Analyse
Economisch weekoverzicht 7 jaar geleden - dinsdag 21 september 2010

Groei in de eurozone vertraagt, Duits beleggersvertrouwen op laag pitje en Amerikaanse consument blijft voorzichtig.

 

Groei in de eurozone vertraagt

Tussen juni en juli trappelde de industriële productie in de eurozone ter plaatse. Met 7,1 % blijft de groei op jaarbasis hoog, maar in mei flirtte dat cijfer met de 10 % en dus is er toch een duidelijke vertraging merkbaar. De recentste activiteitsbarometers wijzen bovendien op een verdere vertraging in het tweede halfjaar van 2010 en er zijn geen signalen voor een versnelling in 2011. Het scenario dat we eerder al hadden voorspeld, een langdurig flauwe groei zolang de schuldexcessen niet zijn verteerd, wordt dus nog maar eens bevestigd. In die context, en gezien de zwakke inflatie (1,6 % in augustus), zal de ECB niet snel geneigd zijn om haar leidende rente te verhogen.

Duits beleggersvertrouwen op laag pitje

De ZEW-index, die peilt naar het vertrouwen van beleggers en analisten over de evolutie van de economische activiteit in Duitsland, liet in september voor de vijfde keer op rij een daling optekenen (dit keer zelfs de grootste daling sinds oktober 2008). De index noteert inmiddels duidelijk onder zijn langetermijngemiddelde. De huidige economische situatie schatten de beleggers nog gunstig in, maar ze verwachten een terugval van de exportsector en bijgevolg ook van de groei.

Amerikaanse consument blijft voorzichtig

De Amerikaanse detailverkoop is tussen juli en augustus maar met 0,4 % toegenomen. De groei op jaarbasis viel daardoor terug van 5,4 % in juli naar 3,6 % in augustus. Alle prognoses wijzen ook voor de komende maanden op een flauwe groei van de gezinsconsumptie. De arbeidsmarkt in de VS likt nog altijd zijn wonden, de Amerikanen hebben de handen vol met het herstel van hun financiële gezondheid, sinds het aflopen van de stimuleringsprogramma's voor de aankoop van een eigen woning beleeft de vastgoedmarkt een nieuwe terugval, de fiscale vooruitzichten zijn onzeker... Genoeg redenen om het consumptiegedrag van Joe Sixpack te temperen. De economische groei wordt de komende maanden dus wellicht geen hoogvlieger, temeer omdat ook de industriële productie nauwelijks aantrekt: +0,2 % tussen juli en augustus. De druk op de prijzen nam af, met een inflatie van 1,1 % in augustus t.o.v. 1,2 % in juli.

Deel dit artikel