Dossier
Uw eerste stappen om fondsen te kopen

Artikels

 • Artikel
  Uw eerste stappen om fondsen te kopen 3 jaar geleden - zondag 20 november 2016
  Beleggingsfondsen zijn een must voor uw portefeuille indien u een puik rendement beoogt op de lange termijn. Vraag is echter welke fondsen u het best koopt? U heeft namelijk de keuze uit duizenden fondsen. Op onze site alleen al ontdekt u zo'n 2 500 fondsen. We leggen u in enkele stappen uit hoe u in de praktijk een degelijke fondsenportefeuille kunt samenstellen.

   

  Stap 1 : definieer uw beleggingsstrategie

  Heeft u al een spaarbuffer aangelegd? Kunt u het bedrag dat u zult beleggen minimum 10 jaar missen? Bent u bereid risico's te nemen? In dat geval bent u klaar om in fondsen te beleggen.
  Eerst dient u echter te bepalen welke type belegger u bent in functie van het rendement dat u wil bereiken en de risico's die u wil nemen. Goed om te weten: hoe hoger het risico, hoe hoger het potentiële rendement.

  Defensieve belegger: u wil graag zo min mogelijk risico's nemen
  Een lager risico betekent een lager potentieel rendement, dat is algemeen geweten. Kiest u voor deze strategie, dan zullen uw rendementsvooruitzichten dus minder fraai ogen dan indien u voor een risicovollere strategie kiest.
  Daarnaast loopt u echter nog steeds het risico dat u in de loop van een ongunstig jaar op de markten, een verlies van 5 % lijdt. In extreem slechte omstandigheden kan dit verlies nog oplopen.

  Evenwichtige belegger: u neemt een middelhoog risico
  U wilt graag rendement en risico evenwichtig combineren. U bent er zich echter van bewust dat u door deze strategie te kiezen, 15 % van uw inzet kunt verliezen tijdens een ongunstig jaar op de markten. In extreem slechte omstandigheden kan dit verlies nog oplopen.

  Dynamische belegger: u staat open voor een hoog risico
  U streeft een zo hoog mogelijk rendement na op de lange termijn. U bent er zich echter van bewust dat u door deze strategie te kiezen, mogelijks 25 % van uw inzet kunt kwijtspelen in de loop van een ongunstig jaar op de beurzen. In extreem slechte omstandigheden kan dit verlies nog oplopen.

   

  Stap 2 : leg de grote lijnen vast van uw portefeuille

  Vervolgens zullen we u helpen de grote lijnen te bepalen van uw portefeuille, in functie van uw beleggersprofiel.

  Bent u een defensieve belegger, dan wordt algemeen aangenomen dat in uw portefeuille vooral minder riskante beleggingsproducten steken (obligaties, verzekeringen, liquiditeiten). Zo zullen aandelen over het algemeen maximum 40 % van de portefeuille bestrijken. Vastgoed kan in dit geval oplopen tot 20 % van de portefeuille.

  Bent u een evenwichtige belegger, dan zullen aandelen over het algemeen 30 à 70 % van de portefeuille vertegenwoordigen. Minder riskante beleggingsproducten (obligaties, verzekeringen, liquiditeiten) zullen eveneens schommelen tussen de 30 en 70 %. Uw portefeuille zal tenslotte voor maximum 20 % aan vastgoed gewijd zijn.

  Bent u een dynamische belegger, dan kan uw portefeuille voor 100 % aan aandelen samengesteld zijn. Beleggingsproducten die als minder riskant worden beschouwd (obligaties, verzekeringen, liquiditeiten), zullen hier veel schaarser zijn dan bij andere profielen.

   

  Stap 3: ga na welk type fondsen de beste prestaties neerzetten

  Is het interessanter om in Amerikaanse aandelenfondsen te beleggen of in Europese? En hoeveel moet u beleggen in aandelen actief in groeilanden? Is een obligatiefonds in euro de moeite waard of verdienen eerder obligatiefondsen in vreemde valuta uw aandacht?

  Welke fondsen u kiest, in functie van waarin ze investeren, zal een grote impact hebben op het toekomstige rendement van uw portefeuille. Bijgevolg is het erg belangrijk om de juiste fondsentypes op de kop te tikken, m.a.w. de fondsen die qua rendement een degelijk potentieel bieden en tegelijk gepaard gaan met een aanvaardbaar risico.

  In dit kader kunt u een beroep doen op de analyses van Test-Aankoop invest over de situatie op de beurzen en de wisselmarkten wereldwijd. Opdat u makkelijker uw portefeuille zou kunnen samenstellen, stellen wij u drie portefeuilletypes tot uw beschikking: defensieve belegger, evenwichtige belegger, dynamische belegger.

