Nieuws

De portefeuille van Test-Aankoop invest klom in 2016 met 9,2%

2 jaar geleden - donderdag 12 januari 2017
Onze portefeuille met een evenwichtig risicoprofiel deed het afgelopen jaar eens te meer erg goed en presteerde beter dan de meeste gemengde fondsen aangeboden door de grootbanken. In 2017 zullen we verder de voorkeur geven aan aandelenfondsen, die meer opbrengen dan obligaties.
De portefeuille van Test-Aankoop invest klom in 2016 met 9,2%

De portefeuille van Test-Aankoop invest klom in 2016 met 9,2%

Indien u zich kunt veroorloven om wat risico's te nemen en een beleggingshorizon voor ogen heeft van minimum 10 jaar, kunt u uw beleggingen afstemmen op de samenstelling van onze portefeuille. Zo kunt u makkelijk een gediversifieerde portefeuille aanleggen. U heeft dan meer kans om een degelijk rendement te boeken zonder overdreven veel risico's te nemen. 
Raadpleeg de samenstelling van onze evenwichtige portefeuille.

 

Een rendement van 9,2% in 2016

Eens te meer zette de evenwichtige portefeuille van Test-Aankoop invest een betere prestatie neer (+9,2%) dan de gemengde fondsen aangeboden door de grootbanken. Hieronder vindt u de prestatie van een aantal fondsen van diverse grootbanken in 2016.

Bank

Fonds

Rendement in 2016

Belfius

Belfius Fullinvest Medium

+2,3%

BNP Paribas Fortis

BNPP B Global Neutral

+1,9%

ING

NN (L) Patrimonial Balanced

+5,6%

KBC

KBC Master Fund Medium

+2,8%

Uiteraard bieden rendementen uit het verleden geen garantie voor toekomstige rendementen. Onze typeportefeuille boekt echter op regelmatige basis degelijke resultaten. Zo tekende onze evenwichtige portefeuille ondanks de ernstige crisis van 2008 een gemiddeld rendement op van 5,6% over de laatste 10 jaar. Een van de beste prestaties op de markt.

 

Hoe uw portefeuille samenstellen in 2017?

We besteden 60% van onze evenwichtige portefeuille aan aandelenfondsen, dit is iets meer dan wat vergelijkbare gemengde fondsen in aandelenfondsen beleggen. Volgens ons zal de volgende jaren vooral rendement worden geput uit aandelen. Dit is de samenstelling die wij u momenteel aanbevelen.

 

Amerikaanse aandelen: 10% van de portefeuille

Trump. Trump. Trump. Tot daar de drie voornaamste woorden die het beleggersjaar 2016 in de VS definieerden. Twee derde van de beurswinst werd binnengerijfd in de laatste maanden van het jaar, na de verkiezing van Trump. De fondsen die we u aanbevelen gingen gemiddeld 15% hoger.

De Amerikaanse economie had Trump niet nodig om al sterk te groeien in 2016. Daar zorgde de stevige consumptie wel voor. De verkiezingsoverwinning zorgde wel voor een soort roes bij de beleggers die prompt Amerikaanse aandelen gingen hamsteren. Het geloof leeft dat 2017 nog beter zal worden dankzij een resem maatregelen die Trump zal nemen.

Goed nieuws is dat zowel de omzet- als de winstcijfers van de bedrijven in de lift zitten. Volgens ons zal Wall Street het in 2017 opnieuw beter doen dan de beurzen uit de eurozone.

Ontdek de Amerikaanse aandelenfondsen die we u aanbevelen

 

Canadese aandelen: 5% van de portefeuille

Toen we de beurs van Toronto begin 2016 opnamen in onze portefeuille, hadden de Canadese aandelen er een slechte rit opzitten. De boemannen waren de zwakke economische groei en de dalende olieprijs. Toen de olieprijs begon op te veren en de economie ook aan de beterhand was, stroomde er opnieuw veel geld in de beurs van Toronto. 2016 bleek dus een uitstekend jaar: de fondsen waaraan wij de voorkeur geven, boerden met 28% vooruit.

