Analyse
+7,4% in 2017 voor de portefeuille van Test-Aankoop invest 6 maanden geleden - donderdag 11 januari 2018
Dit puike resultaat is voornamelijk te danken aan de Poolse en Chinese aandelenfondsen.
+7,4% in 2017 voor de portefeuille van Test-Aankoop invest

+7,4% in 2017 voor de portefeuille van Test-Aankoop invest

In 2018 zullen we vooral op aandelen blijven inzetten. Ontdek de samenstelling van de portefeuille van Test-Aankoop invest in detail. Klik op de naam van de beleggingsproducten en ontdek bij welke tussenpersoon u erop kunt intekenen.

Opvallend in 2017 was het economische optimisme. Zowat overal ter wereld zagen we economische groei. Dat gaf zowel de consumenten als de bedrijven vleugels. Daarbij werden ze geholpen door de centrale banken die erover waakten om de rentevoeten met rust te laten. Met dank aan de inflatie die onder de knoet bleef.

Voor 2018 verwachten we een soortgelijk scenario: een gezonde economische groei zonder ontsporende inflatie. Daar zullen de beurzen zich blijvend aan optrekken.
In afwachting leest u in het volgende artikel in welke mate elke post van onze portefeuille tot de puike resultaten van 2017 heeft bijgedragen.

Poolse aandelen: +35,6%

Belang in de portefeuille: 5%
Na een zwak 2016 (+2%) schoot de beurs van Warschau als een speer de hoogte in vorig jaar. Op politiek vlak dronk de nieuwe Poolse regering de anti-Europese soep niet zo heet en verzaakte ze aan gevreesde protectionistische maatregelen. Ook de nauwe handelsrelaties met het VK leden (nog) niet onder de Brexit-perikelen. Dat zorgde voor een grote opluchting. Economisch gezien gaat het het land voor de wind. Het werkloosheidspercentage zit op het laagste peil sinds 1991 en de beleidsmaatregelen die werden ingesteld door de conservatieve regering zorgden voor een boost van het consumentenvertrouwen. 

Ons advies
De Poolse zloty is ondergewaardeerd tegenover de euro. Opwaarts potentieel blijft mogelijk door de vernieuwde interesse in de beurs van Warschau. 
De beste manier om te beleggen op de beurs van Warschau is via een gespecialiseerd aandelenfonds. Met iShares MSCI Poland ETF haalt u een tracker in huis die de brede onderliggende index perfect schaduwt.

Chinese aandelen: +24%

Belang in de portefeuille: 10%
China verteert de omwenteling van exportgerichte economie naar binnenlands gerichte economie met schijnbaar sprekend gemak. De lokale beurzen profiteerden van zowel goede macro-economische cijfers als leuke extraatjes zoals de (nakende) opname van Chinese A-aandelen in de zeer populaire MSCI Emerging Markets Index. Ook de winstverwachtingen van de bedrijven zitten er (sterker) in de lift. De hype rond enkele toonaangevende bedrijven als AliBaba (e-commerce), Tencent (internet) en andere Baidu’s (zoekrobot) deden de rest. 

Ons advies
De Chinese beurzen zijn vandaag correct tot goedkoop gewaardeerd rekening houdend met de verwachte bedrijfswinsten. We mikken op het potentieel van de categorie via het uitstekende Fidelity China Focus dat als geen ander weet in te spelen op de opportuniteiten op de diverse Chinese beurzen.

Zuid-Afrikaanse aandelen: +19%

Belang in de portefeuille: 5%
De beurs van Johannesburg heeft er na een puik 2016 (+21%) ook een mooi 2017 opzitten als u weet dat de lokale economie nog niet echt op dreef is en de Zuid-Afrikaanse rand terrein verloor in euro (-3%). De reden van de goede beursvorm is te danken aan het feit dat 65 % van de beursgenoteerde bedrijven hun omzet (deels of vooral) buiten Zuid-Afrika halen. Ze hebben dan ook minder last van de lokale horten en stoten. 

Ons advies
Wat zal dat dan niet geven als de Zuid-Afrikaanse economie eens goed van de grond zal komen. De kans is groot dat in 2019 de huidige vicepresident Cyril Ramaphosa als nieuwe president wordt verkozen. En de vroegere zakenman maakt indruk met zijn plannen om corruptie aan te pakken, de schuldenlast te verminderen en het bedrijfsklimaat te verbeteren. De kiemen voor een economisch herstel dankzij de huidige infrastructuurwerken zijn al gezaaid. Benieuwd wanneer er geoogst zal worden. 
Met iShares MSCI South Africa haalt u iets meer dan 50 Zuid-Afrikaanse aandelen in huis.

Aandelen uit de eurozone: +10,1%

Belang in de portefeuille: 5%
Vorig jaar was een goed jaar om het dichter bij huis te zoeken. De economie draait rond, de bedrijfsresultaten (zowel op het vlak van winst als van omzet) zitten in de lift en de nationale verkiezingen draaiden uiteindelijk beter uit dan verwacht. Ook voor 2018 verwachten we dat de eurozone nog sterk zal profiteren van het wereldwijde economische herstel. 

Ons advies
Onze voorkeur gaat uit naar het actief beheerde fonds Janus Henderson Horizon Euroland. Het fonds mikt vooral op de grote jongens (zoals LVMH, Total, Unilever) en beschikt over een uitstekende beheerder.

