Analyse
De voorbije beursweek 5 jaar geleden - vrijdag 15 maart 2013

Vrijdagmiddag klokten de Stoxx Europe 50 en de S&P 500 af met een winst. De Bel 20 eindigde met een magere winst van 0,2 % op weekbasis.

De markten

In de loop van de week leden de Europese markten onder de talrijke winstnemingen (die logischerwijze volgden op de stijgende koersen van de laatste weken), ontgoochelende resultaten en een economisch klimaat dat nog steeds kreunt onder de naweeën van de crisis. Op het einde van de week was er een plotse stijging aangedreven door de Amerikaanse beurzen, na de bekendmaking van een aantal gunstige macrocijfers (daling wekelijkse werkloosheidsaanvragen, stijgende consumptie...).
De euro viel terug tot bijna 1,30 USD en werd afgestraft door een daling van de productie in de eurozone in januari. Voor de Amerikaanse dollar daarentegen gaat het de goede richting uit.

 

De aandelen

– KBC (houden): de uitlatingen van de Hongaarse eerste minister hadden geen invloed op de koers. De premier wil namelijk de participaties van vreemde banken in het kapitaal van Hongaarse banken beperken. Gezien het geringe belang van de Hongaarse activiteiten binnen de groep houden we ons advies ongewijzigd.
– Delhaize (kopen) genoot nogmaals van de verbeterde vooruitzichten in de VS en van de bekendmaking van gunstige jaarresultaten op het vlak van gegenereerde liquiditeiten. De stijgende koers is wel positief beïnvloed door shorters (die hun posities moesten terugkopen om de verliezen te beperken).
– Thrombogenics (verkopen; erg groot risico) (had ook te maken met shorters deze week) kende een flinke stijging, ondanks weinig verrassende resultaten. Deze vrijdag kreeg het de toestemming van de Europese autoriteiten voor de verkoop van Jetrea. De koers weerspiegelt reeds de verwachtingen voor de verkopen van Jetrea, dat tot op heden het enige gecommercialiseerde medicijn van de groep is.
– Bekaert (houden) leed uiteindelijk niet onder de bekendmakingen van een matig resultaat van zijn Chinese concurrent Xingda.
– Nyrstar (kopen) kon vreemd genoeg geen overnemer strikken voor zijn contract met Glencore. De lijst potentiële overnemers is nochtans flink toegenomen.
– Cyber Media Group gaat een bod doen op de groep Proximedia (IT- en web-oplossingen voor KMO's) tegen 16 EUR per aandeel. De afsluitingsdatum ligt nog niet vast maar gezien Cyber Media al 64,98 % van Proximedia in handen heeft, lijkt een tegenaanbod weinig waarschijnlijk. Ga in op het bod.
– Pirelli (houden) boekte een resultaat onder de verwachtingen; we schroeven onze ramingen terug.
– Enel (kopen) zag zijn koers flink afnemen. Voorziet een daling van zijn bedrijfswinst in 2013 door een slinkende vraag op zijn voornaamste markten; volgens ons is dit echter niets nieuws onder de zon (de nutssector sloot deze week met een winst af).
– Volkswagen (verkopen) is erg voorzichtig wat betreft 2013.

Op de agenda

– Maandag 18 maart: resultaten 2012 van IBA, Roularta…
– Dinsdag 19 maart: resultaten 2012 van BMW
– Woensdag 20 maart: kwartaalresultaten van FedEx; vergadering van de Amerikaanse centrale bank
– Donderdag 21 maart: resultaten 2012 van IRIS, macrocijfer van de activiteit in de privé- sector in de eurozone
– Vrijdag 21 maart: resultaten 2012 van Zetes, macrocijfer rond het zakenklimaat in Duitsland

Deel dit artikel