Analyse
De voorbije beursweek 5 jaar geleden - vrijdag 17 mei 2013

De Europese markten hebben de bevestiging van de recessie in de eurozone goed verteerd. De euro is terug onder de 1,29 USD gevallen, maar deze daling is gunstig voor beleggingen in dollar.

Het Europese BBP is in het eerste trimester van 2013 tegenover het kwartaal daarvoor met 0,2 % gekrompen en met 1 % tegenover het jaar daarvoor. Duitsland wordt ook aangetast door de recessie.
Met deze economische achteruitgang in het achterhoofd kunnen we aannemen dat de omzetcijfers van Europese bedrijven niet al te veel zullen stijgen in 2013. Nadat eerder een winstgroei van 12 % werd verwacht voor dit jaar, gaat men nu nog maar uit van een groei van 5,6 %.

 

De Europese markten hebben dit nieuws, dat trouwens geen verrassingen bevatte, echter goed verteerd. Beleggers houden rekening met een nieuwe stap van de centrale banken.

 

De Stoxx Euope 50, de S&P 500 en de Nasdaq hebben de week met een kleine winst afgesloten. De Bel 20, aangedreven door de publicatie van kwartaalcijfers, deed een pas op de plaats.

 

De Europese banken en de verzekeraars deden met lichte stijgingen een duit in het zakje. KBC (houden) profiteerde van zijn goede resultaten en ging er ondanks het knippen van zijn coupon op vooruit. De kwartaalcijfers van Zurich Insurance (kopen) ontgoochelden evenwel.
De Europese autowaarden kregen een duw in de rug omdat beleggers veel verwachten van nieuwe Europese initiatieven om de consumptie in de regio aan te zwengelen. Pure speculatie volgens ons. Mijd deze sector.

 

Solvay (verkopen) ondervond de gevolgen van de Europese crisis en de hogere energiekosten waardoor de resultaten fors lager uitkwamen; zijn geplande uitstap uit PVC is een goede zaak maar het recente koersherstel is ongerechtvaardigd.
Het resultaat van GBL (houden) kreeg opnieuw een tik door de nieuwe waardevermindering van zijn participatie in GDF Suez, waarvan het afscheid heeft genomen; de aankondiging woog op GDF Suez (kopen).

 

EVS (kopen) boekte kwartaalcijfers die fors boven de verwachtingen lagen; we verhogen onze verwachtingen.
Vestas Wind (houden) veerde met 16,6 % op nadat Crédit Suisse zijn advies verhoogde.
Google (houden) tikte een nieuwe historisch koersrecord aan; het kondigde de lancering van een nieuwe dienst aan op de online-muziekmarkt; doelstelling : zijn inkomsten diversifiëren.
Cisco (houden) zag zijn kwartaalcijfers goed ontvangen worden door beleggers; het kwartaaldividend stijgt met 21%.

 

Op de agenda

– Dinsdag 21: analistenmeeting bij ARM Holdings, algemene vergadering Oriflame, jaarcijfers Vodafone, inflatie in het Verenigd Koninkrijk
– Woensdag 22: algemene vergadering Société Générale, notulen van de vergadering van de Federal Reserve gehouden op 30 april en 1 mei
– Donderdag 23: verkopen van nieuwe woningen in de VS, vergadering Japanse centrale bank, indicator die de economische activiteit in Europa opmeet (PMI)
– Vrijdag 24: zakenklimaat in Duitsland (IFO-indicator).

 

Deel dit artikel