Nieuws

Welke fondsenportefeuille voor 2017?

2 jaar geleden - vrijdag 30 december 2016
Wat is de ideale samenstelling van onze portefeuille die een beleggingshorizon heeft van ongeveer 10 jaar en een evenwichtig risiconiveau voor het nieuwe jaar?

We raden u een spaarrekening aan (5% van het totaal), een spaarverzekering (20%), aandelenfondsen (60%), obligatiefondsen (5%) en vastgoedfondsen (10%). Maar via fondsen belegt u het best?

BELEG 5% IN OBLIGATIES

Dankzij de almaar dalende rentevoeten hebben de obligatiekoersen er een forse rit opzitten de laatste jaren, met tientallen procenten winst. Zo’n rendementen zult u niet snel meer terugzien. De kans is immers groot dat de komende jaren de obligatierentes langzaam opnieuw zullen stijgen. En dat zal wegen op de inventariswaarden van de fondsen.

Bijgevolg raden we u obligaties in Braziliaanse real aan. De Braziliaanse economie is immers aan de beterhand en het land is een van de weinige die de rentevoeten nog kunnen laten zakken om de economie verder te ondersteunen. De lokale emissies bieden coupons van rond de 10% netto en dat op zich is voldoende buffer om een op termijn zwakkere lokale munt te compenseren.

HSBC GIF Brazil Bond A belegt uitsluitend in staatsemissies en is uw enige mogelijkheid om louter in Braziliaanse emissies te beleggen via een beleggingsfonds.

BELEG 10% IN VASTGOED

Onze belegging in C+F Immo Rente voegt extra spreiding aan de portefeuille toe. De vraag van beleggers (professioneel of niet) naar vastgoed blijft hoog, o.a. het hoge dividendrendement en de lage rente is een zegen voor de categorie. Toch zit die rente nu in de lift, wat gevolgen zal hebben voor de sector.

BELEG 60% IN AANDELEN

Britse aandelen: 15% van de portefeuille
Hoe de Brexit uiteindelijk precies zal uitdraaien, blijft koffiedik kijken, maar we verwachten dat de schade zal meevallen. De fondsen zitten tjokvol internationale aandelen, de schommelingen in de belegging vallen mee, het nettodividendrendement van Britse aandelen ligt hoog (meer dan 3%), de beurs is nog goedkoop gewaardeerd en de sterling is sterk ondergewaardeerd. We verwachten ons ook aan een hogere olieprijs en daar zullen aandelen als BP en Royal Dutch Shell van profiteren.

Threadneedle UK Equity Income is het te kloppen fonds binnen de strategie. Het fonds kunt u bij MeDirect kopen zonder kosten. De beheerder mikt vooral op industriële ondernemingen (Electrocomponents), consumptiegoederen (Imperial Brands) en gezondheidszorg (AstraZeneca).

Amerikaanse aandelen: 10% van de portefeuille
Het presidentschap van Trump is ongetwijfeld de grote joker volgend jaar. Wat zal er allemaal veranderen? Welke accenten zullen er gelegd worden? Hoe zit het met het protectionisme? De Amerikaanse aandelen zijn duurder dan de Europese, maar dat is gewettigd. De economie en de bedrijven zijn er dynamischer, de winstgroei zit er in stijgende lijn, de energiesector zal profiteren van de hogere energieprijzen, de inkoop van eigen aandelen ondersteunt hun beurskoers, enzovoort. De verwachte hogere rentevoeten zullen ook de dollar geen windeieren leggen.

Wij zijn van fan van de ultragoedkope tracker iShares Core S&P 500 ETF (en geloven ook in de actief beheerde fondsen DPAM CAPITAL B Equities US Dividend en Legg Mason ClearBridge US Large Cap Growth.

Canadese aandelen: 5% van de portefeuille
De Canadese beurs is ondergewaardeerd, schommelt relatief weinig en zorgt voor spreiding in een portefeuille. Bovendien zal de Canadese economie garen spinnen bij de vorm van de VS en profiteren van de stijgende olieprijzen.

Het niet-beursgenoteerde fondsenaanbod doet hier onder voor de beursgenoteerde trackers. Koppel voordelige fiscaliteit met kleine verschillen tussen biedkoers en laatkoers en voorbeeldige liquiditeit en u komt uit bij iShares MSCI Canada ETF. De financiële sector (Royal Bank of Canada, Toronto-dominion Bank) en de oliesector (Suncor Energy, TransCanada) zijn hier dominant.