Indonesische aandelen: +6,9%

Belang in de portefeuille: 5%
De beleggers in Indonesische aandelen hebben een goed jaar achter de rug en dat ondanks de val van de roepie in euro. De repatriëring van kapitaal blijft de beurs van Jakarta ondersteunen.

Ons advies
Ook na de winst blijft de beurs van Jakarta één van de goedkoopste beurzen waarin u kunt beleggen. De jonge bevolking, de stijgende productiviteit en de beperkte schuldenlast krijgt u er gratis bij. We blijven daarom koper van db x-trackers MSCI Indonesia ETF, Fidelity Indonesia of Lyxor MSCI Indonesia ETF.

Amerikaanse aandelen: +6,2%

Belang in de portefeuille: 10%
De man steekt de pluimen misschien wel op zijn hoed, maar de Amerikaanse economie had Trump niet nodig om sterk te presteren in 2017. Joe Sixpack blijft consumeren dat het een lieve lust is en het bedrijfsvriendelijke klimaat is koren op de molen van Corporate America. Het gevolg is dat Wall Street er een uitstekend jaar op heeft zitten … in dollar. De val van het groene biljet in euro (-12,2%) kon de pret amper bederven.

Ons advies
Ook in 2018 kunt u niet om de Amerikaanse aandelen heen. Economisch zit het snor, bedrijfsmatig ook. De dollar is correct gewaardeerd en Wall Street noteert nog niet (te) duur. Er zit met andere woorden nog rek in de koersen.
Als fondsenliefhebber kunt u uit heel wat lekkers kiezen. Onze voorkeur gaat uit naar de tracker iShares Core S&P 500 ETF.
Bent u op zoek naar een fonds dat mikt op aandelen met een hoog dividendrendement, dan scoort DPAM CAPITAL B Equities US Dividend voortreffelijk.
En de liefhebbers van groeiaandelen zoals Alphabet, Celgene en Microsoft komen aan hun trekken bij Legg Mason ClearBridge US Large Cap Growth.

Zweedse aandelen: +4,9%

Belang in de portefeuille: 5%
De Zweedse economie blijft erg open en competitief en teert op tal van bedrijven die wereldwijd actief zijn. De beurs van Stockholm schurkte dicht tegen het historische beursrecord van maart 2015 aan. De verwachting is dat dat record dit jaar zal worden gesloopt. 

De beurs blijft interessant door de goedkope waardering. De Zweedse kroon verloor dan weer verder terrein in euro (-2,5%). Zolang de Zweedse centrale bank de munt onder de knoet wil en kan houden, blijft het opwaartse potentieel beperkt. Maar ooit zal het tij keren.

Ons advies
Wat krijgt u als u een goedkope beurs, een ondergewaardeerde munt én een sterke economie balt in één enkele belegging? Een fonds zoals de beursgenoteerde tracker XACT OMXS30

Britse aandelen: +2,4%

Belang in de portefeuille: 15%
De laatste macro-economische cijfers waren wat beter, maar de Britse economie blijft het zwakke broertje in Europa. Vooral de consumenten laten het wat afweten. De daling van de sterling in euro (-3,8%) … verbetert echter nog maar eens de concurrentiepositie van de exporterende Britse bedrijven en krikt hun winstgroei op. Het is dat internationale karakter van de beurs van Londen dat ons het beste doet verhopen, wars van hoe de brexit nu precies zal uitdraaien. De beursgenoteerde bedrijven pikken hun graantjes in veel gevallen buiten het VK. 

Ons advies
Op zoek naar een goedkope beurs en/of een belegging in een goedkope munt? Een beurs waarop heel wat internationale sterbedrijven noteren? Zoek niet verder. De beurs van Londen blijft super interessant voor beleggers, ondanks het Brexit-geurtje dat eraan hangt. Threadneedle UK Equity Income blijft onze voorkeur wegdragen.

Canadese aandelen: +1,7%

Belang in de portefeuille: 5%
Beleggers in Canadese aandelen kunnen niet echt terugblikken op een geslaagd 2017. Dat de beurs van Toronto slap presteerde heeft alles te maken met de zwakke beursprestatie van de belangrijke energiesector. Een andere spelbreker waren de mijnbouwaandelen. Daarnaast gooide ook de Canadese dollar in euro (-6%) roet in het eten.

Ons advies
Canadese aandelen noteren goedkoop, de lokale dollar is licht ondergewaardeerd én de post voegt spreiding toe aan uw portefeuille. We verwachten voor 2018 ook een veel betere prestatie van de energiesector. 
De beursgenoteerde tracker iShares MSCI Canada ETF voldoet aan al onze wensen en mag worden gekocht.

Vastgoed: -0,5%

Belang in de portefeuille: 10%
Belgisch beursgenoteerd vastgoed had het in 2017 niet gemakkelijk. Vooral de gereglementeerde vastgoedvennootschappen die zich toespitsen op handelszaken gingen terug naar af. 

Ons advies
De retailsector ging vorig jaar op de bek, o.a. door de concurrentie van e-commerce, maar daar zijn volgens ons op dit moment koopjes te doen. Als u op zoek bent naar een eenvoudige manier om in een uitgebreid mandje Belgisch vastgoed te beleggen, dan kunt u nog altijd terecht bij C+F Immo Rente

Raadpleeg de volledige portefeuille van Test-Aankoop invest

Deel dit artikel