Nieuws

Flossbach lanceert een fiscaalvriendelijke versie van haar flexibele sterfonds

11 maanden geleden - vrijdag 16 maart 2018
De nieuwe versie is gecreëerd om de Belgische belegger te helpen.

Steekt de jaarlijkse aangifte u tegen? Of wilt u liever een jaarlijks dividend ontvangen? Kies dan voor de nieuwe versie. De extra kosten worden deels gecompenseerd door het niet te hoeven betalen van de beurstaks aan het einde van de rit.
Opgelet: het gaat hier om twee aparte fondsen. U kunt dus uw oude stukken niet ruilen tegen nieuwe.

Flossbach von Storch Multiple Opportunities II RT

Sinds jaar en dag al zijn we fan van dit flexibele beleggingsfonds. Het beschikt over een schitterend beheerteam onder leiding van Bert Flossbach, boekt uitstekende langetermijnresultaten, rijft de ene award na de ander binnen en is volgens ons geschikt voer voor zowat ieders mond. Op voorwaarde dat u uiteraard over de nodige beleggings-horizon beschikt (minimaal vijf jaar) en er zelf ook een gezonde appetijt voor aandelenbeleggingen op nahoudt (70% van het fonds). Het fonds heeft een voorliefde voor consumentengoederen en farma, schuwt een belegging in de grondstoffensector niet (o.a. goud) en onderweegt op dit moment financiële aandelen in de portefeuille. Kortom, een ietwat atypische portefeuille die we wel kunnen smaken.

Fiscaliteit, een doorn in het oog

Het fonds torst een administratieve rompslomp met zich mee. Het is namelijk een Luxemburgs beleggingsfonds en geen beleggingsvennootschap. Dat onderscheid zorgt voor een vervelende taak die zich jaarlijks herhaalt: u moet alle roerende inkomsten van het fonds invullen in uw persoonlijke belastingaangifte. De reden daarvoor is dat de inkomsten verkregen door het fonds (dividenden uit aandelen, intresten uit obligaties) niet worden belast aan de bron. Gelukkig helpt de Duitse fondsenboetiek u met een simulator.
Daarin vult u het aantal deelbewijzen dat u bezit begin 2017 en vervolgens de eventuele transacties (aankoop/verkoop) die u vorig jaar hebt verricht. De simulator berekent vervolgens welke bedragen u in uw belastingformulier dient aan te geven. Om u een voorbeeld te geven. Bezit u 1 deelbewijs dat u een jaar lang hebt bijgehouden, dan moet u in de aangifte van inkomstenjaar 2017 1,38 euro invullen als dividend en 0,90 euro als interesten.

Flossbach von Storch III Multiple Opportunities II Feeder R 

Dit is de nieuwe versie (deze staat al op schap bij BinckBank en bij MeDirect; Deutsche Bank en Keytrade Bank zullen het binnenkort wellicht ook aanbieden).
Hier zijn de verschillen tussen beide versies.

Dividend
Het oude fonds herbelegt automatisch alle roerende inkomsten in het fonds.
Het nieuwe fonds zal de roerende inkomsten uitkeren. Op dat jaarlijkse dividend betaalt u vervolgens de Belgische roerende voorheffing (30%).

Aangifteplicht
De aangifteplicht in de personenbelasting geldt enkel voor het oude fonds.

Beurstaks (TOB)
Enkel op de verkoop van het oude fonds betaalt u 1,32% beurstaks.

Jaarlijkse kost
Het nieuwe fonds belegt uitsluitend in het oude, vandaar de naam ‘feeder’. De beheerder maakt zich sterk dat dat kan gebeuren tegen een beperkte extra jaarlijkse kostprijs van 0,1% of minder. Afwachten of dat ook in de praktijk zo zal zijn. Voorlopig hanteren we de (ietwat hogere) raming opgenomen in de officiële documentatie van 1,79%.

Deel dit artikel