Nieuws

In april kelderden fondsen in kleine goudmijnen met 10%

2 jaar geleden - vrijdag 23 juni 2017
Nochtans zetten de mijnen puike resultaten neer. Wat is er gebeurd?
In april kelderden fondsen in kleine goudmijnen met 10%

In april kelderden fondsen in kleine goudmijnen met 10%

Als u fan bent van beleggingen in goudmijnen, dan weet u dat u een abonnement hebt op wilde beursritten. Naar omhoog, maar ook naar omlaag. En daarbij kan het pijlsnel gaan. 2017 is nog eens niet halfweg en de aandeelhouders hebben op dat vlak al waar voor hun geld gekregen.
Hoe dan ook, wij blijven koper van VanEck Junior Gold Miners. De portefeuille van de tracker zal er anders gaan uitzien, met goudmijnen met een grotere marktkapitalisatie, maar fundamenteel verandert er weinig aan de belegging. Wilt u daarentegen uitsluitend belegd blijven in de kleinste goudmijnaandelen, dan blijft ook Sprott Junior Gold Miners koopwaardig.

Uitstekend jaarbegin

De beleggers in goudmijnen werden tot voor kort in de watten gelegd. Puike bedrijfsresultaten (omzet en vooral winst), overnames met forse premies, blijvende overnamegeruchten, stijgende goudprijs, bedrijfsleiders die almaar meer oog hebben voor aandeelhouderswaarde, zorgden alle voor hogere koersen. De sector in het algemeen dikte aan met zowat 17 %. Een pak meer dan het wereldwijde gemiddelde van aandelen (+6 %).

Verpest door een tracker!

VanEck Junior Gold Miners, de meest beroemde, en sindsdien beruchte, beursgenoteerde tracker in kleinere (‘junior’) goudmijnaandelen, kondigde toen aan om te gaan rommelen in de onderliggende index (de MVIS Global Junior Gold Miners Index in dit geval) die als een schaduw wordt gevolgd. De reden: een te grote populariteit. De vermogens onder beheer van GDXJ klommen eind maart richting 5 miljard euro. Eind januari was dat nog maar een dikke 3 miljard. Eind 2015 een dikke 1 miljard.

Als u weet dat de markt waarin belegd wordt zowat 30 miljard groot is, dan ziet u van ver het probleem al. De tracker moest almaar grotere posities opbouwen in de zowat 50 onderliggende aandelen. Daardoor riskeerden ze overnamebiedingen te moeten doen op sommige bedrijven! Om dat te vermijden begon de tracker te beleggen in grotere, meer liquide mijnbouwaandelen die niet in de index zaten. Waardoor het de onderliggende index niet langer volgde.

Om dat probleem op te lossen werd beslist om de onderliggende index te verruimen door grotere mijnbouwaandelen toe te laten. Een herbalancering waarbij massa’s geld uit (kleinere) goudmijnaandelen vloeit ten voordele van die grotere goudmijnaandelen. Dat proces gebeurt vanaf 17 juni, maar beleggers anticipeerden al in april en in mei op de veranderingen. Concreet werden kleinere goudmijnen gedumpt, waardoor die 10% en meer in waarde daalden.

Een opportuniteit voor gewaarschuwde beleggers

Voor alle duidelijkheid. Beleggen in goudmijnen behoort niet tot onze basisstrategie en is niet voor ieders portefeuille weggelegd. Daarvoor schommelt de belegging te veel.

Maar wij zien door de herbalancering binnen de index wel een opportuniteit in de sector van de kleine goudmijnaandelen. U kunt het immers zo begrijpen: de koersen van de aandelen zijn afgestraft omdat ze te populair zijn. En ze zijn populair omwille van de juiste redenen: bedrijfsresultaten die in de lift zitten, waarderingen die nog relatief aantrekkelijk zijn, de goudprijs die langzaam maar zeker stijgt, enzovoort.

En wat nu ook bevestigd werd: er is schaarste in de sector. Een schaarste aan bedrijven in deze nichesector. Het kan dus gerust zijn dat de sector op korte termijn onder verkoopsdruk zal blijven staan. Een mooie gelegenheid om (bij) te kopen voor de liefhebbers.

Deel dit artikel