Nieuws

Onze evenwichtige portefeuille : een jaarlijks rendement van 7,9% op 5 jaar!

1 jaar geleden - donderdag 15 maart 2018
En dit ondanks de algemene beursdaling van februari.
Onze evenwichtige portefeuille : een jaarlijks rendement van 7,9% op 5 jaar!

Onze evenwichtige portefeuille : een jaarlijks rendement van 7,9% op 5 jaar!

Eind februari leed onze evenwichtige portefeuille een verlies van 2,5% ten opzichte van een maand eerder. Maar zijn rendement was nog van 2,9% op één jaar, van 3,8% op 3 jaar en van 6,3% op 10 jaar.
Voor de details, en als u een meer defensieve of een meer dynamische portefeuille wenst, raadpleeg onze strategie.

In februari kwam er een einde aan de beursstijging
De aandelen verloren wereldwijd gemiddeld zowat 2%. Niets om naar huis over te schrijven denkt u nu, maar dat was buiten de waard gerekend. De daling komt er na de opgelopen vrees voor een sneller dan verwachte renteverhoging door de centrale banken. Dat zet een domper op het verdere beursfeest natuurlijk. Laat dat de pret echter niet vergallen. Het beursfeest is nog niet ten einde. Daarvoor draaien de economische cijfers en winstresultaten van de bedrijven iets te goed. We blijven dan ook belegd en trekken daarbij de kaart van aandelen.

In februari zag u de omgekeerde wereld in vergelijking met januari
Toppers (China, Polen) werden floppers. Floppers (Zuid-Afrika) werden toppers
Poolse (-8 %) en Chinese aandelen (-5 %) kampten vooral met winstnemingen.
Panikeer niet. Fundamenteel is er eigenlijk niets veranderd aan hun dynamiek van sterke economische groei, puike winstresultaten en een rijker wordende lokale bevolking die almaar meer in eigen land belegt. Als u nog geen positie in die landen hebt ingenomen, kunt u dat na de jongste beursval doen. Het potentieel blijft heel groot.

De beurs van Johannesburg verdient een applaus. iShares MSCI South-Africa zwom tegen de stroom (+1,8%).
In een maand waar alles lager ging en waar de beursbewegingen piekten, slaagde een van de meest volatiele beurzen van de afgelopen jaren erin om een status quo te boeken in lokale munt. In eurotermen won u bijna 2% dankzij de Zuid-Afrikaanse rand die met 2,8% verdapperde tegenover de euro. Het gevolg: de beurs ging met 2,7% hoger in euro. Vanwaar die 1,8% van iShares MSCI South-Africa ETF dan? De beursgenoteerde tracker deed het bijna een procent minder goed dan de beurs van Johannesburg. Dat verschil heeft alles te maken met de samenstelling van de onderliggende MSCI-index. Die mikt immers op de grootste Zuid-Afrikaanse aandelen zoals Naspers (media, -1%). En laat het nu net de ‘kleinere’ bedrijven zijn zoals Assore (mijnbouw, +20%) en Growthpoint Properties (vastgoed, +9%) die met de oppergaai gingen lopen in februari.

Het enthousiasme bij de beleggers heeft alles te maken met het verdwijnen van oud-president Jacob Zuma en het verschijnen van Cyril Ramaphosa. Dat maakte een einde aan de politieke onrust in het land. De eerste taak van de nieuwbakken president is om een team samen te stellen en werk te maken van de nodige hervormingen. Slaagt hij erin om uit te voeren wat hij zegt dat hij zal doen, dan is het Zuid-Afrikaanse broodje voor 2018 gebakken. Dan kan het een boerenjaar worden op de beurs van Johannesburg.

Blijf af van obligatiefondsen in het kader van uw portefeuille
In een marktomgeving van stijgende rentevoeten bieden dat soort fondsen weinig potentieel voor u als belegger.

Deel dit artikel