Analyse
Economisch weekoverzicht 7 jaar geleden - dinsdag 23 november 2010

Duitsland, Japan, VK en VS.

 

Beleggersvertrouwen in Duitsland in de lift

De zew-index, die peilt naar het beleggersvertrouwen in de Duitse economie, klom in november hogerop, nadat vorige maand ook al de ifo-index (ondernemersklimaat) was gestegen. Dankzij het opnieuw aantrekken van de export en de langverwachte opleving van de binnenlandse vraag, zal de Duitse economie ook de komende kwartalen blijven groeien, zij het dan aan een trager tempo.

 

Hoge inflatie in het Verenigd Koninkrijk

In het VK bedroeg de inflatie in oktober 3,2 % en ze blijft daarmee net zoals in september (3,1 %) hoger dan het doel van de Bank of England. Om dat feit te rechtvaardigen, verwees de gouverneur naar tijdelijke factoren zoals het verhogen van de btw in januari, de stijging van de olieprijs en de depreciatie van het pond sinds half 2007 (waardoor de invoer duurder werd). Voor 2011 verwachten de monetaire autoriteiten nog altijd een hoge inflatie, maar ze denken wel dat de situatie op middellange termijn zal milderen en zien voorlopig geen reden om hun beleid te verstrakken.

 

Wisselvallig conjunctuurbeeld in de VS

In de VS zijn de detailverkopen tussen september en oktober met 1,2 % gestegen. Ondanks een nog altijd sombere arbeidsmarkt blijven de Amerikanen dus geld uitgeven. De industriële productie bleef in oktober ter plaatse trappelen (ook in september al -0,2 %). Nu er signalen zijn voor een vertraging in de groeilanden en een minder dynamische wereldhandel, zal die trend wellicht aanhouden. Dat kan het herstel in gevaar brengen en sommigen anticiperen dan ook nu al op nog maar eens een monetaire versoepeling vanwege de Federal Reserve.

 

Tijdelijke economische opleving in Japan?

De Japanse economische groei bedroeg in het 3de kwartaal 0,9 % (4,4 % op jaarbasis). Die prestatie is grotendeels te danken aan de opleving van de gezinsconsumptie, want de sterke yen heeft duidelijk een negatieve invloed op de Japanse exportbedrijven. Helaas voor Japan zal de gezinsconsumptie niet aan dit tempo kunnen blijven groeien. En aangezien de yen duur blijft (ondanks overheidsinterventies), zal de export niet snel weer aanknopen met de dynamiek van de voorbije kwartalen.

Deel dit artikel