Nieuws

Complexe belegging met een zure nasmaak

8 maanden geleden - donderdag 25 oktober 2018
De getuigenis van ons lid bevestigt onze opinie over gestructureerde beleggingen.

We zijn niet voor gestructureerde beleggingen te vinden. De rendementen vallen vaak tegen en het is niet altijd duidelijk voor de belegger wanneer hij winst of verlies maakt. Verkies een beleggingsfonds waar, in principe, de kans op winst op lange termijn statistisch gezien hoger is.

Zo snel?

Begin dit jaar werd de gestructureerde belegging van meneer G. verhandeld tegen iets minder dan 64% van de waarde. Enkele maanden later kwam de belegging op vervaldag en ontving hij nog slechts 37% van de waarde. Meneer stond ervan versteld hoe snel zijn belegging verder in waarde kon dalen. Wij contacteerden zijn bank voor een verklaring.

Dunne grens tussen winst en verlies

In juli 2008, vlak voor de crisis, kocht onze abonnee de gestructureerde belegging waarvan de terugbetaling en de jaarlijkse coupons afhing van de evolutie van een onderliggende aandelenkorf. Als die korf in het tiende jaar minder dan 60% was gedaald sinds de startdatum, dan werd de volledige inleg terugbetaald. In het andere geval werd de waarde van de korf uitbetaald. Die was zo sterk gedaald dat slechts 37% van de oorspronkelijke inleg kon worden gerecupereerd. Waarom zijn belegging begin dit jaar nog verhandeld werd tegen de waarde van 64% komt doordat de korf rond de drempel van een daling van 60% schommelde. Het verschil tussen een volledige terugbetaling of het slikken van een groot verlies werd zeer klein met sterke fluctuaties van de marktwaarde tot gevolg.

Deel dit artikel