Analyse
Onze strategie voor 2018: in welke fondsen beleggen? 6 maanden geleden - donderdag 4 januari 2018
Bij Test-Aankoop invest raden we u aan om uw eieren te spreiden over verschillende categorieën, met geld dat u voor lange tijd kunt missen.
Onze strategie voor 2018: in welke fondsen beleggen?

Onze strategie voor 2018: in welke fondsen beleggen?

Aan de vooravond van 2018 bestaat onze evenwichtige portefeuille uit vier grote blokken: spaarrekening (5%), spaarverzekering (20%), aandelen (65%) en vastgoed (10%). Die laatste twee posten bespelen we via beleggingsfondsen. Onze portefeuille heeft een beleggingshorizon van minimum 10 jaar en een neutraal risicoprofiel. U vindt andere versies van deze portefeuille in de rubriek Onze strategieën en typeportefeuilles.
Lees ook welk scenario we voorzien voor 2018, alsook het interview met onze beleggingsexpert, Pierre Samain.

Spaarrekening: 5%

Een spaarrekening is een rekening waarmee u kunt sparen. Al is dat laatste eerder ‘ontsparen’ wegens de lage rentevergoeding en de hogere inflatie. In ruil voor uw centen krijgt u een variabele rente. De rekening opent u bij een bank.

Dit blok reserveren we voor de cash waarmee u kunt inspelen op (nieuwe) beleggingsopportuniteiten, zonder dat u daarvoor andere posten moet verkopen. Belangrijk aan de spaarrekening is dat ze liquide is. Dat betekent dat u op elk moment aan uw geld kunt. Enkel bij MeDirect moet u rekening houden met een opzegging van drie maanden bij geldopname (ME3 spaarrekening) of twaalf maanden (ME12 spaarrekening).

De beste spaarrekeningen zijn de betrouwbare die het meeste opbrengen. Vandaag is dat ME3 en ME12 van MeDirect (respectievelijk 0,4% en 1% nettorente) en DB Saving Plan van Deutsche Bank (0,90% basisrente plus 0,30% getrouwheidspremie).

Ontdek welke spaarrekening het best bij u past.

Spaarverzekering: 20%

Bij een spaarverzekering van het type tak 21 betaalt u als verzekerde premies die u een gewaarborgde rente opleveren, eventueel aangevuld met een winstdeelname. De levensverzekering sluit u af bij een makelaar.

De spaarverzekering biedt netto nog altijd meer rendement dan een spaarrekening, en dat zonder meer risico. Rekening houdend met de kosten en met de fiscaliteit zal dat rendement des te interessanter zijn als u minstens acht jaar in het product kunt blijven zitten. We verwachten rendementen van 1,5% tot 2% voor de beste producten in de markt.

Tot nader order blijft tak 21 de risicoloze belegging die netto het meeste kan opbrengen. Maar zal dat nog zo blijven? Begin volgend jaar gaan we de rendementen van tak 21 kennen over 2017. We zijn benieuwd. De rendementen staan immers al een tijdje onder druk. De kans is groot dat we onze posities in deze categorie zullen afbouwen als we vinden dat het sop de kool niet langer waard is.

Vita Invest Dynamic van Federale (0% gewaarborgde rente) en Self Life Dynamico van Integrale (0,01% gewaarborgde rente) boden 2,10% in 2016. Beide blijven onze toppers. Hebt u daarentegen nog AFER Europe+ van Afer Europe of 786 van Integrale in portefeuille, dan mag u daar verder in blijven storten. Nieuwe klanten kunnen echter niet meer intekenen.

Ontdek het aanbod aan spaarverzekeringen en onze adviezen.

Vastgoed: 10%

Een belegging in vastgoed voegt extra spreiding aan de portefeuille toe. De vraag naar (papieren) vastgoed blijft hoog, zowel bij de professionele beleggers als de particuliere. Dat komt o.a. door het relatief hoge dividendrendement van de sector (zowat 3,5% netto), niet te versmaden in deze tijden van lage rente.

