Nieuws

Hoe naar een ander fondsencompartiment switchen?

4 maanden geleden - donderdag 31 januari 2019
Is dit makkelijk? En kunt u zo instapkosten uitsparen?

Een belegger wil bij zijn bank KBC van het ene naar het andere compartiment overstappen binnen hetzelfde fonds. Hij is van plan KBC op te dragen de operatie uit te voeren. “Switchen” heet dit. Hij denkt op die manier immers minder of geen instapkosten te zullen moeten ophoesten. Maar is dit wel het geval?

Hoe switchen?

Er zijn twee manieren om uw centen te verhuizen van het ene compartiment naar het andere. U kunt het zelf doen door het ene fonds te verkopen en uw centen te herbeleggen in het andere fonds. Hiervoor zult u dus twee operaties moeten uitvoeren.

Interessanter is echter om uw bank op te dragen de switch uit te voeren. In dit geval betreft het immers slechts één enkele operatie.

Gunstregime?

De meeste banken hanteren een gunstregime als ze een switch binnen eenzelfde fonds van het ene naar het andere compartiment uitvoeren: u betaalt dan lagere of zelfs geen instapkosten.

Bij KBC is dit helaas niet meer het geval. Indien de belegger wil overstappen van het neutraal beheerde KBC Master Fund Medium naar het defensief beheerde fonds KBC Master Fund Low (behoren beide tot hetzelfde fonds: KBC Master Fund), dan zal hij opnieuw 2,5% instapkosten moeten dokken. Hij zal dus geen gunstregime genieten.

Deel dit artikel