Analyse
De voorbije beursweek 4 jaar geleden - vrijdag 11 oktober 2013

Het einde van de week kon wat soelaas brengen met in het vooruitzicht een mogelijk akkoord over de tijdelijk optrekking van het schuldenplafond in de VS.

De week startte in mineur door de vastgelopen onderhandelingen over de begroting en de overheidsschuld in de VS. Tegen het einde van de week konden de markten echter opveren doordat de Republikeinen instemden met een tijdelijke verhoging van het schuldenplafond, zelfs als dit fundamenteel niets aan het probleem verandert. Ook de beurs van Brussel volgde de algemene tendens. Wel was de evolutie onder de aandelen onderling erg uiteenlopend.

 

De meeste sectoren klommen tegen het einde van de week hogerop zoals de non ferro-sector, de oliesector (de prijs per vat overschreed 110 USD), de Europese bank- en verzekeringssector of nog de technologiesector (Facebook, Amazon), die eerder deze week nog had geleden onder een aantal winstnemingen en vervolgens opnieuw kon opveren.

 

Ook de groeimarkten klommen flink hogerop. Terwijl de Russische markt door haar energiesector werd gedragen, oogstte de Braziliaanse markt eveneens een mooie stijging ondanks het feit dat de Braziliaanse overheid haar leidende rentevoet optrok.

 

– ArcelorMittal (kopen) verkoopt een deel van haar belang in Erdemir en zou ook zijn doelstellingen voor het afbouwen van zijn schuld moeten bereiken.
– Seaspan (kopen) boekte een overdreven daling, afgestraft door de markten na de aankondiging van een kapitaalverhoging.
– Chevron (kopen) kondigde aan dat de terugval van zijn kwartaalresultaten erger dan verwacht zouden kunnen zijn; we verlagen onze winstramingen maar blijven positief over het aandeel.
– Delhaize (kopen) lijdt onder het vertrek van een aantal van zijn leidinggevenden: na de hoofdverantwoordelijke van de Amerikaanse tak, gaf nu ook de verantwoordelijke van de Europese tak zijn ontslag. En volgens geruchten zou de financiële hoofdmanager ook het schip kunnen verlaten; toch geven we de nieuwe CEO nog steeds het voordeel van de twijfel.
– Bekaert (houden) lijdt onder het pessimistische commentaar van Michelin op de bandenmarkt; slechts 30 % van de obligaties die binnenkort vervallen, werden vervangen door een nieuwe obligatie met een looptijd van 7 jaar en een brutocoupon 4,75 %.
– Delta Lloyd (kopen) leed onder de verlaging van zijn vooruitzichten door een makelaar; volgens ons is het dividend echter niet gevaar.
– Thrombogenics (verkopen) is nog steeds ten prooi aan shorters.
– Belgacom (houden) werd gedragen door de consolidatie in de Europese telecomsector en door het positieve commentaar van een analist; niettemin lijdt de telecomoperator onder de concurrentie van Telenet en Voo.
– KBC (houden) en Ageas (houden) genoten van de algemene positieve tendens in de financiële sector, gesust door het voorstel van de Amerikaanse republikeinen.
– Solvay (verkopen) kon mooi opveren nadat het aankondigde dat het Chemlogics heeft aangekocht, een bedrijf actief in de sector en dat volop geniet van de schaliegas en -olieboom; niettemin hangt aan de transactie een duur prijskaartje.
– IBA (verkopen) lijdt onder een nieuw geschil met zijn partner SK Capital.

 

Op de agenda

– Maandag 14: werkloosheid en kleinhandelsverkopen in de VS, inflatie in China
– Dinsdag 15: inflatie in het Verenigd Koninkrijk, productie van Rio Tinto, resultaten van Coca-Cola, Intel, Euronav…
– Woensdag 16: inflatie in de VS en in Europa, kwartaalresultaten van ASML, IBM, Bank of America, Abbott Laboratories, BlackRock, Melexis…
– Donderdag 17: bouwvergunningen en industriële productie in de VS, verkopen van Roche, Nestlé, CMB, Carrefour...
– Vrijdag 18: BBP in China, resultaten van General Electric…

Deel dit artikel