Nieuws

De tracker ProShares Ultrashort 20+ Year Treasury speelt in op een stijging van de Amerikaanse rente

2 jaar geleden - vrijdag 3 maart 2017
Is dit een veilig product? En is het interessant om erop in te zetten?

Nee. Dit product gaat gepaard met een hefboomeffect, wat wil zeggen dat hij de rendementen van de onderliggende index vermenigvuldigt. Deze tracker is dan ook niet weggelegd voor de goede huisvader. Kennis van zaken en een permanente opvolging zijn hier cruciaal. We raden de meeste beleggers af om erin te beleggen.

Wel klom de tracker op korte tijd met 30%. We raadden u dan ook aan uw winst te nemen als u dit product in portefeuille heeft.

 

Werking

Deze inverse tracker, ook wel short tracker genoemd, volgt de omgekeerde evolutie van een index die de prijzen van Amerikaanse staatsobligaties met een looptijd van 20 jaar volgt. Bij dalende obligatieprijzen (veroorzaakt door een stijgende obligatierente), stijgt de koers van de tracker. En omgekeerd. Omdat de tracker ook met een hefboom werkt, in dit geval factor twee, worden stijgingen en dalingen van de index verdubbeld … op dagbasis.

 

Enkele voor speculanten

Zo’n tracker slaagt er wel degelijk in om het inverse rendement te bieden op dagbasis. Maar zodra u er meerdere dagen in belegt, laat staan het als een langetermijnbelegging beschouwt, dan kunnen door de bewegingen van de index grote afwijkingen optreden tussen de evolutie van de index en de tracker. In dat geval zal uw eindrendement niet meer gelijk lopen met tweemaal de omgekeerde beweging van de onderliggende index. Dat heeft te maken met het rente-op-rente-effect dat op termijn zijn intrede doet.

Een voorbeeld vindt u in de tabel. De index levert na vijf dagen een rendement op van -5,47%. De inverse tracker levert u geen verwachte winst op van zowat 11% (tweemaal 5,47%), maar slechts 7,81%.

Evolutie index en inverse tracker X2

Rendement

INDEX (100)

SHORT X2

-5%

95

110

+5%

99,75

99

-5%

94,76

108,9

+5%

99,50

98,01

-5%

94,53

107,81

Return

-5,47%

+7,81%

Deel dit artikel