Nieuws

Overstappen van Rabobank.be naar welke instelling ?

1 jaar geleden - dinsdag 1 augustus 2017
Er zijn kapers op de kust, met premies.

Nu Rabobank.be zijn beleggingsactiviteiten stopzet, moeten de klanten van de onlinebank hun beleggingen verhuizen naar een andere instelling. Als u niets doet, zal Keytrade Bank die beleggingsproducten automatisch overnemen en u daarvoor belonen met een premie tot 100 EUR. Maar Keytrade Bank is niet de enige speler die u graag wil verwelkomen en die daar een extraatje tegenover zet… Reageer tijdig want u krijgt van Rabobank.be maar tijd tot uiterlijk 22 september om uw fondsen en obligaties te transfereren.

Actie MeDirect

De online bank MeDirect lanceerde een transfercampagne die loopt tot en met 22 september (behoudens vervroegde afsluiting). Wie nog geen klant is en zijn beleggingsfondsen overdraagt, kan rekenen op een premie die kan oplopen tot maximaal 2 500 EUR. Trackers, aandelen en obligaties kunnen ook worden overgedragen, maar geven geen recht op een premie. De actie geldt ook voor nieuwe klanten die geld aanbrengen en daarmee fondsen kopen.
Onze mening over MeDirect : u mag van deze actie profiteren.

MeDirect biedt een gebruiksvriendelijk online platform tegen een goede prijs-/kwaliteitverhouding. De bank beschikt over een zeer ruim fondsenaanbod en laat, behalve bij een paar uitzonderingen, alle in- en uitstapkosten wegvallen. Over het algemeen liggen de kosten er lager dan bij Keytrade Bank.

U kunt bij MeDirect bovendien uw spaargeld parkeren tegen één van de hoogste rentes op de markt. De ME3-spaarrekening brengt momenteel 0,55% netto op. Vanaf 4 oktober daalt die rente naar 0,40% netto.

Premies bij MeDirect

Kapitaal 
in EUR (1)

Premie incash
(in EUR)

2 500 - 5 000

50

5 000,01 - 20 000

100

20 000,01 - 40 000

200

40 000,01 - 100 000

500

100 000,01 - 200 000

1 500

Meer dan € 200 000

€ 2 500

(1) berekend op basis van de waarde van de
betrokken beleggingen op 22/09/2017

Actie Deutsche Bank

Deutsche Bank heeft een actie lopen nog tot het einde van dit jaar en die voor zowel nieuwe als bestaande klanten geldt. In tegenstelling tot bij MeDirect komen naast fondsen ook obligaties en kasbons in aanmerking. Deutsche Bank betaalt een premie van 1% van de waarde van de overgedragen effecten, met een maximum van 10 000 EUR.

Deze premie is ook geldig voor klanten die vers geld aanbrengen en beleggen in fondsen, obligaties en/of gestructureerde producten. In dat geval dient u zich eerst in te schrijven (via een werknemer of via de website), waarna u drie maanden de tijd krijgt om uw gelden te beleggen.
Onze mening over Deutsche Bank : u mag van deze actie profiteren

Als zelfverklaarde “uitdager van de grootbanken” is Deutsche Bank sterk gespecialiseerd in het aanbieden van beleggingsfondsen. Net zoals bij MeDirect worden er voor de meeste fondsen geen in- en uitstapkosten gevraagd en is het aanbod ruim. Enig minpuntje is de 8 euro bewaarloon op jaarbasis voor elke beleggingslijn op uw effectenrekening, evenwel met een maximum van 80 euro (bereikt bij 10 posten dus). Qua kosten zit u dus iets hoger dan bij MeDirect, maar indien nodig kunt u bij Deutsche Bank wel terugvallen op beleggingsadvies in een agentschap van de bank. Deutsche Bank beschikt over een vrij uitgebreid kantorennetwerk in ons land.

Ook wie maandelijks maar een beperkt bedrag wil sparen, zit goed bij Deutsche Bank. Het DB Saving Plan, een rekening om periodiek te sparen waarop u maximaal 500 EUR per maand mag storten, biedt een basisrente van maar liefst 0,90% en een getrouwheidspremie van 0,30%.

