Nieuws

De eerste fondsen die in blockchaintechnologie investeren, doen hun intrede op de markt

1 jaar geleden - donderdag 22 maart 2018
Moet u deze trend volgen en erin beleggen?
De eerste fondsen die in blockchaintechnologie investeren, doen hun intrede op de markt

De eerste fondsen die in blockchaintechnologie investeren, doen hun intrede op de markt

Blockchain is hip. Hierdoor zouden veel beleggers geneigd kunnen zijn om in de technologie te beleggen en onvoldoende rekening houden met de risico’s die ermee gepaard gaan. Wanneer we een aandeel in de sector koopwaardig vinden, zult u het van ons te horen krijgen. In afwachting raden we u aan om blockchain en de fondsen die zich erin specialiseren, te vermijden.

Blockchain is een gezamenlijk grootboek waarin transacties worden vastgelegd. De vorm van dat grootboek is, zoals de naam het zegt, een ketting van blokjes. Wanneer u een transactie verricht, wordt de informatie over uw transactie toegevoegd aan een blok. Wanneer dat blok vol steekt met transacties wordt het vastgeketend aan het laatste blok van de ketting. Dat proces herhaalt zich keer op keer waardoor de ketting steeds langer wordt.

Het unieke aan blockchain is dat het gedecentraliseerd is. Meerdere partijen hebben een kopie van het grootboek en controleren de blokken. Daardoor kan er niet worden gesjoemeld in het grootboek. Meer info.

In de praktijk laat deze onfraudeerbare technologie bliksemsnelle en gratis tot spotgoedkope transacties toe van zowel geld als contracten als data en wordt algemeen beschouwd als een potentiële gamechanger in tal van sectoren. Een blockchain kan worden gebruikt om goederen op te volgen, om aan voorraadbeheer te doen, om transacties te automatiseren, om data te beschermen, om documenten te valideren, enzovoort.

Alles rond blockchain is superhip. Ook in de beleggerswereld. Meer zelfs, het is voldoende om als beursgenoteerd bedrijf een project rond blockchain aan te kondigen – hoe vaag beschreven ook – om de beurskoers sterk te zien stijgen. Een goed voorbeeld is Eastman Kodak. Het fotobedrijf kondigde een platform aan waarop binnenkort voor auteursrechten op foto’s betaald kan worden met een nieuw digitale munt (Kodak-Coin). De koers van het aandeel verviervoudigde bijna in waarde. En dat terwijl het helemaal niet zeker is dat het bedrijf zijn product behoorlijk aan de man kan brengen. Soortgelijke verhalen zagen we ook bij aandelen als LongFin, Marathon Patent Group, Riot Blockchain en Xunlei. Of wat te denken van Long Island Iced Tea, dat de naam veranderde in Long Blockchain. Koers: +289%.

Nu al kunnen zeggen welk bedrijf op termijn garen zal spinnen bij de investeringen in blockchain is zo goed als onmogelijk. Veelal verandert er niets aan de fundamenten van het beursgenoteerde bedrijf. Zit het al in een sukkelstraatje, zoals Eastman Kodak, dan zal blockchain daar volgens ons weinig aan verhelpen, ook al laat de evolutie van de beurskoers daar anders over uitschijnen.

De fondsensector was er snel bij om producten te lanceren die te maken hebben met blockchain. De eerste voorbeelden zijn Amplify Transformational Data Sharing ETF en Reality Shares Nasdaq NextGen Economy ETF. Zij beleggen in spelers als Digital Garage, Nvidia.com, Overstock.com en Square.

Op langere termijn en indien de technologie werkelijk aanslaat, zou de koers van dat type bedrijven een (nog) hogere vlucht kunnen nemen. De koersen houden wel al rekening met de (hoge) verwachtingen. Pittig detail, de trackers mogen van de Amerikaanse waakhond SEC de term ‘blockchain’ niet gebruiken in de fondsennaam wegens de hype errond. De SEC vreest dat dat anders te veel beleggers zou aantrekken die te weinig rekening houden met de hoge risico’s van de belegging. Een mening die we delen. Wanneer we een aandeel in de sector koopwaardig vinden, zult u het van ons te horen krijgen. Voorlopig kijken we nog langs de zijlijn toe. 

Deel dit artikel