Nieuws

Levert duurzaam beleggen minder op?

1 jaar geleden - woensdag 14 maart 2018
Is het verschil in rendement te verwaarlozen of niet?

Naar eigen zeggen zou het Noorse Staatsfonds, het grootste fonds ter wereld, door zijn duurzaam karakter, sinds 2006 jaarlijks 0,06 % aan rendement hebben verloren. Ter info: het fonds haalde in 2017 een rendement van 13,7%.
Algemeen gezien zijn de verschillen in rendement echter van weinig belang.
Bent u op zoek naar een goed beheerd duurzaam fonds in internationale aandelen? Dan kunt u bijvoorbeeld kiezen voor RobecoSAM Sustainable Global Equities. Het fonds belegt in internationale aandelen die op meerdere duurzame vlakken worden gescreend.

Het Noorse Staatsfonds beheert een portefeuille van meer dan 850 miljard euro en belegt sinds 2006 niet meer in wapen- en tabaksproducten, is volledig uit kolen gestapt en mijdt bedrijven die de mensenrechten schenden of die er milieuvervuilende activiteiten op nahouden. Het fonds houdt sindsdien nauwgezet bij wat het effect is van dat duurzaam of ethisch beleggen.

Had het fonds in wapens en sigaretten belegd, dan zou het rendement jaarlijks … 0,10% hoger zijn uitgekomen. Duurzaam beleggen wint aan belang en dat betekent dat onethische bedrijven meer dan ooit worden geweerd in fondsenportefeuilles, maar toch lijken de tabaksfabrikanten daar (nog) geen negatieve impact van te voelen. Dat komt omdat vele tabaksfabrikanten gulle dividendbetalers zijn en dus populair blijven bij heel wat beleggers ondanks de negativiteit die rond de sector hangt.
Dat het fonds zich terugtrok uit bedrijven die bijvoorbeeld zwaar het milieu vervuilen, zorgde net voor een extra rendement van 0,04% per jaar. 

Deel dit artikel