertankers.
– Nyrstar (speculatief kopen) veerde op nadat werd aangekondigd dat directieleden eigen aandelen gingen aankopen. Daarnaast wordt de koers ondersteund door de stijging van de zinkprijzen.
– Cardio3 Biosciences (niet kopen) klom deze week 70 % hoger nadat de Amerikaanse autoriteiten groen licht gaven voor de laatste ontwikkelingsfase van C-Cure (regeneratieve, beschermende en herstellende therapieën voor de behandeling van hartziekten). Hierdoor zal de groep makkelijker partners of fondsen kunnen vinden. Wel staan we nog ver van een eventuele commercialisering.

 

Op de agenda

– Maandag 13: kwartaalomzet van Metro, notering ex-coupon van VGP (kapitaalvermindering)
– Dinsdag 14: UCB en Sanofi ontmoeten hun beleggers; kleinhandelsverkopen in de VS
– Woensdag 15: jaarresultaten van de Bank of America; vergadering van de Braziliaanse centrale bank; dividendbetaling van Warehouses Estates Belgium
– Donderdag 16: jaaromzet van Carrefour, Accor, Rio Tinto en Ahold; jaarresultaten van BlackRock en Intel; definitief inflatiecijfer in de eurozone
– Vrijdag 17: jaarresultaten van General Electric; industriële productie in de VS

 

Deel dit artikel