Analyse
Economisch weekoverzicht 7 jaar geleden - dinsdag 29 maart 2011

Eurozone en Portugal, Ierland en overheidsschuldencrisis, Amerikaanse groei en Nieuw-Zeelandse economie.

 

Eurozone: grote verschillen tussen lidstaten

De Portugese eerste minister, José Sócrates, slaagde er niet in om zijn nieuwe bezuinigingsplannen (beloofd aan Europa) door zijn eigen parlement te krijgen en bood daarom zijn ontslag aan. Kredietbeoordelaars Standard & Poor's en Moody's reageerden prompt door de rating van Portugees schuldpapier terug te schroeven. Het wantrouwen van de markten zwelt aan en de rentevoeten op Portugees schuldpapier op 10 jaar zijn inmiddels uitgestegen tot boven de 8 %, die op 5 jaar tot ruim 8,5 % en die op twee jaar tot rond de 7 %. De Portugese staatskas kan het zich niet veroorloven om dergelijke percentages gedurende lange tijd te betalen. Een reddingsoperatie door de EU en het IMF (ten belope van ±75 miljard EUR) lijkt dan ook onvermijdelijk te worden en zal mogelijk niet lang op zich laten wachten, want tegen juni moet Portugal zowat 10 miljard euro schulden geherfinancierd krijgen.

Ierland ook geraakt door overheidsschuldencrisis

Ierland, ook zwaar geraakt door de overheidsschuldencrisis, zag zijn economie voor het derde jaar op rij krimpen (-1 % in 2010). De financiële crisis en de soberheidsmaatregelen van de autoriteiten in Dublin wegen op de economie. Voor 2011 tippen we op een negatieve groei van 0,5 %. De perifere eurolanden proberen nog altijd moeizaam om de crisis achter zich te laten, terwijl de situatie van de grote lidstaten (Duitsland op kop) veel gunstiger is. In Duitsland blijft de Ifo-index (barometer ondernemingsklimaat) flirten met zijn maxima van deze winter, al was er in maart wel een lichte terugval. De Duitsers vrezen dat de aanhoudende problemen in Egypte en Libië en de forse stijging van de olieprijzen zullen wegen op het moreel van de consument en op de volledige economie. De economische groei in Nederland in het 4de kwartaal werd opgetrokken tot 2,5 %. Over heel 2010 bedroeg de groei 1,8 %. En ook in Frankrijk werd de groei voor het 4de kwartaal opgetrokken tot 1,5 %, wat meteen ook het cijfer is voor de groei in heel 2011.

Amerikaanse groei in de lift

Het vierde kwartaal in de VS werd afgesloten met een groei op jaarbasis van 3,1 %. Voor heel 2010 klokte het cijfer af op 2,9 %. Een mooie prestatie, die grotendeels te danken is aan de monetaire en fiscale stimuleringsmaatregelen waarvan 's werelds grootste economie nog altijd profiteert. Indrukwekkend is dat de bedrijfswinsten met maar liefst 20,4 % zijn gestegen t.o.v. 2009.

Nieuw-Zeelandse economie groeit opnieuw

De Nieuw-Zeelandse economie liet in het 4de kwartaal een lichte groei van 0,2 % optekenen en vermijdt zo een krimpscenario. Voor heel 2010 groeide de economie met 1,5 %. Een opsteker na de aardbeving die in februari o.m. in Christchurch (2de stad van het land) lelijk huishield.

Deel dit artikel