Chinese aandelen: 10% van de portefeuille
Het land zit op schema in haar economische omwenteling van exportgerichte economie naar binnenlands gerichte economie. Een neveneffect daarvan is dat China daardoor minder dan ooit afhankelijk wordt van andere landen. De Chinese beurzen zijn vandaag correct tot goedkoop gewaardeerd rekening houdend met de bedrijfswinsten die sterk in de lift zitten.

Onze steraankoop Fidelity China Focus A EUR is een van de weinige fondsen dat én in Hongkong, én in de lokale vastelands-beurzen belegt. De zeer ervaren beheerder pikt er de aandelen uit die onder hun waarde noteren. Voorbeelden zijn Gree Electric Appliances en China Merchants Bank. Zo’n langetermijnstrategie bevalt ons. Het fonds slaagt erin om de schommelingen in de portefeuille te beperken.

Zweedse aandelen: 5% van de portefeuille
De gezonde financiën in combinatie met de sterke economie, de goedkope beurs en de sterk ondergewaardeerde munt maken van de beurs van Stockholm een topper. De bedrijven blijven er profiteren van de goedkope Zweedse kroon. Dat bezorgt het exportland een niet te versmaden concurrentiebonus.

Bij ontstentenis van bancaire fondsen in Zweedse aandelen in ons land wenden we de steven richting beurs. Onze uitverkorene is XACT OMXS30, te vinden op de beurs van Stockholm. De beursgenoteerde tracker schaduwt de index van de 30 meest verhandelde Zweedse aandelen op de Zweedse beurs. Voorbeelden zijn Ericsson, Hennes & Mauritz en Nordea Bank.

Indonesische aandelen: 5% van de portefeuille
Als land met een uitstekende demografie (veel uitstekend opgeleide jongeren) en weinig schulden had Indonesië last van de druk op de grondstofprijzen (palmolie, rubber, steenkool en aardolie). De bodem onder die prijzen lijkt nu bereikt. In combinatie met de nieuwe politieke wind die over het land waait, de succesvolle belastingamnestie (repatriëring van miljarden roepies) én de productiviteitsstijgingen bij de bedrijven is het nog altijd niet te laat om de goedkope beurs van Jakarta op de kop te tikken.

Kies voor Fidelity Indonesia A of voor db x-trackers MSCI Indonesia Index UCITS ETF als u een belegging uitgedrukt in Amerikaanse dollars wilt. Ga voor Lyxor MSCI Indonesia ETF voor een in euro.

Zuid-Afrikaanse aandelen: 5% van de portefeuille
De beurs van Johannesburg is weliswaar correct gewaardeerd, ze barst van het potentieel. Op de beurs noteren solide bankgroepen en een resem grondstoffenbedrijven die zullen profiteren van een stijging van de prijzen. De talrijke infrastructuurwerken (bij bijvoorbeeld de elektriciteitscentrales) zullen op termijn vruchten afwerpen en het land beschikt over goed ontwikkelde financiële markten en een uitstekende centrale bank. Ook de Zuid-Afrikaan beschikt over almaar meer centen die hij steeds vaker laat rollen.

De fondsenkeuze bestaat uitsluitend uit beursgenoteerde producten. iShares MSCI South Africa combineert daarbij een puike liquiditeit (= klein verschil tussen aankoopkoers en verkoopkoers) met een voordelige fiscaliteit (geen roerende voorheffing want geen dividenduitkering), terwijl de tracker zich goed van zijn job kwijt: het als een schaduw volgen van de 54 belangrijkste aandelen op de beurs van Johannesburg.

Poolse aandelen: 5% van de portefeuille
De nieuwe eurosceptische Poolse regering deed beleggers het ergste vrezen, maar de soep werd zo heet niet gedronken. Er werd niet getornd aan de onafhankelijkheid van de centrale bank en het nationalistische beleid van de regering wijzigde niets op economisch vlak en op beursvlak. Integendeel zelfs. De economie floreert (door industrie en consumptie) en toont zich uiterst dynamisch. De beurs van Warschau is correct gewaardeerd en de zloty staat goedkoop tegenover de euro.

Met iShares MSCI Poland haalt u een passief beheerde tracker in huis die vooral mikt op financiële aandelen (PKO Bank), nutsbedrijven (Polska Grupa Energetyczna) en oliemaatschappijen (Naftowy Orlen).

Deel dit artikel