Nieuws

Hoe en waar de juiste fondsen kopen?

2 jaar geleden - donderdag 8 december 2016
Wilt u een beleggingsfonds kopen, dan moet u in eerste instantie op zoek gaan naar een verkoper. In ons land zijn dat de financiële instellingen. Zowat allemaal bieden zij fondsen aan.

Welke aanbieder

– De traditionele grootbanken, en dan spreken we over Belfius, BNP Paribas Fortis, ING en KBC, blinken uit in het actief aanbieden van fondsen uit eigen stal. Zo kunt u bij KBC terecht voor zowat 1 500 fondsen van KBC Asset Management, staan er meer dan 200 fondsen van Candriam Investors Group te pronken op de website van Belfius, enzovoort.
Enkel bij BNP Paribas en bij KBC kunt u in principe terecht voor fondsen van andere aanbieders. Mits het nodige aandringen en zonder daarbij informatie te krijgen. Belfius sluit die deur en ING biedt slechts een select groepje andere fondsen actief aan. De rest wordt beheerd door NN Investment Partners, de eigen vermogensbeheerder.

– Beter is het gesteld bij de kleinere spelers op de markt. Daar vindt u niet alleen een mooi aanbod aan fondsen van diverse pluimage, u krijgt er ook alle officiële documenten op een schotel geserveerd.

Ons advies

Banken proberen u vaak op andere gedachten te brengen als u met een fonds van een andere aanbieder komt aandraven. Vaak stellen ze een huisfonds voor dat ‘beter’ en ‘goedkoper’ is dan het door u gewenste fonds. Aanvaard nooit onmiddellijk zo’n voorstel en leg ons uw keuze voor. Wij gaan voor u na of die nieuwe bezem schoner veegt.

Zo kunt u bij Deutsche Bank terecht voor 1 600 fondsen van diverse fondsenbeheerders, terwijl BinckBank en MeDirect u verrassen met honderden fondsen. De grootste spelers op de markt zijn daarnaast Fortuneo (binnenkort Keytrade Bank) en Rabobank.be. Stuk voor stuk interessante aanbieders.

Welke kosten?

De belastingen, taksen en kosten eigen aan elk fonds liggen vast, ongeacht de aanbieder. Wat wel verschilt, zijn de kosten eigen aan de financiële instelling waar u het fonds koopt. En zelfs binnen eenzelfde instelling kunnen de kosten verschillen, naargelang de manier waarop u uw order doorvoert: via kantoor (= duur) of via internet (= goedkoop).

1. Instapkosten

Zo betaalt u bij de ene instelling geen instapkosten en bij de andere wel. Bij de grootbanken zijn procentuele kosten tot 3 % nog schering en inslag. Bij kleinere brokers is dat niet het geval. Zij rekenen hoogstens forfaitaire kosten aan. Zo betaalt u bij Keytrade Bank 9,95 euro transactiekosten, bij instap en uitstap. Recentelijk besliste BinckBank om de instapkosten van 9,75 euro te laten vallen voor orders boven 500 euro.
Belangrijk om te weten, is dat de fondsenverkoper de maximale instapkosten die in het fondsenprospectus staan mag vragen. Die kunnen oplopen tot 5 % en soms meer. Vergewis u daarvan op voorhand want datzelfde fonds kunt u hoogstwaarschijnlijk elders goedkoper op de kop tikken.

2. Bewaarloon

Bij de grootbanken betaalt u een bewaarloon op effecten die niet van eigen huis zijn. Zo betaalt u als klant van BNP Paribas fortis geen bewaarloon op een huisfonds als BNP Paribas L1 Safe Defensive W1, maar zult u voor Templeton Global Bond 0,242 % betalen per jaar.

Onze adviezen

– Onze fondsenselector biedt u een overzicht van de aanbieders en de kosten.

– Wenst u een groot order te plaatsen en moet u kosten betalen? Aarzel niet om daarover te onderhandelen. Wijs uw financiële tussenpersoon fijntjes op het gegeven dat het fonds elders goedkoper gekocht kan worden. Wie niet waagt, niet wint.

Welke modaliteiten

Het kan gebeuren dat een fonds bepaalde minimumeisen stelt voordat het gekocht kan worden. Dit is bijvoorbeeld het geval is voor BNY Mellon Brazil Equity. U kunt het fonds pas kopen op voorwaarde dat uw order 5 000 euro bedraagt of meer. Op volgende orders geldt geen limiet. Zo’n minimale beleggingseisen kunnen verschillen van instelling tot instelling. Voor het uitstekende wereldwijde aandelenfonds Aphilion Q² Equities dokt u minimaal 5 000 euro per order bijvoorbeeld.

Ook kan het gebeuren dat u bij de ene instelling fondsen moet kopen per deelbewijs, terwijl u bij de andere orders kunt ingeven per tegenwaarde. Of beide. Dat zult u snel merken bij de invoer van uw orders op het online platform van uw instelling.

Gebruik de ISIN-code

In de huidige complexe fondsenwereld vindt zelfs een kat haar jongen niet meer terug. Eenzelfde fonds kan uit verschillende varianten bestaan: uitkering van de dividenden of niet, indekking tegen wisselkoersrisico of niet?

Elke fondsenvariant draagt een unieke ‘International Securities Identification Number’ code. Gebruik die om zeker te zijn dat u de juiste versie op de kop tikt.

Deel dit artikel