Analyse
De voorbije beursweek 4 jaar geleden - vrijdag 30 augustus 2013

De markten evolueerden van dag tot dag in functie van het conflict in Syrië, de macro-indicatoren en de speculaties rond de evolutie van de Amerikaanse monetaire politiek.

Bijgevolg waren de markten meer volatiel dan de voorbije weken. Na de opdoffer veroorzaakt door het Syrische conflict   (-2,2 % in Europa, -2,6 % voor de Bel 20) kenden de beurzen een voorzichtige evolutie en sloten ze uiteindelijk met verlies af. De daling was echter in vele gevallen beperkt dankzij de publicatie van enkele gunstige macro-economische cijfers en de bekendmaking van talrijke bedrijfsresultaten. De Bel 20 kende echter een iets sterkere daling dan de gemiddelde beurzen in de eurozone.

 

De dollar en goud fungeerden eens te meer als traditionele vluchtwaarden. Het groene biljet blijft stijgen ten opzichte van de belangrijkste valuta (de euro is ±1,323 USD waard).

 

De olieprijs per vat bereikte zijn hoogste niveau sinds mei 2011 als gevolg van de vrees rond het conflict in Syrië. Globaal gezien blijft de oliesector interessant.

 

De stijging van de olieprijs is echter een opdoffer voor de luchtvaartmaatschappijen. In de sector zijn momenteel geen koopwaardige aandelen te vinden. Lufthansa mag u houden.

 

Rond de Europese telecomoperatoren, op zoek naar nieuwe groeipolen en vers kapitaal, was deze week heel wat te doen. Vodafone (kopen) bevestigt dat het met het Amerikaanse Verizon onderhandelt om zijn belang van 45 % in het gemeenschappelijke filiaal Verizon Wireless van de hand te doen. Telefonica (houden) verhoogt zijn bod op het Duitse  E-Plus (filiaal van KPN).

 

De aandelen uit de nutssector konden goed standhouden, na een paar gunstige adviezen van invloedrijke beleggers. Ook menen we dat de sector goedkoop blijft en raden we u nog steeds aan om GDF Suez, Veolia Environnement, EDP, National Grid en Enel te kopen.

 

De luxesector kende dan weer een zekere druk nadat China aankondigde dat het van plan is om op dergelijke producten belastingen te heffen. Vermijd deze sector.

 

De resultaten van de Belgische bedrijven waren niet bepaald verrassend.
Agfa (kopen): de daling van de zilverprijs (grondstof van Agfa) zou stilaan in het voordeel van de groep moeten beginnen spelen; we verhoogden onze ramingen.
EVS (kopen) kent zoals verwacht een daling van de verkopen maar ook van de winstgevendheid; het orderboekje is echter beter dan voorzien en het eindejaar zal in het teken staan van de sportevenementen in 2014.
De resultaten van Ackermans & van Haaren (houden) werden gebootst door een meerwaarde uit de verkoop van Spano group en de prestaties van zijn bankactiviteiten; de stijging van het resultaat van het filiaal DEME is iets beter dan verwacht.
CFE (houden) boekte geen verrassende resultaten (na de winstwaarschuwing begin augustus).
De resultaten van D’Ieteren (verkopen) liggen in de lijn van onze verwachtingen maar ontgoochelden de markten (vooral in de autoverkoop); de koers verloor dan ook 6 % na deze bekendmaking; het tweede halfjaar zal nog moeilijker zijn; de groep is nog steeds op zoek naar een derde activiteit.
De verkopen van Sioen (kopen) konden in het tweede kwartaal weer opveren maar de marges blijven onder druk; wij gaan onze ramingen verlagen.
Voor Thrombogenics (verkopen) liggen de verkopen van Jetrea in de VS onder de verwachtingen; slecht nieuws dus (al is er eigenlijk één jaar nodig om een duidelijk overzicht te hebben); de koers kelderde vrijdag met ±20 % en zelfs met ±30 % over de hele week.
De resultaten van Tessenderlo (verkopen) zijn minder goed dan verwacht; de groep verlaagt haar ramingen; we blijven ons afvragen wat Picanol (verkopen) heeft aangezet om er een belang aan te gaan (wel heeft Picanol een beter dan verwacht resultaat gepubliceerd).
Voor IBA (verkopen) zijn de onmiddellijke vooruitzichten ontgoochelend; de stijging van de verkopen zou wel eens flink onder de verwachtingen kunnen liggen; de groep mikt nog steeds op een winstjaar maar toch gaan wij onze prognoses verlagen.
Kinepolis (verkopen) maakte teleurstellende bezoekersaantallen bekend en waarschijnlijk zal dit in het derde kwartaal ook het geval zijn.
Exmar (kopen) zal de verkoop van een tweede platform voor het vloeibaar maken van gas weldra afronden en kondigt een uitzonderlijk tussentijds dividend aan van 0,45 EUR netto op 23/09 (coupon wordt op 18/09 afgeknipt).

 

Op de agenda

– Maandag 2 september: Amerikaanse markten gesloten.
– Dinsdag 3 september : ontmoeting van STMicroelectronics met beleggers; BBP in Zwitserland; ISM-index (productiesector) in de VS, resultaat van Aedifica.
– Woensdag 4 september: Roche ontmoet zijn beleggers in Londen; BBP in Australië en in Europa.
– Donderdag 5 september: vergadering centrale banken in Europa en het Verenigd Koninkrijk.
– Vrijdag 6 september: werkloosheid in de VS; inflatie in Brazilië; details van het BBP in België.

 

Deel dit artikel