Analyse
De voorbije beursweek 4 jaar geleden - vrijdag 6 december 2013

Met het eindejaar in zicht zijn beleggers geneigd hun winsten op te strijken. Vrijdagmiddag sloten de belangrijkste beurzen de week af met verlies: S&P 500 : - 1 %; Stoxx Europe 50: -3 %; Bel 20: -3,4 %.

Vrees

Er heerst nog steeds onzekerheid over wanneer de Fed van plan is om de aankoop van obligaties af te bouwen. Bijgevolg stijgt de volatiliteit zodra de Amerikaanse macroindicatoren wijzen op het herstel van de economie.
Zo zorgde donderdag de opwaartse bijstelling van de Amerikaanse groei voor een zware domper op de beurzen.

 

Sectoren

Globaal gezien was het voor alle sectoren een moeizame week, en in het bijzonder voor de meer defensieve sectoren (o.a. de nutssector). Overigens lijdt de sector van edele metalen onder de geleidelijke afbrokkeling van de goudkoers (doordat de Amerikaanse economie steeds sneller herstelt, nemen beleggers afstand van edele metalen). In Europa verloren de bank- en de verzekeringssector terrein als gevolg van winstnemingen. De olieprijs per vat kon lichtjes stijgen nadat in de VS een daling van de oliereserves werd aangekondigd (niettemin blijven we positief over de sector).

 

Aandelen

Apple (kopen) zou op het punt staan om een akkoord met China Mobile te sluiten voor de verkoop van iPhones.
Adidas (verkopen) herbevestigde zijn doelstellingen voor 2015 (volgens ons te ambitieus).
Zurich Insurance (kopen) verlaagde zijn doelstellingen voor 2016 en wil zich meer toespitsen op groei.
bpost (kopen) zal een mooi tussentijds dividend uitkeren (het eerste sinds zijn beursintroductie) van 0,70 EUR netto. Hierdoor verdwijnt de onzekerheid over het feit of de groep wel of niet in staat is om haar beloftes na te komen.
Belgacom (houden) deed de Bel20 kelderen door een forse daling van 8 % over de hele week (waaronder 1,7 % door de uitkering van het dividend).
D’Ieteren (verkopen) verloor marktaandeel in de tak autoverkoop (nadat zijn verkopen in november met 16,2 % kelderden). We maken ons steeds meer zorgen over de evolutie van de marges.
ThromboGenics (verkopen) kreeg zijn J-Code in de VS (die ten laatste begin 2014 werd verwacht). Dit betekent dat patiënten het product bijna automatisch terugbetaald zullen krijgen. Dit neemt niet weg dat de groep nog steeds worstelt met de commercialisering van het product in de VS.
Sioen (kopen) kon mooi stijgen. Dit compenseerde grotendeels de koersdaling die volgde nadat de groep een terugval van de verkopen voor het derde kwartaal aankondigde (wat nochtans geen verrassing was).

 

Op de agenda

– Maandag 9: bpost en STMicroelectronics : ex-coupon; trading update Texas Instruments
– Dinsdag 10: kapitaalvermindering Ageas: ex-coupon. BlackRock en Deutsche Post ontmoeten hun beleggers; vergadering van Ecofin
– Woensdag 11: Nasdaq OMX: ex-coupon; InBev en Danone ontmoeten hun beleggers
– Donderdag 12: jaarresultaten Warehouses Estates Belgium (WEB), Metro; kleinhandelsverkopen in november in de VS, industriële productie in oktober in de eurozone
– Vrijdag 13: kwartaaldividend van Barclays

 

Deel dit artikel