Analyse
Economisch weekoverzicht 6 jaar geleden - maandag 7 november 2011

Economisch nieuws rond de wereld.

 

ECB verlaagt leidende rente...

Door de verslechtering van de conjunctuur en van de schuldencrisis (zie Focus), en ondanks een inflatie die op 3 % wordt geraamd in oktober, heeft kersvers ECB-voorzitter Mario Draghi de leidende rente in de eurozone met 0,25 % teruggeschroefd (tot 1,25 %). Die rentedaling zou krediet goedkoper moeten maken en de gezinnen meer vertrouwen moeten geven, maar we maken ons weinig illusies en de vraag en het investeringsniveau zullen zwak blijven zolang er geen oplossing is voor de schuldencrisis. Zelfs een nieuwe recessie valt niet uit te sluiten.

 

Ook rentedalingen in Australië en Denemarken

Ook de Reserve Bank of Australia verlaagde haar leidend rentetarief met 0,25 %, tot 4,5 % (nog altijd hoogste niveau van alle industrielanden). En ook in Denemarken daalde de rente, van 1,55 naar 1,20 %. De Deense centrale bank poogt zo haar munt minder aantrekkelijk te maken en ervoor te zorgen dat ze binnen een beperkte bandbreedte t.o.v. de euro evolueert. In tegenstelling tot sommige van zijn Europese partners kampt Denemarken niet met een torenhoge overheidsschuld (43,7 % van het bbp in 2010) en kan Kopenhagen zijn begrotingstekort in 2012 laten oplopen tot 5,1 % van het bbp om een programma van grootscheepse overheidsinvesteringen te financieren.

Duitse werkloosheid stijgt

De werkloosheidsgraad in Duitsland is gestegen van 6,9 % in september tot 7 % in oktober. De vertraging van de economie en vooral van de industriële activiteit begint te wegen op de Duitse arbeidsmarkt, nog altijd een van de meest performante in de eurozone.

Economische groei in VK trekt aan

De economische activiteit in het VK is onder impuls van de dienstensector in het derde kwartaal met 0,5 % gestegen (zowel op jaar- als kwartaalbasis). In de bouwsector is evenwel een krimp merkbaar en de recentste indicatoren wijzen ook op een terugval van de industriële activiteit. In combinatie met de problemen in de eurozone (belangrijkste exportmarkt) dreigt dat de groei de komende kwartalen tot nagenoeg nul te herleiden.
Amerikaanse arbeidsmarkt verbetert
In de VS werden in oktober zowat 80.000 nieuwe banen gecreëerd en daalde de werkloosheid in oktober tot 9 % (t.o.v. 9,1 % in september). Al is er zeker geen reden tot euforie, lijkt de economische situatie toch geleidelijk te verbeteren, waardoor de kans op een recessie kleiner wordt.

Uw belegginegGGINGEN?

Rond de 1,38 USD blijft de euro fors overgewaardeerd t.o.v. de Amerikaanse dollar en het Britse pond. Toch mijden we obligaties in USD en GBP, want de reële rendementen (na aftrek van de inflatie) dreigen nog lange tijd negatief te blijven.
De rendementen op de Australische obligatiemarkt zijn heel verleidelijk maar de kangoeroedollar is een van de munten die het sterkst overgewaardeerd is t.o.v. de euro. We laten obligaties in AUD dan ook voor wat ze zijn.

Deel dit artikel