Premies bij Deutsche Bank

Kapitaal
(in EUR)

Premie in cash
(in EUR)

2 500

25

10 000

100

25 000

250

100 000

1 000

1 000 000

10 000

Actie Argenta

Ook Argenta heeft een actie lopen, die in principe op elk moment kan worden stopgezet. Als u uw fondsen, obligaties en kasbons overdraagt, hebt u recht op een premie van 1%. Die premie wordt niet cash uitbetaald, maar in de vorm van een korting op de instapkosten op nieuwe beleggingen. Wanneer u dus de volgende keer beleggingen koopt bij Argenta, zal de bank achteraf de instapkosten terugbetalen, totdat het bedrag van uw premie is opgebruikt.
Deze actie is niet interessant.

Voor fondsen worden er bij Argenta instapkosten van 2% gevraagd, terwijl die er bij Deutsche Bank en MeDirect doorgaans niet zijn. Het fondsenaanbod is er ook beperkter en kwalitatief (qua prestaties) minder interessant.

Wat met uw pensioenspaarfonds?

Rabobank.be verdeelde drie pensioenspaarfondsen van BNP Paribas Fortis: BNP Paribas B Pension Stability, Pension Balanced en Pension Growth. Als u bij Rabobank.be via één van deze fondsen aan pensioensparen doet, hebt u nu drie opties:

Optie 1: U doet niets en uw pensioenspaarfonds verhuist naar Keytrade Bank op 4 december
Op 14 november worden de automatische stortingen geannuleerd en vanaf dan kunt u niet meer storten in het fonds. Keytrade Bank zal u verwittigen zodra de verhuis volledig afgerond is. Vanaf dan kunt u opnieuw in het fonds storten. Als u dus automatisch spaart, denk er dan aan om die opdracht te reactiveren, anders zult u niet het fiscaal vrijgestelde plafond voor dit jaar bereiken (940 euro). Uw fiscale attest zal worden afgeleverd door Keytrade Bank en rekening houden met de stortingen die u hebt gedaan bij Rabobank.be, aangevuld met eventuele stortingen later dit jaar bij Keytrade Bank.

Optie 2: U brengt uw fonds over naar een andere bank dan Keytrade Bank
Ofwel behoudt u hetzelfde fonds, en dan kunt u enkel terecht bij BNP Paribas Fortis, Fintro, Axa of Bank Nagelmackers. Deze instellingen aanvaarden de drie eerder genoemde pensioenspaarfondsen. Ofwel verhuist u uw pensioenkapitaal naar een ander fonds. Dan worden de deelbewijzen van uw huidige fonds verkocht en herbelegd in het pensioenspaarfonds van uw nieuwe bank. Respecteer hierbij goed de spelregels! Het moet wel degelijk gaan om een rechtstreekse overdracht tussen pensioenspaarfondsen onderling en u mag ten eerste niet zelf uw huidige fonds verkopen om vervolgens in een nieuw fonds te gaan beleggen, en ten tweede uiteraard ook uw kapitaal niet naar een ander product overhevelen dan een pensioenspaarfonds. Anders zult u daar fiscaal zwaar voor gestraft worden en zal de fiscus 33% van uw kapitaal afromen. In principe zal uw nieuwe bank zich over alle formaliteiten ontfermen (maar wees dus alert) en bij de meeste banken zult u trouwens geen instapkosten betalen op het getransfereerde bedrag.

Nog een laatste aandachtspunt : indien u ervoor opteert om van fonds te veranderen, en u hebt dit jaar al stortingen uitgevoerd in uw bestaande pensioenspaarfonds, dan doet u er goed aan om eerst bij te storten tot aan het plafond van 940 euro alvorens bij Rabobank de overdracht aan te vragen. U mag jaarlijks immers maar de stortingen van één fonds in mindering brengen van uw belastingen.

Optie 3: U vraagt uw pensioenkapitaal op
Dit wordt sterk afgeraden vóór uw 60ste verjaardag, omdat u dan zwaar zult worden belast (33%). Bent u 60 jaar of ouder, dan kunt u er eventueel wel voor opteren om uw kapitaal op te vragen, want u hebt dan op uw 60ste verjaardag al de eindbelasting of ‘anticipatieve heffing’ betaald, waardoor u geen belastingen meer verschuldigd bent. Het is evenwel fiscaal aantrekkelijker om te blijven doorsparen tot 31 december van het jaar waarin u 64 wordt, aangezien uw stortingen voor die jaren wel nog fiscaal aftrekbaar zijn maar u er geen eindbelasting meer op hoeft te betalen. 

 

Deel dit artikel