Nieuws

In het kader van pensioensparen wil KBC Bank met het fonds Pricos SRI een 100% duurzame oplossing bieden

1 jaar geleden - woensdag 16 mei 2018
Interessant als u een dynamisch profiel heeft.

Maatschappelijke insteek

Pricos SRI (BE6302079866) is een nieuw pensioenspaarfonds dat als eerste en enige voldoet aan de strikte duurzaamheidscriteria van de BEAMA (= Belgische vereniging van vermogensbeheerders). Het fonds zal in de eerste plaats bedrijven weren die:
– wapens produceren;
– speculeren op voedselprijzen;
– actief zijn in fossiele brandstoffen;
– actief zijn in de tabaks- en gokindustrie;
– geen duidelijk anti-corruptiebeleid hebben;
– …

Het blijft niet enkel bij het weren van bepaalde bedrijven, ook wordt een ‘beste van de klas’-benadering gehanteerd. Dat betekent dat uitsluitend wordt belegd in aandelen van bedrijven of in obligaties van emittenten die het best scoren op een aantal duurzame punten zoals milieu, sociale impact, deugdelijk bestuur enz.

Voor de dynamische pensioenspaarder

Zoals alle erkende pensioenspaarfondsen zal Pricos SRI in een mix van aandelen en obligaties beleggen. Doorgaans zal Pricos SRI meer in aandelen (wettelijke maximum: 75%) dan in obligaties beleggen. Op korte termijn kan de koers daardoor sterk schommelen, maar op lange termijn biedt dat hogere risico de beste vooruitzichten.

Het fonds wordt pas op 28 mei gelanceerd, maar u kunt nu al tot en met 25 mei vervroegd intekenen. Nadien kan dat dagelijks. De instapkosten bedragen 2% en er kan enkel via KBC worden ingetekend. Voorts zullen de jaarlijkse beheerskosten 1,02% bedragen, wat vrij normaal is, waaraan nog eens 0,10% zal worden toegevoegd voor de duurzaamheidsscreening. De lopende kosten zullen overigens rechtstreeks worden afgetrokken van uw deelbewijzen en zijn dus niet te zien.

We raden u aan op het fonds in te tekenen op voorwaarde dat u een dynamisch beleggingsprofiel hebt en u dit jaar nog geen stortingen voor uw pensioensparen hebt uitgevoerd (per jaar kunt u slechts de stortingen van één pensioenspaarcontract aangeven om uw belastingvoordeel te genieten).

Ter herinnering, doet u aan pensioensparen, dan geniet u belastingvoordeel.

 

Deel dit artikel