De lage renteomgeving zal volk blijven lokken naar vastgoed. Aan de huidige prijzen ziet het er ook niet snel naar uit dat vastgoed uit onze portefeuille zal verdwijnen. Volgend jaar zullen we onze horizon wel verruimen en niet enkel oog hebben voor Belgisch vastgoed. Sommige andere markten bieden ook troeven en er bestaan enkele goed beheerde fondsen die de vastgoedmarkt bespelen.

Op dit moment beleggen we in een buitenbeentje in de sector. C+F Immo Rente wordt beheerd door Capfi Delen Asset Management en mikt vooral op de Belgische vastgoedmarkt. Daarbij vist de beheerder in de vijver van de Belgische gereglementeerde vastgoedvennootschappen (zoals WDP en Retail Estates), vastgoedcertificaten (Woluwe Shopping) en beursgenoteerde vastgoedaandelen (genre Immobel). Het fonds kunt u kopen bij Keytrade Bank, bij onze grootbanken die handel in fondsen van derden toestaan en bij Delen Private Bank uiteraard.

Lees meer over beleggen in vastgoed.

Amerikaanse aandelen: 10%

Koppel de sterke economische cijfers (lage werkloosheid, mooie groei, enz.) aan de knappe bedrijfscijfers (op het vlak van winsten en omzet, deels aangestuurd door de massale inkoop van eigen aandelen) en het groeiende vertrouwen bij de consumenten en u krijgt een cocktail die Wall Street ook in 2018 in een roes kan brengen.

Wij blijven fan van de tracker iShares Core S&P 500 ETF. De beursgenoteerde tracker blijft hét te kloppen product. Daarnaast hebben we een boontje voor andere fondsen als u bepaalde accenten wil leggen in uw portefeuille. Zo mikt DPAM CAPITAL B Equities US Dividend op aandelen met een hoog dividendrendement. Met Legg Mason ClearBridge US Large Cap Growth kiest u voor groeiaandelen (Alphabet, Celgene, Microsoft).

Britse aandelen: 15%

Hoe de Brexit uiteindelijk precies zal uitdraaien, blijft nog altijd koffiedik kijken, maar we verwachten dat de schade zal meevallen in fondsenland. De fondsen zitten immers tjokvol internationale aandelen die vooral profiteren van de wereldwijde groei, de portefeuilleschommelingen vallen mee, het nettodividendrendement van Britse aandelen ligt hoog (bijna 4%), de beurs is nog goedkoop gewaardeerd en ook de sterling is sterk ondergewaardeerd.

Threadneedle UK Equity Income is hier het te kloppen fonds. Het fonds kunt u bij MeDirect kopen zonder kosten. De beheerder mikt vooral op industriële ondernemingen (Electrocomponents, Rentokil), consumptiegoederen (Imperial Brands, Unilever) en gezondheidszorg (AstraZeneca, GlaxoSmithKline).

Canadese aandelen: 5%

Neem een ondergewaardeerde beurs die relatief weinig schommelt en die voor spreiding zorgt in een portefeuille. Combineer dat met een economie die garen spint bij de puike vorm van de grote zuiderbuur en die ook haar eigen merites heeft. En overgiet dat met een sausje van goedkope Canadese dollar. Voilà, u komt terecht bij de beurs van Toronto.

In die categorie doet niemand beter dan een tracker. Koppel een voordelige fiscaliteit met kleine verschillen tussen biedkoers en laatkoers en een voorbeeldige liquiditeit en u komt uit bij iShares MSCI Canada ETF. De tracker belegt in 93 aandelen en heeft een boontje voor de financiële sector (Royal Bank of Canada, Toronto-Dominion Bank) en de oliesector (Suncor Energy, TransCanada).

Chinese aandelen: 10%

De omwenteling van exportgerichte economie naar binnenlands gerichte economie werkt. De bedrijfswinsten zitten in de lift én de lokale beurzen zullen profiteren van de opname van Chinese A-aandelen in een bekende groeilandenindex volgend jaar. De Chinese beurzen zijn vandaag correct tot goedkoop gewaardeerd rekening houdend met die verwachte bedrijfswinsten.

Onze steraankoop Fidelity China Focus A EUR belegt in een 80-tal aandelen en is een van de weinige fondsen dat én in Hongkong, én in de lokale vastelandsbeurzen belegt. De ervaren beheerder pikt er de aandelen uit die ofwel onder hun waarde noteren (Gree Electrical, China Merchants Bank), ofwel stevige groei kunnen voorleggen (Tencent, Alibaba).