Tegenwoordig noteert de beurs van Toronto op het randje van goedkoop. Ook zien we de Canadese dollar niet direct dalen tegenover de euro. De post voegt spreiding toe aan uw portefeuille en u zult een graantje meepikken van de betere winstcijfers binnen de energiesector

Ontdek de Canadese aandelenfondsen die we u aanbevelen

 

Britse aandelen: 15% van de portefeuille

Onze portefeuille kende slechts één verliezer: de beurs van Londen. Het fonds dat we u aanbevelen, ging 2 % lager door de dramatische val van de sterling in euro: -14 %. Uiteraard is dit het gevolg van de Brexit. Opvallend is echter dat de beurs in lokale munt op jaarbasis 15 % hoger klom. Niet slecht in het licht van de uitslag van het referendum. Het betekent ook dat de beleggers er vrij gerust in zijn dat de afwikkeling van de Brexit zal meevallen voor de Britse economie.

Uiteraard is het nog altijd koffiedik kijken hoe de Brexit in de praktijk zal uitdraaien. Maar ook wij vrezen geen rampscenario, verre van zelfs. Wat ons betreft, lijkt het ergste van de muntdaling achter de rug en zal de Britse economie, geruggensteund door de extra concurrentiekracht van de zwakke munt, nog kunnen verrassen. De bedrijven trakteren de beleggers ondertussen al met stevige winstgroei.

Ontdek de Britse aandelenfondsen die we u aanbevelen

 

Zweedse aandelen: 5% van de portefeuille

De Zweedse kroon blijft een vreemde eend in de bijt. Het land is een echte gezondheidsfreak met een eerste klasse kredietwaardigheidsrating en een sterke economische groei. Ook is ze zwaar ondergewaardeerd in euro. Het lijkt dan ook logisch dat daar ooit een (begin van een) einde aan wordt gemaakt.

Maar neen, de sterke Zweedse centrale bank slaagt er keer op keer in om de Zweedse kroon vooral niet te laten verstevigen. Door o.a. de rentevoeten extreem laag te houden (negatief zelf). Hierdoor dook de Zweedse kroon in 2016 6% lager. Dit woog dan ook op de prestatie van het fonds die wij aanbevelen, die uiteindelijk toch nog een rendement kon neerzetten van 4%.

Een goedkope beurs, een fors ondergewaardeerde munt en een economie die blaakt van gezondheid: wat kun u nog meer verwachten? Zweedse aandelen zullen overigens nog een tijdje genieten van het concurrentievoordeel dat de goedkope Zweedse kroon hen biedt.

Ontdek de Zweedse aandelenfondsen die we u aanbevelen

 

Poolse aandelen: 5% van de portefeuille

Ondanks de hogere bedrijfsbelastingen en de Brexit (veel Polen in het VK en nauwe handelsrelaties met dat land) wisten de Poolse aandelen terrein te winnen. Het fonds waaraan we de voorkeur geven, ging dan ook 2% hoger en zette op het randje een positief resultaat neer.

Met de post Poolse aandelen haalt u een belegging in een sterke en dynamische economie in huis, die over het algemeen correct gewaardeerd is. De Poolse zloty is ondergewaardeerd tegenover de euro. Opwaarts potentieel is mogelijk als de economie blijft verstevigen.

Ontdek de Poolse aandelenfondsen die we u aanbevelen

 

Chinese aandelen: 10% van de portefeuille

Ondanks dat de Chinese beurzen een netelig jaar achter de rug hebben, ging het fonds die onze voorkeur wegdraagt 6% hoger, een erg degelijke prestatie. Chinese aandelen blijven een must in de portefeuille.

We onthouden vooral dat de Chinese groei op ritme aan het komen is, o.a. dankzij de steunmaatregelen van de lokale overheid, dat de Chinese aandelen goedkoop blijven en dat de bedrijfswinsten er aan het aantrekken zijn.

