Nieuws

ETF’s of trackers hebben steeds meer succes

1 jaar geleden - donderdag 28 december 2017
We leggen u uit waarom en stellen u ook een opleiding voor omtrent dit onderwerp.
ETF’s of trackers hebben steeds meer succes

ETF’s of trackers hebben steeds meer succes

Kom alles te weten over trackers. Schrijf u in voor één van onze volgende opleidingen.
– In Brugge op donderdag 25 januari. Schrijf u hier in
– In Hasselt op donderdag 1 februari. Schrijf u hier in

Exponentiële groei

Als we kijken naar het parcours dat de beursgenoteerde fondsen die een index schaduwen, de zogenaamde exchange traded funds (ETF’s) of trackers, hebben afgelegd, dan kunnen we enkel maar applaudisseren. Momenteel zijn er een dikke 5 000 ETF’s beschikbaar, goed voor een belegd vermogen van meer dan 4 300 miljard dollar. Niet slecht voor een product dat pas in 1990 het levenslicht zag. Terwijl het nog 19 jaar duurde om de kaap van het eerste miljard dollar te ronden, zal het slechts een dik jaar duren om van 4 miljard naar 5 miljard vermogen onder beheer te gaan te gaan.

Vanwaar dit succes ?

Beursgenoteerd en liquide
Een ETF is beursgenoteerd. U kunt hem met andere woorden vlotjes kopen bij (bijna) elke financiële instelling met een toegang tot de aandelenmarkt, waar u zich ook bevindt. Een tracker is bovendien liquide waardoor u altijd een tegenpartij voor uw order vindt.

Democratisch
Trackers zijn er voor ieders portemonnee. De koersen bedragen vaak enkele tientallen euro’s.

Lage kosten
Het totale kostenplaatje van een tracker is een fractie van dat van bancaire fondsen. Reken op drie tot vijf keer lagere kosten per jaar. Een voordeel dat aanspreekt.

Ruim aanbod
Wie zoekt, die vindt. Er noteren almaar meer (niche)producten op de markt. Zoekt u een tracker in Zuid-Afrikaanse aandelen, in roboticabedrijven, in hoogrentende obligaties in Amerikaanse dollar of in financiële aandelen uit de groeilanden? De kans is groot dat al een of meerdere trackers bestaan. Of dat er ontwikkeld worden die dat zullen doen.

Transparant
Het is het enige type fonds waarvan u dagelijks kunt zien wat precies in de portefeuille steekt. Die info staat op de website van de aanbieder van de tracker. Denk daarbij aan iShares, Lyxor en andere ETF Securities.

Onmiddellijke spreiding
Met een internationaal aandelenfonds als Vanguard Total World Stock Index Fund ETF bijvoorbeeld haalt u bijna 8 000 aandelen in huis. De meeste trackers bevatten tientallen tot honderden effecten en die zorgen voor portefeuillespreiding.

Passief versus actief
De povere relatieve prestaties van heel wat actief beheerde fondsen, lees: fondsen die beter proberen te doen dan hun index, tegenover hun index, zorgen ervoor dat steeds meer professionele en particuliere beleggers zich tevredenstellen met het rendement van de index. Dat is al moeilijk genoeg te behalen.

Regelgeving
Vanaf 2018 zal uw financiële instelling u meer duidelijkheid moeten geven rond alle kosten gelinkt aan uw beleggingen. Dat kadert in de regelgeving rond Mi-FID II. Die transparantie zal het kostenverschil tussen trackers (goedkoop) en ‘de rest’ (duurder) nóg duidelijker maken. Het zal de populariteit van trackers alvast niet doen verminderen.

Waar de juiste tracker vinden?

Raadpleeg onze selector.

Deel dit artikel