Nieuws

UBS-trackers nu ook in Belgiƫ beschikbaar

1 jaar geleden - dinsdag 26 juni 2018
De vermogensbeheerder UBS Asset Management registreerde 23 ETF’s in België.

Bij deze trackers zit UBS (I) MSCI World UCITS ETF die internationaal in aandelen belegt.
We verkiezen echter nog altijd zijn erg gelijkaardige concurrent, iSharesCore MSCI World UCITS ETF.

ETF’s: wat is dat?

Een Exchange Traded Fund, ook wel gekend als “tracker”, is een beursgenoteerd fonds dat zich beperkt tot het volgen van een bepaalde beursindex (= passief beheer). Zo belegt iShares Core S&P 500 UCITS ETF in de 500 grootste Amerikaanse aandelen die samen de index S&P 500 vormen. Het rendement van de S&P 500 is dan ook gelijk aan het rendement van de tracker, vóór kosten weliswaar. Deze bedragen voor de tracker iShares Core S&P 500 UCITS ETF trouwens 0,07% per jaar en behoren bijgevolg tot de laagste van de markt.

Meer concurrentie

De vermogensbeheerders iShares (van BlackRock) en Amundi bieden net als UBS Asset Management een ETF aan die de bekende beursindex MSCI World kopieert. Inhoudelijk zijn de ETF’s exact hetzelfde. Ook schaduwen ze de index quasi perfect. Ze verschillen echter op het vlak van de lopende kosten, de fiscale structuur, het herbeleggen van dividenden, enzovoort.

Op basis van die criteria en rekening houdend met de liquiditeit op de beurs verkiezen we de tracker iShares Core MSCI world UCITS ETF (Euronext Amsterdam). Zo bedragen de lopende kosten die iShares aanrekent slechts 0,20% terwijl u voor de tracker van Amundi maar liefst 0,38% aan kosten moet ophoesten en voor die van UBS 0,30%. Dat alleen al verklaart grotendeels waarom de ETF van iShares beter presteert dan de andere twee.

Verruiming van het aanbod

Als gevolg van de gewijzigde Europese regelgeving, onder andere de invoer van PRIIPs, kunnen sinds kort heel wat buitenlandse ETF’s niet meer worden aangekocht. Dat leidt ongetwijfeld tot een verschraling van het ETF-aanbod en bijgevolg tot een daling van de concurrentie. Dankzij de komst van UBS Asset Management op onze markt wordt het ETF-aanbod voor de Belgische belegger gelukkig weer verruimd. Dat is op termijn een goede zaak, want meer concurrentie kan een drukkend effect hebben op de jaarlijkse lopende kosten...

 

Deel dit artikel