Nieuws

Wat is er aan de hand met Carmignac Patrimoine?

7 maanden geleden - vrijdag 26 oktober 2018
Meerdere flexibele gemengde fondsen boeren achteruit. Waarom? En kan u nog kopen?

Sinds begin 2018 liet het gerenommeerde fonds Carmignac Patrimoine A een daling optekenen van 8,8%. Ook andere flexibele gemengde fondsen boerden achteruit maar zij konden de schade gemiddeld beperken tot 4%. Verliest het fonds ons koopadvies?

Flexibel en actief beheerd

Carmignac Patrimoine is een flexibel gemengd fonds. Het belegt dus in een combinatie van obligaties en aandelen én past actief zijn portefeuille aan in functie van de marktgebeurtenissen (meer aandelen als het goed gaat op de beurzen, meer obligaties in slechtere beurstijden). Kortom, het fonds tracht verliezen zo goed mogelijk te beperken maar laat ook het beurspotentieel niet volledig aan zich voorbijgaan. Tijdens de financiële crisis van 2008 en de Europese schuldencrisis van 2011 kon het aantonen dat het uitstekend zijn mannetje stond in woelige beurstijden en presteerde het steevast beter dan de concurrentie. De laatste jaren blijft er maar weinig over van die reputatie en sommige abonnees maken zich dus zorgen.

Langetermijnstrategie voor ogen houden

Niet enkel dit jaar, ook de voorbije jaren bleven de prestaties achter i.v.m. andere flexibele gemengde fondsen. Niet onbegrijpelijk, want Carmignac Patrimoine voert een veel defensiever beleggingsbeleid, waardoor het een lagere volatiliteit liet optekenen maar ook in veel mindere mate de vruchten kon plukken van de stijgende beurzen. Daarnaast speelde ook de sterke voorliefde voor de opkomende markten (o.a. Argentinië, India, China) het fonds parten. De westerse beurzen, waar de fondsen van de concurrentie meer op inspelen, hebben het overigens veel beter gedaan dan die van de opkomende landen. Bovendien kregen de opkomende markten dit jaar forse klappen te verwerken door de stijging van de rente in de VS. Zo bleek de blootstelling aan Argentinië (land kwam in financiële ademnood) geen goede keuze, en die aan de bankensector in India al evenmin (paniekgolf na diverse faillissementen). Daarnaast werd de portefeuille op de verkeerde momenten omgegooid. De grote aandelenblootstelling waarmee het fonds 2018 aanvatte, werd te lang aangehouden en pas afgebouwd toen de beurzen in het 2de kwartaal begonnen af te zwakken. Eind september werd de aandelenblootstelling dan terug fors opgetrokken, net voordat de beurzen wereldwijd aan een correctie begonnen. Toch behouden we ons vertrouwen in het fonds en wijzigen we ons advies niet. Pluspunten zijn de aandacht voor het neerwaartse risico en de voorkeur voor de groeilanden (die hebben het de voorbije jaren wel minder goed gedaan, maar bieden op langere termijn het grootste potentieel). En al biedt een gemengd fonds zoals Carmignac een goede diversificatie, spreid uw eieren wel liefst over meerdere fondsen.

Deel dit artikel