Nieuws

Moet men om het jaarlijks kostenplaatje van een fonds te kennen de beheerskosten en de lopende kosten optellen?

8 maanden geleden - dinsdag 17 juli 2018
Hou vooral rekening met de lopende kosten van uw fonds!

De beheerskosten vormen slechts één aspect van het kostenplaatje van een fonds. De lopende kosten geven u echter een ruimer beeld van de jaarlijkse kosten die u te wachten staan.
Bijgevolg raden we u aan om eerder rekening te houden met de lopende kosten.

Beheerskosten

Aan de hand van de beheerskosten betaalt u de fondsbeheerder voor het dagelijks beheer van uw centen. Een deel van die kosten dient ook om uw bank te vergoeden voor het aanbieden van het fonds. Dit deel van de beheerskosten heet retrocessies.

De beheerskosten betaalt u niet apart. Deze worden dagelijks berekend en in mindering gebracht van de inventariswaarde van het fonds. U vindt ze steeds terug in het document ‘essentiële beleggersinformatie’ (KID) van het fonds.

Lopende kosten

De voornaamste kosten zijn de jaarlijkse kosten. Deze houden niet enkel rekening met de beheerskosten, maar ook met de kosten die het fonds maakt voor administratie, bewaring, boekhouding, enz.

Net als de beheerskosten worden die kosten afgetrokken van de inventariswaarde van het fonds en vindt u een schatting ervan terug in het document ‘essentiële beleggersinformatie’ (KID) van het fonds.

Let wel op: de lopende kosten houden geen rekening met alle kosten. Zo zijn de transactiekosten of een eventuele prestatievergoeding (bonus voor de fondsbeheerder bij goede prestaties) hierin niet inbegrepen.

 

Deel dit artikel