Nieuws

Marihuana: het groene goud in spe?

1 jaar geleden - dinsdag 1 augustus 2017
Is het interessant om te beleggen in de tracker Horizons Medical Marijuana Life Sciences ETF die op de beurs van Toronto noteert.

Neen. Voor financiële redenen, raden wij u aan om eraf te blijven.

De tracker belegt in ondernemingen die actief zijn in de gezondheidssector en die marihuana toepassen als een therapeutische oplossing. Toch heeft het beheerteam al laten weten dat het niet uitsluit in de toekomst ook te beleggen in ondernemingen die een deel van hun inkomsten halen uit de sector van de 'recreatieve' cannabis. Het steunt daarbij op het feit dat Canada overweegt om het gebruik van cannabis voor volwassenen binnen een jaar te legaliseren, onder bepaalde voorwaarden. In een aantal Amerikaanse staten is dat al het geval. De tracker zou dus de Canadese wet naleven. Op ethisch vlak daarentegen weten we dat het debat nog verre van afgesloten is.

Heeft dergelijke belegging wel zin op louter financieel vlak? Sinds de lancering van de tracker in april is de koers met ongeveer 20% gedaald. En toch lijken de vooruitzichten ons niet meteen interessant. De beleggers lopen voor op de feiten dat marihuana gelegaliseerd zal worden en dat rond deze drug een hele nieuwe economie zal ontstaan. Maar dat is nog helemaal niet zeker. Ook laat de spreiding van de tracker te wensen over. De tracker belegt slechts in 14 beursgenoteerde bedrijven. Voorbeelden zijn Aphria, Aurora Cannabis en Insys Therapeutics. Enfin, de sector is nog relatief jong en om die reden hebben de meeste bedrijven die hierin actief zijn een hoog risicoprofiel. 

 

Deel dit artikel