  Bent u niet geneigd om overdreven veel tijd te besteden aan het beheer van uw portefeuille, dan kunt u ook kiezen voor een gemengd fonds. Dat bestaat uit aandelen en obligaties en garandeert u een uitstekende diversificatie van uw vermogen. Ontdek welke fondsen wij u aanbevelen op onze site.

   

  Stap 4: selecteer de beste beleggingsfondsen

  Eens u heeft bepaald welke fondsentypes voor u het interessantst zijn in functie van uw profiel, is het een kwestie van de meest veelbelovende fondsen op het spoor te komen.

  Het is mogelijk dat binnen één categorie (Belgische aandelen bijvoorbeeld) niet alle fondsen even goede prestaties neerzetten. Zo kunnen bepaalde fondsen regelmatig degelijke rendementen behalen, terwijl andere systematisch lager dan gemiddelde prestaties zullen neerzetten. Test-Aankoop invest heeft een methodologie ontwikkeld om de beste fondsen op te sporen opdat u meer kans heeft op een degelijk rendement. Hierbij houden we rekening met een aantal criteria:

  - Behaalde het fonds in de loop van de laatste jaren een degelijk rendement? Werden, om dit rendement te bereiken, niet overdreven veel risico's genomen? Heeft het fonds op regelmatige basis puik gepresteerd? Aan de hand van al deze gegevens hebben wij voor elk fonds op onze site een prestatie-indicator toegekend (van 1 tot 5 sterren). Net als voor hotels geldt hoe meer sterren, hoe hoger de kwaliteit.
  - Is het fonds onderhevig aan een gunstige fiscaliteit? We geven de voorkeur aan fondsen die vallen onder een fiscale regeling die het rendement zo min mogelijk aantast.
  - Liggen de kosten die met het fonds gepaard gaan niet te hoog? Soms worden aanzienlijke kosten aangerekend, wat niet altijd betekent dat het fonds daarom beter presteert. Daarom geven we de voorkeur aan fondsen met lagere kosten, op voorwaarde dat ze van goede kwaliteit zijn.

  Voor elk van de portefeuilletypes die we u aanraden, vindt u een lijst van fondsen die we u aanraden. Ontdek onze adviezen voor de defensieve belegger, de evenwichtige belegger en de dynamische belegger.

   

  Stap 5: kopen!

  Nu dat u een keuze heeft gemaakt en het bedrag kent van elk fonds waarin u wilt beleggen, is het tijd om actie te ondernemen. Concreet betekent dit dat u via uw bank beleggingsfondsen kunt kopen.

  Als uw bank beschikt over een netwerk aan agentschappen, neem dan contact op met uw bankier en vraag hem om de fondsen die u interesseren, te kopen. Wel zult u op voorhand uw beleggersprofiel moeten bepalen om na te gaan of de beleggingsproducten die hij u wil verkopen, wel degelijk overeenstemmen met uw noden. Ook kunt van bij u thuis fondsen kopen via een online beleggingsplatform, waarover tegenwoordig alle banken beschikken.

  Om makkelijk de fondsen op te sporen die u interesseren, gebruikt u het best de ISIN-code. Dit is een unieke code samengesteld uit 2 letters en 10 cijfers, die u naast elk beleggingsfonds op onze site terugvindt.

  Eens u een fonds heeft geselecteerd, geeft u het bedrag aan dat u wenst te kopen (5000 euro bijvoorbeeld). U krijgt dan het aantal fracties overeenkomstig dit bedrag. Bij andere banken moet u dan weer het aantal fracties opgeven dat u wenst te kopen.

  Stel dat u 5000 euro wilt beleggen en dat de prijs voor één fractie 50 euro bedraagt (u vindt de waarde van elk fonds op onze site), dan zult u in dat geval 100 fracties moeten kopen. Een aantal fondsen noteren op de beurs (trackers bijvoorbeeld). In dat geval dient u ook de beurs aan te geven waar u het fonds wilt kopen, alsook de maximum koers waartegen u het wilt kopen (= limiet).

  Het fonds dat u heeft gekocht, zal vervolgens terechtkomen op de effectenrekening van uw bank. U zult er zijn evolutie kunnen monitoren en het eventueel op een later tijdstip kunnen verkopen indien dit nodig blijkt.

  Mogelijks biedt uw bank niet alle fondsen die wij aanbevelen. Of misschien doet ze dat wel, maar hanteert ze hoge prijzen. Weet dat een aantal banken u een uitgebreide keuze aan beleggingsfondsen bieden, en wel tegen vaak interessante prijzen: weinig of zelfs geen instapkosten, gratis of goedkope effectenrekening. Dit is het geval bij BinckBank, DeGiro, Deutsche Bank, Keytrade Bank en MeDirect.

   

  Deel dit artikel