Nieuws

Wat te denken van online vermogensbeheerder Dexxi?

1 jaar geleden - dinsdag 5 september 2017
Deze nieuwkomer in ons land mikt op de belegger die het beheer van zijn portefeuille graag volledig uit handen geeft.

Automatisch beheer

Achter het online platform Dexxi schuilt de Nederlandse vermogensbeheerder Indexus. Via Dexxi wil Indexus al vanaf 1 000 EUR online geautomatiseerd vermogensbeheer aanbieden. Dit betekent dat het instaat voor de samenstelling van uw portefeuille en het beheer ervan. Dexxi specialiseert zich in het beleggen in trackers. Dit zijn passief beheerde fondsen die zich beperken tot het volgen van een index. Elke portefeuille van Dexxi bestaat dan ook uitsluitend uit trackers.

Kosten

Dexxi rekent jaarlijks een beheerskost aan van 0,8% (met een minimum van 25 EUR). Stel dat u 10 000 EUR belegt, dan betaalt u jaarlijks 80 EUR aan beheerskosten. Gezien al het werk voor u wordt gedaan, is dat niet overdreven veel.

Daarbij moeten wel nog de lopende kosten van de onderliggende trackers worden opgeteld. Doorgaans komen die uit op gemiddeld 0,2% per jaar. Deze lopende kosten worden in de koers van de trackers verrekend en betaalt u dus niet apart.

Denk er ook aan dat u bij elke transactie die u in uw portefeuille uitvoert, de beurstaks (TOB) zult moeten betalen. En verkoopt u een tracker in obligaties, dan zult u rekening moeten houden met de meerwaardebelasting.

Hoe zal uw portefeuille eruitzien?

Om aan de slag te gaan, wordt u gevraagd een beleggingsdoel, het startkapitaal, eventuele bijkomende stortingen en de beleggingshorizon in te vullen. Op die manier kan Dexxi u een vooraf bepaalde modelportefeuille toewijzen die bij uw beleggersprofiel past. Op de site van Dexxi kunt u vrijblijvend nagaan hoe uw portefeuille er zal uit zien.

De diverse simulaties die we uitvoerden, tonen aan dat Dexxi in werkelijkheid met vijf profielen werkt: zeer defensief, defensief, neutraal, offensief en zeer offensief. Het profiel dat u zal worden toegekend, wordt bepaald door uw beleggingshorizon (hoe langer uw horizon, des te riskanter het profiel). De overige criteria die u in het begin moet vermelden (beleggingsdoel, stortingen), spelen vreemd genoeg geen rol bij het bepalen van uw profiel.

Het gewicht van de aandelen en obligaties varieert volgens het profiel dat u wordt toegekend. Wat de aandelen betreft, beleggen de trackers in de traditionele markten: de VS, Europa en de groeilanden. Wat de obligaties betreft, beleggen de trackers in obligaties in euro en in dollar.

Eens de portefeuille is opgemaakt, zorgt Dexxi ervoor dat de samenstelling ervan maandelijks weer in evenwicht wordt gebracht in functie van de evolutie van de trackers. Ook kunt u op elk moment zelf de samenstelling van uw portefeuille wijzigen.

Onze mening

Dit type van vermogensbeheer is ideaal voor wie alles online wil doen en er geen problemen mee heeft dat het beheer en de samenstelling van de portefeuille door een derde wordt uitgevoerd. Doordat er wordt gewerkt met trackers zijn de lopende kosten beperkt. Ook de jaarlijkse beheerskosten zijn zeker niet overdreven.

Hou echter rekening met de volgende punten als u deze nieuwe beleggingsformule wil uittesten:
– de portefeuilles zijn nog niet zo lang geleden gelanceerd (februari 2016), waardoor het voorlopig onmogelijk is om een indicatie te krijgen hoe de prestaties op lange termijn zullen uitvallen;
– is uw profiel vrij defensief, weet dan dat de meest defensieve portefeuilles hoofdzakelijk uit obligaties bestaan. Een activaklasse die we momenteel mijden. Eens de rente opnieuw aantrekt, zullen de obligatietrackers namelijk verliezen optekenen. We raden u in dat geval aan dat u zich een degelijke spaarverzekering aanmeet;
– gezien Dexxi maandelijks waakt over het evenwicht van uw portefeuille, zult u telkens de beurstaks en mogelijks ook de meerwaardebelasting moeten ophoesten. Hou dus goed in het oog dat deze uitgaven uw rendement niet aanvreten.

Deel dit artikel