Nieuws

In de financiƫle pers wordt regelmatig gepleit voor obligaties en obligatiefondsen

1 jaar geleden - donderdag 18 mei 2017
Is dit geloofwaardig?

Momenteel niet. Gezien de huidige situatie raden we u aan om obligatiefondsen te vermijden. Dat ziet u ook heel duidelijk in onze modelportefeuilles: 0 % obligatiefondsen. Voor het deel van uw vermogen waarvoor u geen enkel risico wilt lopen, raden we u aan om voor cash te kiezen.

 

Opletten voor de informatiebron

De laatste weken wordt in de financiële pers regelmatig gepleit voor het aanhouden van obligaties. Zo wordt gezegd dat die activaklasse in elke portefeuille aanwezig moet zijn omdat het voor extra spreiding zorgt in combinatie met aandelen, vastgoed, grondstoffen, enzovoort. Vaak zijn het ook fondsbeheerders van obligatiefondsen die die uitspraken in de media verkondigen. Wij delen die mening niet en wel om een goede reden: blijf obligatiefondsen vermijden!

 

Rentevoeten: stijgende tendens

Obligaties zijn in de regel minder volatiel dan aandelen. Bij een obligatie ziet u, in principe, op eindvervaldag uw ingelegde kapitaal terug. U weet ook aan welk rendement u zich kunt verwachten, namelijk het couponrendement.

Een obligatiefonds geeft die voordelen niet. Een fonds heeft geen eindvervaldag en ziet continu obligaties komen en gaan in de portefeuille: weg stabiel couponrendement, weg kapitaalbescherming op de eindvervaldag.

Wij zijn er echter van overtuigd dat de rentevoeten begonnen zijn aan hun trek naar het noorden. Ze zullen langzaam maar zeker stijgen. En dat zal gaan wegen op de koersen van de obligaties. En dus ook op de netto-inventariswaarde van de fondsen die erin beleggen. Voor ons is dat voldoende reden om obligatiefondsen voorlopig niet meer te kopen.

 

Kies voor cash

Op dit moment verkiezen we het aanhouden van cash boven beleggen in obligatiefondsen. In tegenstelling tot obligatiefondsen biedt cash u wél de zekerheid dat u uw geld zal terugzien (vóór inflatie weliswaar). Het bedrag dat u vandaag op uw geldrekening plaatst, zal na verloop van tijd nog steeds op uw rekening staan en ondertussen bent u zeker van ten minste een (klein) rendement.

 

Kans op opportuniteiten

Cash aanhouden is uiteraard niet het meest rendabele wat u kunt doen. Het geeft u wel de middelen om uw risico en rendement te gaan sturen.

Wilt u niet al te veel risico’s, dan kunt u een groot deel in cash houden en een klein deel in aandelen(fondsen) beleggen.

De risicovollere belegger kan dan weer met zijn liquiditeiten inspelen op beurscorrecties en kwaliteitsvolle aandelen aan lagere koersen binnenhalen. 

Deel dit artikel