Eurozone-aandelen: 5%

De economieën uit onze contreien weten te verrassen, het vertrouwen bij zowel de consumenten als de producenten zitten in de flow, de politieke pandoering bleef uit en – vooral – de stevige bedrijfswinsten gecombineerd met een aantrekkelijke waardering op de beurs zorgen ervoor dat het plaatje klopt.

We kiezen voor een actief beheerd fonds dat probeert de index te kloppen. Henderson Horizon Euroland wordt volgens ons door een hele straffe beheerder in goede banen geleid, kent een goede sectormix en verdeling in de portefeuille en bekoort op het vlak van aandelenkeuzes.

Indonesische aandelen: 5%

Het economische potentieel van het land is enorm: uitstekende demografie en opleidingen, de exportsector die sterk in de lift zit, een groeiende productiviteit bij de bedrijven, steeds meer buitenlandse investeringen, de staatsschuld die fel wordt afgebouwd, enzovoort. Door problemen in de grondstoffensector en het politieke gekissebis ontgoochelde de beurs echter waardoor de beurs van Jakarta ronduit goedkoop is geworden.

Meerdere mogelijkheden dienen zich hier aan en hun kwaliteiten liggen dicht bij elkaar. Zowel db x-trackers MSCI Indonesia Index UCITS ETF als het soortgelijke Lyxor MSCI Indonesia ETF, als het in Amerikaanse dollars noterende Fidelity Indonesia A komen in aanmerking voor een aankoop.

Poolse aandelen: 5%

Polen zal blijven profiteren van de economische groei in Europa. Zo tiert de export naar vooral Duitsland welig. De consumptie zit ook sterk in de lift en dat ondersteunt de economie. Het goede nieuws is ook hier dat de beurs van Warschau nog niet duur is. De Pool vindt ook steeds beter zijn weg naar de beurs. Er zit met andere woorden nog rek in de koersen.

Kies niet voor een fonds dat de Oost-Europese regio viseert, maar ga resoluut voor een belegging gespecialiseerd in Poolse aandelen. Het best gespreide is iShares MSCI Poland. Koop de versie die noteert in euro op het Frankfurtse Xetra. De tracker mikt vooral op financiële aandelen (PKO Bank), nutsbedrijven (Polska Grupa Energetyczna) en oliemaatschappijen (Naftowy Orlen).

Zuid-Afrikaanse aandelen: 5%

Zuid-Afrikaanse aandelen noteren nog altijd goedkoop als we kijken naar traditionele ratio’s zoals (verwachte) koerswinsten en boekwaardes. De lokale economie barst van het potentieel maar heeft het moeilijk om aan de verwachtingen te voldoen. En ondertussen blijft China maar investeren in het land, vaak aan spotprijzen. Positief alvast is de zeer solide banksector en de infrastructuurwerken die aan de gang zijn. Het beschikt ook over goed ontwikkelde financiële markten en een uitstekende centrale bank. Ook de Zuid-Afrikaan beschikt over almaar meer centen die hij steeds vaker laat rollen.

De fondsenkeuze bestaat uitsluitend uit beursgenoteerde producten. iShares MSCI South Africa combineert daarbij een puike liquiditeit (= klein verschil tussen aankoopkoers en verkoopkoers) met een voordelige fiscaliteit (geen roerende voorheffing want geen dividenduitkering), terwijl de tracker zich goed van zijn job kwijt: het als een schaduw volgen van de 54 belangrijkste aandelen op de beurs van Johannesburg.

Zweedse aandelen: 5%

Beleggen in Zweden is genieten van een gezonde, dynamische economie, een kapitaalkrachtige Zweed die steeds meer consumeert, een ondergewaardeerde munt en een goedkope beurs van Stockholm.

Onze uitverkorene is XACT OMXS30, te vinden op de beurs van Stockholm in Zweedse kroon. De beursgenoteerde tracker schaduwt de index van de meest verhandelde Zweedse aandelen op de Zweedse beurs. Het zijn er op dit moment 32. Voorbeelden zijn Ericsson, Hennes & Mauritz en Nordea Bank.

 

Deel dit artikel