Analyse
Economisch weekoverzicht 7 jaar geleden - dinsdag 5 juli 2011

Economisch klimaat eurozone boert achteruit, slechte week voor Britse economie, Amerikaanse consument niet in goede doen en Japanse industrie die de rug recht...

 

Economisch klimaat eurozone boert achteruit

In juni is de barometer voor het economisch klimaat in de eurozone voor de vierde maand op rij gedaald en bereikte hij zijn laagste niveau in acht maand. In de bouw- en dienstensector is het klimaat verbeterd, maar in de detailhandel en bij de gezinnen bleef het stabiel en in de industrie (toch de motor voor het herstel) is er een forse daling. De toekomst oogt niet meteen beter want het aantal bestellingen vanuit het buitenland vertoont een dalende trend. De sputterende conjunctuur verandert evenwel niets aan de vastberadenheid van de ECB om de inflatie te counteren en de leidende rente verder op te trekken. Die inflatie bedroeg in juni 2,7 %, net zoals in mei.

 

Slechte week voor Britse economie

De groei van de Britse economie in het eerste kwartaal werd bevestigd op 0,5 % , maar het beschikbaar inkomen van de gezinnen daalde (-2,7 % op jaarbasis) door de gestegen fiscale druk. Het is de sterkste daling sinds de jaren 70 en ze weegt op het moreel van de gezinnen en hun bereidheid om geld uit te geven. Het is dan ook geen verrassing dat de industriële activiteit vertraagt en de detailhandel achteruitboert. Het verdwijnen van een aantal gekende merken in het VK en de blijvende kwetsbaarheid van de vastgoedsector zijn een domper voor het vertrouwen. In tegenstelling tot de ECB kan de Bank of England niet anders dan haar leidende rente ongemoeid te laten. Het renteverschil tussen de euro en het pond zal dus wellicht toenemen en de euro ondersteunen t.o.v. de sterling. Die munt werd afgestraft door de markten en bereikte haar laagste niveau in 15 maand.

 

Amerikaanse consument niet in goede doen

In juni boerde het vertrouwen van de Amerikaanse consument verder achteruit, zowel m.b.t. de huidige economische situatie als m.b.t. de evolutie op korte termijn. Door de stijging van de inflatie maken de Amerikanen zich zorgen over hun inkomen en temperen ze hun consumptie. De consumptieuitgaven trappelden al ter plaatse tussen april en mei en de Amerikaanse economie riskeert de komende kwartalen een mager groeiniveau voor te leggen.

 

 

Japanse industrie recht de rug

Tussen april en mei is de Japanse industriële productie met 5,7 % gestegen, een record sinds 1953. De heropstart van de assemblagelijnen van Toyota en Nissan duwde de productie van de transportsector 36 % hoger. Dankzij het snelle herstel en de vermoedelijke terugkeer naar een normale situatie deze zomer, zouden de gevolgen van de tsunami op de groei in heel 2011 beperkt kunnen blijven. Er blijft echter nog een lange weg af te leggen en de impact van de ramp zal nog heel lang voelbaar blijven (o.a. budgettair, want Japan had al een torenhoge overheidsschuld).

Deel dit artikel