Nieuws

BlackRock gaat aan de slag met robots

2 jaar geleden - woensdag 19 april 2017
De vermogensbeheerder wil zo de rendementen op zijn aandelenfondsen opkrikken en de beheerkosten verlagen.

 

Verandering dringt zich op

BlackRock zag vorig jaar de activa onder beheer in zijn aandelenfondsen dalen. Het beheerd vermogen via zijn trackers (die gecommercialiseerd worden onder de merknaam iShares) nam daarentegen toe.

We zien daar twee redenen voor:

– Trackers (= passief beheerde fondsen die de evolutie van een beursindex volgen, zonder beter te willen doen) rekenen lagere beheerkosten aan dan actief beheerde fondsen (die wel beter willen presteren dan hun referentie-index). Bij trackers wegen de kosten dan ook minder zwaar op het rendement.
– Slechts een tiende van de actief beheerde fondsen presteert beter dan de markt. In negen van de tien gevallen is het dus beter om te opteren voor een tracker.

BlackRock wil nu dus proberen om de beheerkosten van zijn actief beheerde fondsen te drukken maar toch vast te houden aan de doelstelling om beter te doen dan hun referentie-index. Daarvoor wil de vermogensbeheerder in grotere mate een beroep doen op technologische hulpmiddelen (en minder op mensen) bij het nemen van beleggingsbeslissingen. Volgens BlackRock kunnen computermodellen immers sneller inspelen op veranderingen, handelen zonder emoties, datagegevens makkelijker doorgronden, en algemene trends spotten.

 

Nog niet meteen in Europa

De nieuwe aanpak van BlackRock wordt (voorlopig?) nog maar alleen toegepast op aandelenfondsen die bestemd zijn voor de Amerikaanse markt en niet op fondsen waar Europese beleggers toegang tot hebben. Het valt hoe dan ook nog af te wachten of de nieuwe manier van werken bij BlackRock daadwerkelijk een meerwaarde zal opleveren voor de beleggers...

Deel dit artikel