Analyse
De voorbije beursweek 4 jaar geleden - vrijdag 13 september 2013

Gedragen door aanmoedigende Chinese macro-cijfers, het verminderd risico op een escalatie in Syrië en de toekenning van de Olympische Spelen aan Tokyo, konden de wereldbeurzen deze week er flink op vooruitgaan. Ook de Bel 20 stond vrijdagmiddag zo’n 2% boven het slotpeil van de vrijdag voordien.

De markten kenden een golf van optimisme. Dankzij een paar positieve nieuwsberichten konden de wereldindexen mooi vooruitboeren. Zo sloot op vrijdagmiddag de S&P 500 af met een winst van 1,7 % en rondde de index Stoxx Europe 50 de week af met 1,6 %.
Terwijl de markten met spanning toekeken hoe de Chinese groei evolueert, konden een aantal aanmoedigende statistische cijfers de beleggers geruststellen. Zo boekte de industriële productie de sterkste stijging sinds maart 2012 met een groei van 10,4 % op een jaar tijd. Ook de kleinhandelsverkopen klommen met 13,4 % en de investeringen met 20,3 % ten opzichte van augustus vorig jaar.
Terwijl het risico op een militaire aanval in Syrië stilaan afneemt en een politiek compromis in de maak is, zakten de rentevoeten op de obligatiemarkten alsook de olieprijs. Zo nam de koers van de Brent (Londen) deze week met 2,5 % af.
De toekenning van de Olympische Spelen aan Tokyo gaf de Nikkei index een boost (+2,3 %). Beleggers hopen dat de Olympische Spelen de economische factoren zullen stimuleren en Japan een nieuw elan zullen geven.

 

Aandelen

– Konami (houden) kon meegenieten van het dynamisme dat de toekenning van de Olympische Spelen aan Tokyo met zich meebracht: deze week kon de koers met niet minder dan 10,7 % opveren. De Japanse regering zou misschien de opening van casino's in het land toelaten, terwijl dit tot nu toe verboden was. Dit zou de vooruitzichten van de groep ten goede moeten komen.
– De halfgeleidersector (+0,7 %) ondervond vrijwel geen invloed van de bekendmaking van de resultaten van de Amerikaanse reus Texas Instruments (+1,1 %, kopen). De groep bevestigde haar doelstellingen voor het huidige kwartaal en geniet een stijgende vraag. In dezelfde sector mag u bovendien ook Intel (+0,1 %) kopen dat overmatig is afgestraft door de achteruitboerende pc-markt en dat trouwens deel uitmaakt van de selectie van onze basisportefeuille. Koop ook Melexis, de Belgische chipbakker voor de autosector (-1 %), dat nog steeds goedkoop is ondanks een flinke koersklim van 40 % op een jaar tijd.
– De aandelen in de autosector (+1,3 %) vertoonden tekenen van herstel op de Europese markt. Ter gelegenheid van het Autosalon van Frankfurt waren de bedrijven optimistisch, zoals de CEO van Renault (houden). Toch zal de sector vrij traag herstellen. In deze context blijven de Duitse autoconstructeurs goed gepositioneerd. De beurs houdt hier echter rekening mee. Verkoop deze aandelen, met uitzondering van Daimler (houden), dat nog steeds correct gewaardeerd is.
– De banksector oogstte deze week een winst van 3,6 %. Voor de evaluatie van hun eigen vermogen zullen de Spaanse banken, die fors onder de crisis leden, profiteren van een versoepeling van de boekhoudkundige regels. Een maatregel die noodzakelijk is voor de wederopbouw van de sector. Zo hebben al diverse Europese landen nieuwe boekhoudkundige principes goedgekeurd.

 

In België

– Mobistar (verkopen) reageerde zeer positief op de definitieve openstelling van de kabel, waardoor de operator binnenkort via deze weg digitale tv zal kunnen aanbieden aan zijn klanten. Het minder gunstige nieuws dat binnen Europa vanaf 2016 de roamingtarieven voor GSM-verkeer volledig zullen wegvallen, kon de pret niet echt bederven.
Telenet (verkopen) daarentegen moest wel inbinden. Het dreigt immers met de openstelling van de kabel nieuwe concurrenten op zijn netwerk te moeten dulden. Maar ook de mogelijke komst van indirecte concurrenten zoals Netflix (streaming video on demand), dat zopas in Nederland van start ging, kan voor Telenet een streep door de rekening betekenen. Tot slot zal Telenet ook nadeel ondervinden van de toekomstige Europese regelgeving waardoor internationale telefoontjes binnen Europa via het vaste net niet meer mogen kosten dan nationale.
Belgacom (houden) liet het telecomnieuws niet aan zijn hart komen en sloot de week hoger af.
– Barco (houden) veerde flink op nadat het tijdens een beleggers- en analistendag de financiële markten gerust kon stellen dat het groeiverhaal rond digitale cinema nog niet ten einde is en dat het met haar audiovisuele oplossingen voor bedrijven al een opvolger van formaat klaar heeft staan om de toekomstige groei te verzekeren.
– CMB (houden) blijft profiteren van de transportprijzen van droge bulk die blijven stijgen dankzij de heropleving van China en het feit dat de controlerende familiale aandeelhouder nog maar eens aandelen opkoopt.
– Het altijd erg volatiele Agfa-Gevaert (kopen) spon op zijn beurt volop garen bij een daling van de zilverprijs.
– Zonder echt aanwijsbare reden was EVS (kopen) een negatieve uitschieter. Mogelijk gaat het gebukt onder de getemperde prognoses voor de rest van dit jaar.

 

Op de agenda

Maandag 16 september: inflatie in de eurozone
Dinsdag 17 september: autoverkopen in Europa voor juli-augustus, Nordea ontmoet zijn beleggers, Market day bij Philips.
Woensdag 18 september: vergadering van de ECB, vergadering van de Fed (2 dagen), kwartaalresultaten (1e kwartaal) van FedEx, Ageas ontmoet zijn beleggers

 

Deel dit artikel