De vraag van een miljoen blijft wel hoe de relaties met president Trump zullen verlopen. Komt er een handelsoorlog of niet? Wat dat betreft, is de strategie van het land om minder dan ooit afhankelijk te worden van de export geen slechte keuze.

Ontdek de Chinese aandelenfondsen die we u aanbevelen

 

Indonesische aandelen: 5% van de portefeuille

De beurs van Jakarta heeft een goed jaar achter de rug dankzij de stijging van de grondstofprijzen, de daling van de leidende rentevoeten en de repatriëring van massa’s roepies. De fondsen waarin wij beleggen, schoten gemiddeld 18% hoger.

Ook na de winst van zowel de beurs van Jakarta als van de Indonesische roepie blijven de lokale aandelen op het randje van goedkoop genoteerd. Indonesië is zowat het meest dynamische land ter wereld als het aankomt op het nemen van economische maatregelen. De jonge bevolking, de stijgende productiviteit en de beperkte schuldenlast krijgt u er gratis bij.

Ontdek de Indonesische aandelenfondsen die we u aanbevelen

 

Zuid-Afrikaanse aandelen: 5% van de portefeuille

De gestegen appetijt voor grondstoffen en de beginnende daadkracht van de regering zorgden ervoor dat er opnieuw geld vloeide richting beurs van Johannesburg. De sterke rand zorgde voor de kers op de taart. Hierdoor stuwde het fonds dat we u aanbevelen 21% hoger over 2016.

Politiek en economisch gaat het niet goed in Zuid-Afrika, maar de kiemen voor het herstel zijn gezaaid en het groeipotentieel is aanwezig.

Wij kopen de post omdat hij correct tot goedkoop gewaardeerd is, spreiding toevoegt aan een portefeuille en zal profiteren van het aantrekken van de wereldwijde groei (via de grondstoffen-export).

Ontdek de Zuid-Afrikaanse aandelenfondsen die we u aanbevelen

 

Obligaties in Braziliaanse real: 5% van de portefeuille

Obligatiefondsen bieden volgens ons nog maar een pover rendement: de obligatierente blijft namelijk op een erg laag pitje branden. Meteen ook de reden waarom onze voorkeur zich beperkt tot enkel obligaties in real. Deze obligaties gaan gepaard met een zeker risico maar bieden wel een degelijk rendement. Over het afgelopen jaar schoten ze 61% hoger.

Wij zijn nog altijd koper. De real is niet langer goedkoop, maar overgewaardeerd. We zien de munt op korte termijn weliswaar geen terrein verliezen tegenover de euro. De hoge rentevergoeding (8 % netto) blijft beleggers lokken en biedt een serieus stootkussen tegen onheil. Koopwaardig, ook al zullen we niet aarzelen om (deels) winst te nemen als de volatiele politieke en economische situatie dat noodzakelijk maakt.

Ontdek de obligatiefondsen in Braziliaanse real die we u aanbevelen

 

Vastgoed: 10% van de portefeuille

Om het risico zo veel mogelijk te spreiden, beleggen we tevens 10% van onze portefeuille in vastgoed. Het vastgoedfonds dat wij aanbevelen, ging in 2016 6% hoger.

Dat fonds belegt in Belgisch vastgoed, en dan vooral in gereglementeerde vastgoedvennootschappen en vastgoedcertificaten. Naar het jaareinde toe zorgden stijgende rentevoeten voor wat druk op de ketel, maar zorgen hoeft u zich daarover niet te maken. Daarvoor is de rentedruk te laag en nam de sector al te veel maatregelen om zich daartegen te wapenen (via indekkingsstrategieën bijvoorbeeld).

Ontdek de vastgoedfondsen die we u aanbevelen

 

Cash: 25% van de portefeuille

Tenslotte besteden we nog 25% van onze portefeuille aan cash via spaarrekeningen en spaarverzekeringen. Volgens ons bieden deze 2 beleggingsproducten nog een aanvaardbaar rendement en houden ze geen risico in voor uw kapitaal.

 

Deel dit artikel