Analyse
Indonesiƫ beschikt over flink wat potentieel 3 maanden geleden - dinsdag 13 februari 2018
Al ging de beurs van Djakarta de laatste 12 maanden 12% hoger, toch zou ze in 2018 nog aangenaam kunnen verrassen.
Indonesiƫ beschikt over flink wat potentieel

Indonesië beschikt over flink wat potentieel

We beleggen 5 % van onze portefeuille in Indonesische aandelen via de tracker Lyxor MSCI Indonesia UCITS ETF of het fonds Fidelity Indonesia.
Wat de tracker db X-trackers MSCI UCITS Indonesia betreft, wijzigen we ons advies: niet meer kopen maar houden.

Economisch gezien doet Indonesië het al een tijdje vrij goed 

Voor dit jaar mikken we op een groei van het bbp met zowat 5% (ter vergelijking, België zal wellicht blijven hangen op 1,50%). De regering slaagde erin om (deels) komaf te maken met een uiterst gevoelige subsidie, namelijk de brandstofsubsidies aan de gezinnen. Dit zorgde ervoor dat de staatskas de middelen vrij kreeg om te sleutelen aan de infrastructuur en aan de overheidsfinanciën. Koppel dat aan de buitenlandse investeringen die sterk in de lift zitten en een sterke vraag in de exportgerichte sectoren, en u weet dat het land op koers zit om de komende jaren flink te boeren.

Bodemschatten en industrie

Niet alleen de overheid zit niet stil, ook het Indonesische bedrijfsleven is zich sterk aan het ontwikkelen. Terwijl er vroeger vooral oog was voor de bodemschatten (zoals koffie, palmolie, rijst en rubber), is de lokale industrie aan een rotvaart aan het groeien in de sectoren van de autoconstructie en elektronica bijvoorbeeld. Dat zorgt ervoor dat de economie veel meer divers wordt en dat de buitenlandse bedrijven almaar meer Indonesië opnemen in hun expansieplannen.

Historisch hoogtepunt en potentieel

De laatste twaalf maanden steeg de beurs van Jakarta steeg met zowat 12%. Ze staat daarmee dicht bij haar historisch hoogtepunt. En toch zit er nog rek op. De bedrijfswinsten zitten er flink in de lift, de gunstige demografie (jonge bevolking met degelijke opleiding) is een aantrekkingskracht voor buitenlandse bedrijven, de gezinnen worden rijker (gezinsconsumptie stijgt op termijn) en ontdekken almaar meer de beurs, het infrastructuurprogramma van de regering zit in de lift en de grondstoffen tieren er welig. Kortom, het toekomstige plaatje ziet er goed uit. Meer zelfs, van alle posten die in onze evenwichtige portefeuille steken hebben de Indonesische aandelen het grootste stijgingspotentieel op een tijdshorizon van tien jaar. En dat rekening houdend met de lokale munt die we langzaam maar zeker terrein zien verliezen in euro (door de hogere lokale inflatie).

Actief of passief beheer

– De passief beheerde tracker Lyxor MSCI Indonesia UCITS ETF volgt slaafs de onderliggende index MSCI Indonesia.
– Het actief beheerde Fidelity Indonesia probeert beter te doen. Na kosten is dat helaas niet gelukt de afgelopen vijf jaar. En toch behoort het Fidelity-fonds ook tot onze koopselectie. Dat komt door de portefeuille. Het fonds van Fidelity houdt er een meer gespreide portefeuille op na, met minder loodzware wegingen in telecom en in financiële aandelen. De focus op consumptiegoederen (Unilever Indonesia, Indofood) zal volgens ons een schot in de roos zijn de komende jaren. Beide fondsen blijven interessant.
– De liquiditeit van de tracker db X-trackers MSCI UCITS Indonesia ligt een fractie lager dan bij de tracker van Lyxor en het jaarlijkse beheer is 0,10% duurder. Aangezien beide portefeuilles dezelfde zijn, ze volgen immers dezelfde onderliggende index, heeft de Lyxor-tracker een streepje voor.

Deel dit artikel