Analyse
De voorbije beursweek 5 jaar geleden - vrijdag 1 februari 2013

De meeste beursindexen gaven de voorbije week wat terrein prijs. Onze Bel 20 verloor zelfs iets meer dan 1%. De beleggers gaan even op het rempedaal staan in afwachting van de publicatie van een hele reeks Amerikaanse indicatoren.

In België

– De Belgische economie is in het vierde kwartaal van 2012 met 0,1% gekrompen. Over heel 2012 bedraagt de krimp 0,2%. Voor dit jaar, rekening houdend met de crisis in Europa, mikken we op een groei van amper 0,2%.
Dat weerhoudt er ons echter niet van om ons koopadvies voor diverse Belgische aandelen te handhaven. Vaak gaat het om bedrijven die hoe dan ook een belangrijk deel van hun omzet buiten onze landsgrenzen en buiten Europa realiseren. Dat geldt onder meer voor Delhaize, Nyrstar, Agfa-Gevaert, Exmar
–  Enkel Colruyt en Exmar publiceerden al hun resultaten voor 2012. Door de bank genomen zijn ze bevredigend en beantwoorden ze aan onze verwachtingen. Colruyt boekte een mooie omzet in het laatste kwartaal van vorig jaar maar we blijven voorzichtig voor de verdere evolutie van de marges.
– Het aandeel van ABInBev (verkopen) werd bijna 8% teruggewezen nadat bekend raakte dat de Amerikaanse mededingingsautoriteiten naar de rechter stappen in een poging de volledige overname van het Mexicaanse Grupo Modelo door AB InBev (dat al zowat de heflt van de aandelen in handen heeft) te verhinderen.
– Mobistar en Nyrstar gaven allebei zowat 5% prijs. De oorzaak is te zoeken bij het feit dat ze bij de jaarlijkse herziening in maart wellicht uit de Bel 20 gebonjourd zullen worden. Omgekeerd schoot de koers van mogelijke vervangers Thrombogenics en Delta Lloyd deze week niet spectaculair de hoogte in.
– De inflatie in ons land bedroeg in januari 1,46%. Dat is laag, maar de rente op klassieke spaarrekeningen bij de grootbanken is helaas nog lager. Ga op zoek naar kleinere en gullere spelers met behulp van onze vergelijkings- en rekenmodule voor spaarrekeningen

 

Wereldwijd

De voorbije week kwamen er weer heel wat bedrijven, hoofdzakelijk in de VS, met resultaten. De resultaten van Pfizer, Eli Lilly en Roche (alle drie houden) werden goed onthaald en de farmasector eindigde de week dan ook in het groen. Royal Dutch (houden), AstraZeneca (houden) en Facebook (verkopen) ontgoochelden.

 

Euro hoger t.o.v. dollar

Onze Europese eenheidsmunt zette haar opmars tegenover de Amerikaanse dollar voort en bereikte haar hoogste punt van de voorbije dertien maanden. De euro spint garen bij de geleidelijke terugkeer van het vertrouwen in de eurozone en bij de publicatie van een reeks lauwe Amerikaanse indicatoren (daling vertrouwen van de gezinnen en van het bbp in het vierde kwartaal).
De duurdere euro is evenwel slecht nieuws voor diverse eurolanden die kampen met drastische besparingen. Zij kunnen een zwakkere euro goed gebruiken om hun export aan te zwengelen.

 

Op de agenda

– Dinsdag 5: activiteit Europese productiesector; activiteit Amerikaanse dienstensector; kwartaalresultaten van BP, ARM Holdings, KPN, Vinci 
– Woensdag 6: sluiting bod op VPK Packaging, kwartaalresultaten van GlaxoSmithKline, ArcelorMittal, Melexis, Mobistar...; bijeenkomst ECB en Bank of England
– Donderdag 7: kwartaalresultaten van Daimler, Vodafone, Barco, Nyrstar, Umicore…
– Vrijdag 8: resultaten van Cofinimmo

 

Deel dit artikel