Nieuws

Zijn dakfondsen interessant?

9 maanden geleden - donderdag 5 juli 2018
Wat te denken van bijvoorbeeld NN (L) Patrimonial Balanced?

Sommigen menen dat dakfondsen niet interessant zijn gezien hun zware kostenstructuur. Anderen raden deze producten wel aan zoals het dakfonds NN (L) Patrimonial Balanced. Ook wij zijn die mening toegedaan. Waarom?

Dakfondsen kunnen duur zijn

Een dakfonds (ook wel funds of funds, FoF) is een beleggingsfonds dat in andere fondsen belegt en dus in huis neemt (vandaar de term ‘dak). Een dakfonds levert het voordeel op dat de fondsenmanager in uw plaats de beslissing maakt in welke fondsen er het beste kan worden belegd en herschikt de fondsenportefeuille wanneer nodig. Dat is werk en tijd bespaard.

Bij dakfondsen betaalt u twee keer. Eerst de beheerskosten van de onderliggende fondsen en ook nog eens de beheerskosten van het dakfonds zelf. Die dubbele kosten kunnen serieus tegenvallen, maar dat is niet altijd het geval bij een dakfonds.

Maar niet altijd

Het dakfonds NN (L) Patrimonial Balanced, maar ook de defensive- en de agressive-versie beleggen in andere NN-fondsen die enkel toegankelijk zijn voor institutionele beleggers en daardoor veel lagere beheerskosten vragen. Hierdoor kan het dakfonds de totale kostprijs aardig drukken. Dat in combinatie met regelmatige bovengemiddelde prestaties maakt dit dakfonds wél interessant om te kopen.

Deel dit artikel